Prijava

Restavracija Oštarija, Dolenjske Toplice

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
15. avgust 2009
št. ogledov: 3387

Restavracija Oštarija
8350 Dolenjske Toplice

Kontakt

■ informacije in rezervacije 051 262 990; posebne želje in dogovori 031 712 500
jernej.jarc@gmail.com

Odprto

NON STOP (prazniki kakor vsi ostali dnevi), od ponedeljka do petka od 11. do 23. ure; sobota od 12. do 23. ure; nedelja od 12. do 16. ure

Ocene

Mladina, oktober 2012 (4/5); Nedelo, junij 2012 (4/6)

Izvlečki iz ocen

■ »... Pa ne gre, da bi fante sodili zgolj skozi prizmo cene – poceni je le redko tudi dobro. Ampak v Oštariji smo jedli najboljšo šnito zelo na hitro popečenega jelenovega hrbta v novejši zgodovini in medleli od mehkobe dimljenega govejega jezika, ki ga je sekala ostrina v skuto vmešanih gorčičnih zrn in sladila v moštu mehčana verzija istovrstnega semenja. Konzumovo zapisništvo je v beležko pod rubriko izjemno vneslo tudi krpice z ocvirki, orehi, jabolčnimi krhlji in hrustljavo pocvrto čebulo, z redom odličnosti pa se dičita s tankimi laski zelenjave in dišečimi fungusi frišana ajdova kaša ter na pikantnem kolerabnem pireju ležeč malo preveč pečen file brancina. Seveda pri takem številu jedi kakšen krožnik pade tudi mimo – kremna juha iz rdečega zelja je bila po videzu, teksturi in okusu ta večer daleč najšibkejši člen, tik za petami pa ji je bila solata s koromačem, redkvico in dimljenim sulcem, ki ga od silne kislosti skorajda ni bilo moč okusiti...« (Mladina, 2012)
■ »... ”Res dolenjske” so krpice z dimljeno slanino in redkvicami. Dobra testenina, druženje krepkih in nežnih okusov, šetraj pa lepo očisti usta. Vseeno ponudijo tudi sorbet, a ker se trudijo z žganji, je kombinacija mentolovega likerja, vodke in limone sicer sladka, toda, priznajmo, drugačna. Kočevski jelen, škoda da je kuhar uporabil le file, je v brinovi omaki, polenta je izvrstna, saj je kombinacija bele in rumene, povezuje pa jo veliko smetane, kar pa je tako hiba (ali odlika) vseh velikih kuharjev. Da Oštarijin zna, dokaže tudi tako, da je polenta zunaj hrustljavo zapečena, znotraj pa penasto kremna. Postrv s potočnimi raki in zelenjavnim (koromač, rumeno in rdeče korenje) pirejem, ki mu kašavosti nisva štela v zlo, pa je bila v prerezu Gregorčičevega jedilnika iz klasičnega konca, zato je bila že porcija takšna, da je prestrašila nežne oči. Večinska smetanova omaka, preveč gumijasti potočni raki in že preveč znano porovo cvrtje niso na spisku priljubljenih jedi vaših preizkuševalcev...« (Nedelo, 2012)

Cene

■ hladne predjedi 4 do 12, juhe 2 do 2,50, tople predjedi 5 do 8, glavne jedi 5 do 25, sladice 2 do 3; dnevno kosilo (3 hodi) 8 €, nedeljsko razvajanje 10, meni s 5 hodi 18, z 9 hodi 35 € (nedelo, 2012)
■ za najobsežnejši, devet hodov dolg degustacijski meni boste v Oštariji odšteli 35 evrov (Mladina, 2012)

Vinska karta

lokalna, toda rada bi imela še več sosedov; zdaj iščejo celo Madžare, ki v naših gostilnah niso ravno pogosti. Posebno poglavje oranžnih vin z desetimi vinarji. Vinska karta je oštarijsko zožana (80 etiket), kar pomeni, da boste od vašega priljubljenega vinarja pili (v glavnem) le eno vino; priporočajo hišnega Kerina, lokalna Šturma in Prusa, primorskega Praprotnika (Steras) in bizeljskega Kelharja (Keltis). Pribitek na ceno: Kerinov sivi pinot 20 evrov, pri vinarju 9,60.

Drugo

zdraviliško središče

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.453 receptov
Moja kuharica