Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Okrepčevalnica Špelca, Gornja Košana, Košana

  Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
  02. april 2009
  št. ogledov: 15

  Gostilna Špelca
  6256 Košana, Gornja Košana 4

  Smerokaz

  proti Košani zapeljemo z glavne ceste med Pivko in Ilirsko Bistrico, vmes pa pokukamo v zemljevid

  Kontakti

  ■05 753 04 13
  info@gostilna-spelca.si

  Odprto

  od torka do nedelje in prazniki od 10. do 23. ure

  Zaprto

  ponedeljek

  Kuhinja

  domač kruh, sir, pršut, žrebičkove in druge salame, njoki, mineštre in jote, zdrobovi žličniki v goveji juhi, sezonski jurčki, krače, pečenke in prate, prekajene in običajne klobase, bikci, občasno tudi žrebički in jagenjčki, zelenjava z domačega vrta...; gl. jedilni list s cenikom
  Mladina, 2007 (5/5); Mladina, 2002 (5/5); gl. opombe

  Izvlečki iz ocen

  ■ »... Našemu gostitelju, katerega krasijo košate muštace in razumevanje za lačne soljudi, pa sploh ni bilo težko. Vzdražiti brbončice s pršutom in še mlado suho klobaso, ki ju strokovno zori sam, izvabiti prve vzdihe z jušnikom gospodinjine ješprenove mineštre in zmagoslavno končati prvi polčas z njoki in golažem iz divje in domače svinje. Ker smo si iz domače kuhinje priredili slow scenosled, smo Ilovarjevi zaporedoma nabodli še po tri grižljaje slastnega biftka od bikca, po dobro vilico nič slabše vratne pečenke istega bikca in po zelo prepričljiv vzorec kuhane prekajene klobase in pečenice. In se nam je zaradi pristnega okusa mesovja in preprostih, a domišljenih prilog skoraj prikazala Istra. Bledo govejo juho na stran - kaj bi Dolganovi, ki svoje goste kot kaka turistična kmetija razvajajo z lastnimi pridelki, šele ušpičili, ko bi si omislili gradelo?... (Mladina, 2007)
  ■ »... Pri Dolganovih bi res lahko učili marsikoga, s turističnimi kmetijami vred, saj se na krožniku le malokdaj znajde kaj, kar ne bi prišlo iz hleva ali z njive gospodarja, ki zori izvrsten, kot putrček voljan pršut in salame, tudi divjo žrebičkovo, po domačem mleku vonjajoč sir pa si, kadar nima ravno svojega, sposodi pri sosedu. Njegova prekajena, seksi, postrani rezana klobasa je odločilno navdahnila tudi fenomenalno joto, zdrobov žličnik iz goveje juhe pa bi morali enostavno predpisovati na recept... Bi bilo po vsem sodeč skočne žrebičke pametneje vreči v golaž, ki bi na pašti pariral izvrstnemu govejemu in ne tako pretresljivi omaki iz zmrznjenih jurčkov? Pri Dolganovih smo se skusili tudi s sočno svinjsko kračo, svežo in mičken prekajeno klobaso, vzdihovali zaradi prilog, ne preveč pokuhane špinače, sladkega zelja in osvežilnih verzot (ohrovta) v kisu ter končali z rezino gibanice, ki ima tu – bojda zaradi manjših rok košanskih žena – v nasprotju s prekmursko le tri nadstropja. Je mogoče, da nas je pošten in z vrhunci bogat scenosled v do gosta prijazni hiši koštal le, kolikor bi stalo neambiciozno kosilo v kateri ljubljanskih prehranjevalnic? Vsi izračuni kažejo, da je.« (Mladina, 2002)

  Cene

  gl. jedilni list s cenikom

  Vinska karta

  močno briško belo in krasen refošk

  Drugo


  prenočišča 

  Opomba

  Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.124
  receptov