Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Restavracija hotel Evropa, Celje

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
11. maj 2005
št. ogledov: 2800

Restavracija hotel Evropa
3000 Celje, Krekov trg 4

Smerokaz

sredi Celja

Kontakt

■ 03 426 96 06
info@hotel-evropa.si

Odprto

NON STOP, od ponedeljka do sobote od 7. do 22. ure; nedelja od 8. do 21. ure 

kuhinja
gl. jedilni list; slaščičarna s katalogom tort
Nedelo, oktober 2013 (4/6); Mladina, marec 2013 (2/5); Nedelo, 2008 (4,5/6) izvlečki iz ocen 
»... Kovač, na češnjevem lesu in z zelenega šamotnega žara (Big Green Egg), pa je nasploh dokončno odpihnil dvom, da je Evropa še vedno restavracija s štirimi sončki. Če že riba, potem drugačna! Sicer veliko dela za pomivanje, toda tudi dovolj okusa tako za oči kot usta. Takšno ribo boste ob morju zelo dolgo iskali, žar ji je dal piko na i, ni pa je drugič ubil, kar je sicer značilnost klasičnih kuhinjskih žarov... Takšne jedi so, torej, dovolj lahke, da se da Evropo preizkusiti tudi s sladkega konca, še posebej, ker jim ni dovolj, da imajo na spisku slaščičarne s 140-letno tradicijo kar 23 tort, od višnjeve do orehove s pomarančo in cimetom, od Mozarta in Raffaella do tort z okusom – brez tega danes gostinsko, očitno, ne preživiš - panna cotte in creme bruleeja. Lednik ne naroča v kavarni, temveč raje preseneti a la chef. Krokant, jagode in limonova pena so zaokrožile tako okus kot vtis, kot tudi čokoladni lističi nad malinami in sicer pretrdim ganachem na dovolj svežem biskvitu. A vseeno: pustite nekaj prostora še za praline!...« (Nedelo, 2013)
■ »... Do tu torej vse lepo in prav, od tu pa je bilo iz krožnika v krožnik bolj jasno, da imajo v celjski evropski kuhinji precejšnje težave z realizacijo zapisanega: napovedani marinirani žrebičkov karpačo z zeliščnim ovojem je bila v resnici z zeliščnim namazom napolnjena rulada iz tankega zrezka, rezine hobotnice z agrumi na korenčku z zelišči pa je v resnici le fantazijsko ime za hobotnico s krompirjem, ojačeno s koščki pomaranče. Kremna bučna juha z rezinami dimljenega govejega jezika je bila okusna, vendar bi se z njo v tako ambicioznem placu lahko še malo poigrali in iz nje naredili kaj zanimivejšega. Tudi luštnim tartufnim raviolom z grahovo kremo in dvema umetelno oblikovanima kraljevima kozicama bi težko očitali kakšno resno napako. A na tej točki se zmerno zadovoljstvo tudi konča, mastnost gosjih jeter je pač treba štihati s čim bolj osvežilnim, kot je redka polenta z razdišanimi tartufi; vsak kuhan riž rumene barve še ni žafranova rižota (še posebej, če ima okus kot mlečni riž); fileja tako drage ribe, kot je kovač, se v takšni restavraciji res ne spodobi prepeči do gumavosti...« (Mladina, 2013)
■ »... Evropin chef morda še ni našel svojega stila, a je zato s svojim talentom in radovednostjo že izpilil sodobni stil, ki danes privablja zadovoljstvo in goste. Pa ne več (le) gostov, ki merijo velikost krožnikov in debelino omak, temveč goste, ki jim ne moreš prodati mačka v lepem žaklju, saj ribam gledajo v oči, mesu pa mišice... Sestavine Evropinega kuharja so klasično pomembne, na primer kraljevi raki, jelen, gosja jetra, kapesante... Toda, v spremstvu imajo več (kot drugje): škampi so z zapečeno parmezanovo kremo, jelenove marinirane rezine so z gozdnimi jagodami in maskarponom, gosja jetra so s hrustljavo skorjico, pomarančo in konjakom, Jakobove pokrovače pa s cvetačno kremo ter omako iz rozin in kaper. Slednja (omaka) je pri Johanni Maier, ki so jo nekaj časa proglašali za najboljšo kuharico na svetu, gladka in pasirana emulzija, v kateri plava jakobinka s cvetačno hrustljavo kapo, pri Marku Pavčniku pa je omaka pravzaprav pesto, saj je kremasta cvetača. Ne, to ni prepisovanje, to je iskanje! Pozneje je chef sam pojasnil izvor svojih idej: "Seveda, brez knjig ne gre. A tudi ne brez preizkušanja in eksperimentiranja!"...« (Nedelo, 2008) 

Cene

■ hladne predjedi 7,20 do 9,60, juhe 2,80 do 3,20, tople predjedi 7,90 do 12,80, glavne jedi 13,20 do 22,20, jedi z žara Big Green Egg 8,80 do 19,80, sladice 4,20 do 5,20; degustacijski meni od 28 do 34 evrov (5 hodov) Nedelo, 2013
■ končni evroznesek na računu za štiri jedi, izbrane z jedilnika, se vrti nekje okrog številke 35 (Mladina, 2013)

Vinska karta

60 etiket; hišna vina prihajajo iz kleti Čurin-Praprotnik, gostje pa najraje posegajo po znanih imenih: Verus, Batič, Kristančič, Jakončič in Erzetič.

Drugo

kavarna; prenočišča; poroke opombe
Hotel Evropa je drugi najstarejši hotel pri nas (1873).

spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki