Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Koroška hiša Pri lipi

Gostinski lokal v Muti
11. januar 2008
št. ogledov: 8013

Koroška hiša Pri lipi
2366 Muta, Mariborska 12

Smerokaz

na poti od Maribora proti Dravogradu, se ustavimo na Muti

Kontakt

■ 02 876 60 90; 041 722 091
info@prilipi.si

Odprto

NON STOP; od ponedeljka do sobote, od 9. do 21. ure

kuhinja
koroška kuhinja; gl. ponudba ocene 
Nedelo, marec 2015 (3,5/6); Nedelo, november 2009 (3/6); Mladina, 2006 (3/5); Nedelo, 2004 (4-5/5); Rad Dobrojem, 2004 (4/6); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Koroška hiša je, torej, predvsem domačno preprosta gostilna, ki ne obljublja kulinarične vrhunskosti, saj ponuja raje koroško preprostost. S tem nagovarja tako smučarje, ki dobijo v pohorskem piskru tri vrste mesa, gobe in gosto ječmenovo kašo, kot vegetarijance, ki imajo – končno nekje – izbiro: vodni žličniki so s praženimi jurčki, slani sirovi štruklji z dušenimi bučkami, ajdovi žganci z domačim kislim zeljem, ajdovi štruk­lji z orehovim nadevom. ...« (Nedelo, 2015)
■ »...Juhe, torej župe, pri Lipi ne smete izpustiti. Jurčkova je za bogove. Korenje je tanko zrezano, čebule je obilno, po moki pa ni čisto nič okusa. Zelišča so prava in mešana, gobe prav tako, tanko so zrezane, zato dajo predvsem okus. Mežerli so najbolj znana koroška jed, ki jo je najtežje dobiti... Pri lipi jih zato sicer grejejo, da je na eni strani svinjska mrežica prepečena, na drugi pa kuhana, toda to ne zmoti okusa začinjene in zmlete drobovine. Je pa bil pri Lipi tudi drugi polčas... Nevede ga je sicer napovedala že simpatično jezična natakarica: "Če vam kaj ne bo všeč, morate povedati. Boste dobili še eno porcijo..." In res sva jo. "Mojstrovina gostilničarke Helene", torej jelen v hruškovi omaki, se je izkazal za napako...« (Nedelo, 2009)
■ »... Ampak ata Ilovar je čakal, kakšno skorjico bodo imeli mežerli, ki jih je zaradi izkušenj drugje imel za koroško, nič manj slastno verzijo krvavic, tu pa so bolj podobni čuftam. Vrhu tega – kar pustim, z utrujeno krompirjevo solato pospremljenim čuftam iz pljučk, ki so skupaj z nekaterimi kasnejšimi prilogami, denimo skutnimi štruklji, zasejale sum, ali v kuhinji ne poje zmrzovalnik in mikrovalovka. Pri lipi se niso nevemkako izkazali niti s srninim golažem, bolj golaževo juho, niti z »mojstrovino kuharice Helene«, jelenovim, s hruškovo čežano prelitim podplatom, zato pa je biftek, ki ga tu tržijo pod imenom »Janezova pojedina«, presenetil s sokom, okusom, mehkobo in krvavo notranjostjo in smo v pohorski omleti, ki smo jo naročili v strahu zaradi kondicije orehovih štrukljev, našli le pravoverne brusnice namesto kakih sadnih solat...« (Mladina, 2006)
■ »... Telečji kotlet, debelo odrezan, je bil povsem razsušen, česar ni mogla zakriviti le predolga peka, temveč tudi neodležano meso. Za njegovo poživitev se je sicer trudilo okusno zeliščno maslo, s sočnostjo pa je svoje prispevala tudi popečena zelena. A pohvale gredo okusnim zdrobovim cmokom, štrujkljasto zrezanim, ki so lepo obudili stare babičine čase. Jelenov zrezek, tanek, je obdržal sočnost, k čemur je levji delež prispevala gostljata omaka, zgoščena ne z moko, temveč s hruško. Vanjo se je potapljal kruhov cmok, v katerega je kuharica dala začimbe, ki so ga naredile svojstvenega. Domači obed sva dopolnila s fižolovo (s črno redkvijo) in zeljno solato. Orehove palačinke so bile sveže spečene, spet z domačno prepoznavnim nadevom, ajdovim štrukljem, sicer z borovnicami oblitimi, pa je manjkala sočnost, pa tudi okus je izgubil v času ledene dobe...« (Rad Dobrojem, 2004)
■ »... Tokratni obisk je bil eno lepših presenečenj zadnjega časa. Njihova kakovost je posmeh v brk vsem tistim, ki trdijo, da »od Maribora do Slovenj Gradca ni dobre gostilne«. No, očitno se jim poznavanje kulinaričnih hramov ustavi v Limbušu in tudi do Spodnje Selnice ne pridejo. Pri lipi se zares trudijo in odlično črpajo iz bogatega koroškega ljudskega izročila in tradicije. Pogumno so zastavili odličen projekt in ga povezali v lep in prijazen šopek. Malce morajo urediti vinsko karto in nekaj malenkosti, pa bodo še boljši. Obisk te gostilne zelo toplo priporočam!...« (Nedelo, 2004)

Vinska karta

Korošci ne pretiravajo z vinom (33 etiket), saj imajo raje jabolčnik (kmetija Sušek). V majhni in izbrani ponudbi izstopa ekološki vinar Srečko Šumenjak, drugi imajo vsaj po kakšno steklenico: Radgonske gorice, Ščurek, Pra-vino Čurin Prapotnik, Vina Koper

Cene

■hladne predjedi 4,20 do 5,50, juhe 2,90 do 3,70, tople predjedi 6,40 do 8,20, glavne jedi 13,90 do 16,70, sladice 2,90 do 11,90; degustacijski meni 27,70 evra (pet hodov) 

drugo
3-dnevno kulinarično potovanje
prenočišča
■ panoramska vožnja z letali in skok s padalom; splavarjenje; bicikland; pohodništvo; ribolov; jahanje; smučanje

Opombe

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo)

spletne povezave
■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu 
 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki