Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Restavracija Kralj žara, Ljubljana

Gostinski lokal v Ljubljani
12. avgust 2015
št. ogledov: 1145

Restavracija Kralj žara
Ljubljana, Trubarjeva 52

Smerokaz

sredi Ljubljane; peš po Trubarjevi ali s parkirišča na Petkovškovem nabrežju (ob Ljubljanici, blizu Tržnice) kontakti
■ tel. 01 232 09 90
restaurant@kraljzara.si

Odprto

od torka do sobote od 11.30 do 23.30 ure

Zaprto

nedelja, ponedeljek, prazniki

Kuhinja

mesovje z žara (oglje); gl. jedilni list (s cenami) ocene 
Nedelo, marec 2016 (3,5/6); Mladina, februar 2016 (4/5)

Izvlečki iz ocen

■ »... ni le še ena gostilna z roštiljsko ponudbo, temveč je čisto pravi ameriški steak house, v katerem so krave svete, pujsi gredo v nebesa, kuhinja pa je tako polna rdečih jajčastih keramičnih žarov, da imajo enega celo med gosti... Zato smo raje za vas preizkusili kuharja in navadne steake. Ribeye irskega črnega goveda angus za 23,50 evra je 300 gramov zelo sočnega in pravilno pečenega mesa, ki je imelo zunaj hrustljavo zapečeno rešetkasto skorjo, znotraj pa sredico, ki je bila predvsem odlično zamaščena. Nož je bil oster, a meso se je kar samo rezalo. Če bi ocenjevali zgolj ta kos mesa, bi bilo za pet!... Vtisa, da se Kralj žara, kakor pove tudi ime, spozna na žar, z drugimi kuharskimi prvinami pa opravi preveč na hitro, se tudi pri sladicah nismo znebili...« (Nedelo, 2016)
■ »...Pri tem sta pod eno streho spakirala prakse ljudskih, predvsem na jugu ZDA razširjenih obratov počasnega dimljenja reber, prsi, potrebušin, vratov in drugih cenenih kosov mesa ter ponudbo prestižnejših in dražjih, anatomijo govejega hrbta raziskujočih stejkarnic. Ta dualizem je fin, ker pomeni, da lahko pri samooklicanem Kralju žara za 5,70 evra naročiš izdatno in krasno. sočno, dimasto porcijo ponesrečeno poimenovanih ožganih koncev govedine pasme angus, si daš iz špine natočiti dimljeni bamberški pir in si kalorično in aromatsko preskrbljen za kar nekaj časa. A vendarle velja biti pozoren – izkušnje kažejo, da Kralj počasi pripravljeno govedino res obvladuje (celo rezine reber, ki so bile na ogled videti kot zmatrana govedina iz župe, so hudo sočne), svinjina pa mu še povzroča težave...« (Mladina, 2016)

Vinska karta

■ hišni vinar je Movia, kar pove, da hočejo veliki kosi mesa tudi velika vina; 70 etiket, najbolj priljubljeni še Roxanich, Jakončič, Kocijančič, Santomas, Kendall Jackson, Donnafugata in Edi Simčič (Nedelo, 2016)
■ zanimiv seznam piv in fletna, večinoma s primorci, nekaj španci in dobro izbranimi čezoceanci popisana vinska karta z dovolj robe na kozarec in z všečnim univerzalnim pribitkom 10 € na buteljko (Mladina, 2016)

Cene

■ predjedi 3,90 do 12,50, juhe 4,50 do 6,90, burgerji 6,50 do 9,50, glavne jedi 7,50 do 42, sladice 4,50 evra (Nedelo, 2016)
■ ekspedicijski trio je za mešan nabor predjedi, dolgo & počasi dimljenih cenejših kosov in vrhunskih stejkov odštel okoli30 evrov na grlo (Mladina, 2016)

Drugo

trgovina z opremo za peko na žaru

spletne povezave
abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki