Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Konoba Altrokè, Ljubljana

Istrski gostinski lokal v stari Ljubljani
03. december 2015
št. ogledov: 2131

Konoba Altrokè
Stari trg 19, Ljubljana

Kontakt

■ tel. 08 205 52 82
info@altroke.si  

odprto

NON STOP; vsak dan od 12. do 23. ure

Kuhinja

sodobne istrske in moderne urbane jedi

Ocene

Nedelo, november 2016 (3,5/6); Mladina, julij 2016 (3/5)

Izvlečki iz ocen

■ »... Narezek za dva predstavi štiri kmetije, tri države, dva pršuta in po eno klobaso, salamo, slanino, ovčji in kozji sir. Na sredini je poširano jajce, med »beljakom« hrenove smetane in pikantnostjo japonskega hrena. Kruh pečejo vsak dan sproti. Malo preveč se skorja drobi in sredica lepi, toda to je eden najbolj pristnih narezkov, kar jih ponuja gostinsko okupirana Ljubljanica, na obeh bregovih in v vseh stranskih ulicah... Tatarec boškarina je, pravilno, nezačinjen, saj je nabavna cena njegove pljučne zasoljenih 30 evrov. A meso ima moč in okus, po katerih se razlikuje od množične konfekcije, na kamniti ploščici pa so gorčica, paprika in preveč blagi feferoni... Brodet je v simpatičnem emajliranem loncu... mu zmanjka še kaj ribjega in še kaj obljubljenih vongol (lepotk)... « (Nedelo, 2016) 
■ »...Solate so posebno poglavje – recimo, da tisti iz hobotnice nimamo kaj konkretnega očitati, razen da smo pričakovali kaj bolj avtorskega kot pa na list radiča položene koščke sicer mehke hobotnice z nekaj koleščki čebule, malo nasekljanega peteršilja in prerezanim češnjevcem; popolno razočaranje so bili štirje listi špinače, nekaj rezin rdeče pese, malo nadrobljenega rokfora in nekaj orehovih jedrc, ki jih – brez dresinga, začimb, ideje, česarkoli – v promet spravljajo za – aj šit ju not – šest evrov. Kar je v popolni diskrepanci s tem, da za pol evra manj strežejo krasen kremast, zelo šmeki brodet iz lignjev s popečenimi repki kozic in kockami popečene polente. Za dva evra in pol več pa lep kos natančno pečenega roastbeefa z ocvrtim prepeličjim jajcem, zeliščnim pestom in super okusnim čebulnim konfitom...« (Mladina, 2016)

vina
■ hišni Čokovi malvaziji in refošk, sicer pa lep izbor primorskih vinarjev in vin, ki so (skoraj) vsa tudi na kozarec, skupno kar 34 vin (od 44 etiket), ne le cenejših, temveč tudi najboljših; najbolj priljubljeni: Čarga (penine), Čok, Santei, Sv. Martin, Klenart, Rojac, Zidarich (Nedelo, 2016)
■ poleg celotne gospodarjeve (Čok) kolekcije še precej drugih zvezdniških primorcev, tudi Gravner, vse z ne previsokimi (za Staro LJ pa sploh ne) maržami (Mladina, 2016)

Cene

■ hladne predjedi 3,50–12, juhe 3,50–4, tople predjedi 5,50–11, glavne jedi 9–25, sladice 3,50–5,50; 4-hodni degustacijski meni 28 evrov (Nedelo, 2016)
■ hladna juha je stala 4,5 evra, rdeča pesa z roquefortom 6, morski šugo 5,5, roastbeef 8,5 in cheescake 3,5 evra (mladina, 2016)

Opombe

Matjaž Čok, magister MBA v globalnem podjetju za informacijske tehnologije, je tudi kmet, vinar, oljkar in gostilničar; kaj pa drugega, seveda, logično oziroma altrokè, kakor pravijo Istrani! Zato je Altrokè istrska konoba, ki pa ni ob morju, temveč ob Ljubljanici...

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki