Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Picerija in restavracija Etna, Divača

Picerija in restavracija v Divači
16. junij 2009
št. ogledov: 2202

Picerija Etna
Divača, Kolodvorska ulica 3/a

Smerokaz

v občinski zgradbi

Kontakt

■ 05 763 00 52; 031 727 568
info@etna.si

Odprto

od torka do nedelje od 11. do 23. ure

Zaprto

ponedeljek

Kuhinja

poleg pic številne druge izvirne (pred)jedi in (izvrstne) sladice; malice in kosila; degustacijski menu pic s 6 hodi

Ocene

Mladina, avgust 2011 (4/5); Nedelo, februar 2011 (4/6)

Izvlečki iz ocen

■ Ampak tale dva divaška etnarja sta pa iz drugega testa. Dobesedno: testo za pice mesijo z drožmi in ga dolgo in počasi vzhajajo na hladnem. In da jim vmes ni dolgcajt, po posvetu s šefico kuhinje v bolonjski mišelinki Marconi v vakuumu pri 70° C deset ur kuhajo hobotnico in jo nato, kompaktno, a mehko in sočno, ob bivolji mocareli in z ogljem aromatiziranim olivcem položijo na ono super testo... Začneš lahko recimo s sladoledom. Iz frišne, mehke mocarele, z inčunom in Dujčevim olivcem z limono. Ali pa z olivcem s pomarančo, ki spremlja kepice sveže kraške skute, zašpičene s pri lokalnem pršutarju iz tunovega bauhka narejeno panceto. Ako si klasično usmerjeni oče svojih prej omenjenih mladičev, pod nujno naroči enega najpretresljivejših tatarcev ožje domovine in mirno preskoči čisto preveč smetanasto in brezokusno domačo pašteto; in če si, draga bralka, klasična mati omenjenih mladičev, potem naj bo tvoja prva izbira frišna, dišeča, elegantna kremna juha iz mladega graha z baziliko, druga pa gora rukole, napol sušenega paradižnika in parmezana, ki sliši na ime poletna solata....« (Mladina, 2011)
■ "... Torteloni polnjeni z račjim ragujem v nežni hrenovi omaki so bili potreseni z naribanimi dimljenimi račjimi prsi. Tudi testeninski del je, torej, nekaj več, čeprav bi bila hrenova krema lahko še lažja, da bi rački v ustih pustila več prostora... Meso v Etni pečejo na, logično, lavi. Čeprav ni srednje, kar je le še delno rožnato, pa je šel biftek, prekrit z belo slanino črnih španskih pujsov pata negra, položen na rukolo in okrašen s karamelno slivovo omako soseda Patajca, zlahka v promet. Pri tem imam v mislih tudi razmerje kakovosti in cene (14,50 evra). Kar se tega tiče je Etna nasploh prijazna... Kar pa se sladic tiče, pa je – zakon! Sorbeti, iz olivnega olja in limone, iz domačih kakijev ter iz malin in bazilike, so, če nisi preveč požrešen, odlični. Ko jih, namreč, v ustih, kot mocarelo, počasi topiš, ti povrnejo s celim predavanjem o igrivosti okusov. Je že tako, ne učijo se le kuharji, temveč smo uka potrebni tudi gostje. Mousse iz piemontskih lešnikov in karamele pa je bil že kar mojstrovina. Povsod drugod bi bila torta pasijonke in bele čokolade hit in glavna zvezda, tukaj pa je ob “potički” iz najboljših lešnikov na svetu kar zbledela. In da ne bi mislila, da je bil le slučaj, sva se še vrnila. Tak tiramisu v kozarcu bi moral še v Italiji zelo dolgo iskati, pa tudi kostanjeve torte (z belo čokolado in glaziranim kostanjem), ki je sicer namenjena tistim manj hrabrim, bi bilo škoda za navadno picerijo..." (Nedelo, 2011)

Cene

■ če v Etno ne boš šel le na pico (kar verjetno ne boš), pričakuj za košto odšteti kakšne tri desetake (2011)
■ hladne predjedi 7 do 10, juhe 3, tople predjedi 9 do 9,50, pice 5 do 8,50, glavne jedi 10,90 do 14,90, sladice 4; degustacijski meni po dogovoru (2011)

Vinska karta

Etna, seveda, nima vinske karte, ima pa regionalni spisek vin na kozarec, ki ga ne premorejo niti “prave” gostilne. Predvsem pa nobena ne premore takšnih vin za tako malo evrov (1,50 do 2,50). Kraševci z obeh strani - peneča: Sancin brut in Štoka prima (teran), bela: Sancin glera, Kocjančič brežanka, Štoka cara, E. Tavčar vitovska grganja; rdeča: Glavina refošk, Renčel teran, E. Tavčar cabernet sauvignon in merlot, M. M. Tavčar kvevri; sladka: Vinakoper sladki muškat

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki