Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Restavracija hotel Vander, Ljubljana

  Gostinski lokal v Ljubljani
  15. avgust 2009
  št. ogledov: 2865

  Restavracija hotel Vander
  Ljubljana, Krojaška ul. 6-8

  Kontakt

  ■ 01 200 90 06
  fb@vanderhotel.com

  Odprto

  od ponedeljka do sobote od 12. in 15.30 ure in od 19. do 23. ure

  Zaprto

  nedelja, prazniki

  Kuhinja

  sodobna francoska kuhinja s slovenskim pridihom; poslovni zajtrki (ob predhodnem dogovoru)

  Ocene

  Nedelo, december 2012 (4,5/6); Mladina, september 2012 (5/5); gl. opombe

  Izvlečki iz ocen

  ■ »... Čeprav Launayeve jedi ne skrivajo ambicij, da so spretno-všečne, pa jim je potrebno priznati, da so okusi harmonični in, torej, več kot le dopadljivi. Pravzaprav bi bilo francoskega chefa, ki se je slovensko poročil z ”Avstralčevo” sestro, zanimivo preizkusiti v ambientu, ki bi jedem/jedcem puščal več koncentracije na bistveno. Četudi chef francoski pedigre izpričuje z obveznim repertoarjem ambiciozne bistro kuhinje, mu pri vsaki jedi uspeva dodati še lasten podpis, ki Vander loči od konkurence levo in desno ob Ljubljanici. Gosjim jetrom zato godijo kutine in lešniki, francosko pa niso le temeljito očiščene, temveč jih po nežnem pečenju v pečici še povalja v vročem maslu, da se dvojna opečenost ujema z dvojino svetlega želeja in temne marmelade iz kutin...« (Nedelo, 2012)
  ■ »... Ampak na ta pravi slovensko-francoski vlak, kaj vlak, rollercoaster okusov, te posadijo zvečer, ko iz kuhinje uletava mojstrovina za mojstrovino: ob narahlo blanširano nektarino je položena z mandlji ohrustana terina gosjih jeter, v sadežu pa te namesto koščice čaka svilnata krema iz gosjih jeter. Ročno sekljan tatarec iz na Krasu pasočega se goveda je postrežen s prepeličjim jajcem, dišečo paprično salso in na domačo majonezo prilepljenimi rožicami, v fino sekljanih zeliščih povaljan telečji priželjc pa z dvema variacijama na temo korenja. Minuciozno očiščene sardelice se kopajo v elegantni omaki iz zelenih in rdečih paradižnikov, hrustljavokožni file brancina pa spremlja duhovit dvoboj med sladkostjo dušenih mladih gomoljev koromača in osvežilno kislostjo rabarbarine omake. A zvezda večera – kljub kasneje postreženemu čokoladnemu stolpu in super zapeljivi mini jagodni piti s karamelo – ni nič od naštetega, saj je titulo brez dvoma skinil Francozov hommage idrijskemu žlikrofu...« (Mladina, 2012)

  Cene

  cene večerja: hladne predjedi 9 do 12, tople predjedi 10 do 13, glavne jedi 18 do 26, sladice 5 do 8; kosila: predjedi, juhe in solate 3,50 do 7,50, glavne jedi 8 do 10, sladice 4 (2012)

  Vinska karta

  ni skromna (210 etiket), a je manj zanimiva od jedilnega lista...; ravna se po ljubljanskem okusu, ki je prevladujoče primorski, z nadvlado Bricev in lepo zastopanostjo slovenskega Collia ter zvezdniške hrvaške Istre; hišni vinar Movia; najbolj priljubljeni: Movia, Klinec, Ferdinand (Četrtič), Edi Simčič in Mlečnik

  Drugo

  terasa na strehi; prenočišča

  Opombe

  chef Benjamin Launay je leta 2016 prestopil v Gostilno Na gradu, Ljubljana

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.184
  receptov