Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Okrepčevalnica Špelca, Gornja Košana, Košana

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
02. april 2009
št. ogledov: 22

Gostilna Špelca
6256 Košana, Gornja Košana 4

Smerokaz

proti Košani zapeljemo z glavne ceste med Pivko in Ilirsko Bistrico, vmes pa pokukamo v zemljevid

Kontakti

■05 753 04 13
info@gostilna-spelca.si

Odprto

od torka do nedelje in prazniki od 10. do 23. ure

Zaprto

ponedeljek

Kuhinja

domač kruh, sir, pršut, žrebičkove in druge salame, njoki, mineštre in jote, zdrobovi žličniki v goveji juhi, sezonski jurčki, krače, pečenke in prate, prekajene in običajne klobase, bikci, občasno tudi žrebički in jagenjčki, zelenjava z domačega vrta...; gl. jedilni list s cenikom
Mladina, 2007 (5/5); Mladina, 2002 (5/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Našemu gostitelju, katerega krasijo košate muštace in razumevanje za lačne soljudi, pa sploh ni bilo težko. Vzdražiti brbončice s pršutom in še mlado suho klobaso, ki ju strokovno zori sam, izvabiti prve vzdihe z jušnikom gospodinjine ješprenove mineštre in zmagoslavno končati prvi polčas z njoki in golažem iz divje in domače svinje. Ker smo si iz domače kuhinje priredili slow scenosled, smo Ilovarjevi zaporedoma nabodli še po tri grižljaje slastnega biftka od bikca, po dobro vilico nič slabše vratne pečenke istega bikca in po zelo prepričljiv vzorec kuhane prekajene klobase in pečenice. In se nam je zaradi pristnega okusa mesovja in preprostih, a domišljenih prilog skoraj prikazala Istra. Bledo govejo juho na stran - kaj bi Dolganovi, ki svoje goste kot kaka turistična kmetija razvajajo z lastnimi pridelki, šele ušpičili, ko bi si omislili gradelo?... (Mladina, 2007)
■ »... Pri Dolganovih bi res lahko učili marsikoga, s turističnimi kmetijami vred, saj se na krožniku le malokdaj znajde kaj, kar ne bi prišlo iz hleva ali z njive gospodarja, ki zori izvrsten, kot putrček voljan pršut in salame, tudi divjo žrebičkovo, po domačem mleku vonjajoč sir pa si, kadar nima ravno svojega, sposodi pri sosedu. Njegova prekajena, seksi, postrani rezana klobasa je odločilno navdahnila tudi fenomenalno joto, zdrobov žličnik iz goveje juhe pa bi morali enostavno predpisovati na recept... Bi bilo po vsem sodeč skočne žrebičke pametneje vreči v golaž, ki bi na pašti pariral izvrstnemu govejemu in ne tako pretresljivi omaki iz zmrznjenih jurčkov? Pri Dolganovih smo se skusili tudi s sočno svinjsko kračo, svežo in mičken prekajeno klobaso, vzdihovali zaradi prilog, ne preveč pokuhane špinače, sladkega zelja in osvežilnih verzot (ohrovta) v kisu ter končali z rezino gibanice, ki ima tu – bojda zaradi manjših rok košanskih žena – v nasprotju s prekmursko le tri nadstropja. Je mogoče, da nas je pošten in z vrhunci bogat scenosled v do gosta prijazni hiši koštal le, kolikor bi stalo neambiciozno kosilo v kateri ljubljanskih prehranjevalnic? Vsi izračuni kažejo, da je.« (Mladina, 2002)

Cene

gl. jedilni list s cenikom

Vinska karta

močno briško belo in krasen refošk

Drugo


prenočišča 

Opomba

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki