Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Restavracija Pri Florjanu, Maribor

Gostinski lokal v Mariboru
18. avgust 2011
št. ogledov: 2349

Restavracija Pri Florjanu
Grajski trg 6, 2000 Maribor

Kontakt

■ tel. 05 908 48 50
info@priflorjanu.si

Odprto

od ponedeljka do četrtka od 11. do 22. ure; petek od 11. do 23. ure; sobota od 12. do 23. ure

Zaprto

nedelja, prazniki

Kuhinja

gl. jedilni list s fotografijami jedi; pestra ponudba sladic s cenami

Ocene

Nedelo, julij 2017 (3,5/6); Nedelo, maj 2010 (3,5/6); Mladina, 2010 (3/5)

Izvlečki iz ocen

■ »...Dimljena postrv s pečeno rdečo papriko in nektarino se nato le sliši obetavno, saj je v njej mocarela, ki je tako gumijasta, da bi namesto vilic potrebovala škarje. Marinirani lignji so sicer v drugo, mehko smer, toda kljub krutonom s česnom in smetanovemu dresingu z meto je okus tako bledoličen in dolgočasen, da komaj čakamo, da kuhar z žara, ki daje Florjanovi »plaži« vročo pristnost, vzame hobotnico. Toda oglje jo je le malo ogrelo in nič karameliziralo, priloga na sicer kremasti polenti pa je tako poletno nedomiselna – pečena paprika, jajčevci in bučke –, da jedi tudi tapenada iz črnih oljk ne reši zehanja. Malo več čustev je pokazala polenovka... Še najbolje, kljub vročini in letnemu času ter tudi zahvaljujoč natakarjevemu hrvaškemu šnopsu, ki nam je potem olajšal težo, se je zato godilo 12 ur konfirani pujsovi potrebušini, saj je bila dovolj mehka...« (Nedelo, 2017) 
■ »...Zeleni šparglji s parmezanovo omako so bili najboljša jed testnih obiskov. Debeli šparglji so bili kuhani tako kot pri nas še vedno ni standard - nežno, z občutkom, ne do mrtvega. Svetili so se, da se je videlo, kako jim je prijala kratka in vroča kopel. Parmezanova omaka čeznje je bila prav tako lahka in nežna, zato je še okrepila svež, pomladni okus zelenjave, ki se je že tudi v naših gostilnah uspela prebiti, brez mesa, do statusa samostojne jedi. "Divjih žal več nimamo," se je opravičil natakar, "za bele pa gostje pravijo, da jih lahko jejo vse leto. Goveja juha s palačinkami je potrdila, da Florjan resno misli, ko natakar pravi: "Pri nas vse naredimo sami!" Ena tistih, ki se pristavijo navsezgodaj, s kostmi, zelenjavo in lepim kosom mesa. Palačinke sveže, korenje pa, ko je na tržnico prišlo že mlado, še zimsko...« (Nedelo, 2010)
■ »... Nato pa za trenutek obmolknemo, zberemo vso korajžo, ki jo premoremo, in pripravimo strategijo za spopad z enormnima, v bistvu dvojnima glavnima porcijama. Za srajčki dveh dunajcev, ko so ju na štajerskem fletno ozaljšali s pinjolami, sezamom, parmezanom in timijanom ter pospremili z olivno tapenado in hrustajočim pečenim krompirjem, lahko najdemo le pohvalne besede, medtem ko je oni višnjasti ne-vem-kaj ob osmih (!) na kakavovem maslu pečenih jagenjčkovih zarebrnicah očitno zgrešil krožnik in bi ga bilo nujno preusmeriti v sladiško postrojenje. To namreč z vsemi pitami, odtenki čokoladnih moussov, sadnimi in ostalimi kremami, torticami in sladoledi dela dobro promocijo drugemu, kavarniško-slaščičarskemu delu Florjanovega kompleksa...« (Mladina, 2010)

Cene

■ hladne predjedi 6,50–11, juhe 3–3,50, tople predjedi 9,90–13, glavne jedi 14–26, sladice 3,70–5; 3-hodni degustacijski meni 25, 5-hodni 45, 7-hodni 60 evrov (Nedelo, 2017)
■ normalno velik trebuh bo čez in čez zapolnjen za okrog 30 evrov (Mladina, 2010)

Vinska karta

■  med 100 etiketami, z velikim poudarkom na Podravju in lokalnih vinarjih, je 25 vin na kozarec; hišna vinarja sta Frešer in Puklavec Family Wines, priljubljeni so še Gaube, Sanctum, Doppler in Dolfo (Nedelo, 2017)
■ 50 etiket, trije hišni vinarji v buteljkah, za penine Istenič (Gourmet rose), rdeče Dolfo (cabernet sauvignon), belo Verus (sivi pinot); gl. vinska karta (Nedelo, 2010)

drugo

največja mariborska kavarna

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki