Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Kmetija odprtih vrat Javornik

Eden (naj)boljših gostinskih lokalov pri nas
11. maj 2005
št. ogledov: 2382

Kmetija odprtih vrat Javornik
Krka 27, 1301 Krka na Dolenjskem

Smerokaz

z dolenjske avtoceste v Ivančni Gorici zapeljemo na izvoz Žužemberk, potem pa nekje na sredi poti proti vasi Krka, kjer kmalu za mostom čez Krko zapeljemo desno, na domačijo kontakti
031 739 771
info@kayak.si 

Odprto

od srede do petka od 14. do 20. ure; sobota in nedelja od 12. do 20. ure (od maja do oktobra); priporočljiva rezervacija 

zaprto

ponedeljek, torek; januar, februar

Kuhinja

sodobno domače; vse iz postrvi
Mladina, maj 2015 (4/5); Nedelo, september 2014 (4/6); Nedelo, 2005 (4/6); Mladina, 2003 (4/5); gl. opombe 

Izvlečki iz ocen

■»... Reč izgleda risankasto pravljično in ne glede na to, kako znucano se sliši ta besedna zveza, kakšne druge za ljubko, nizko, obraščeno, na vzorno potrimano trato ob leno tekoči Krki postavljeno hiško res ni mogoče uporabiti, pa tudi za prijaznost in kuharijo, ki jo prakticirajo Javornikovi, na misel prihajajo samo lepi besedni sklopi. Da bodo – če kje, potem pač tukaj – suvereno handlali postrvi, smo si že mislili, ne pa da se bodo z enako dozo elegantno brzdane ustvarjalnosti in izvedbene doteranosti lotili tudi nepostrvje ponudbe. Prav zato navdušene vtise začnemo zapisovati s krasno, z bučnim oljem zmešano v nulo spasirano skuto, položeno na rezine sušenega jelena ter dodatno opremljeno s skledico izjemnih, ultra-baby vloženih štorovk, nadaljujemo z žensko fino zrolanim špinačnim štrukljem,... (Mladina, 2015) ■ »... Včasih je bila pri Javornikovih le gobova juha in po njej pečena postrv. Toda že takrat je bila postrv hrustljava zaradi koruzne moke in jurčki so še dišali po okoliških buk­vah. Zdaj je predjedi za gostijo, toda nadaljevanje je skoraj enako, ob postrvi je še jelenov file in po skledi domače solate, ki jo cela miza zajema iz iste posode, so še tri pite in dva sorbeta. Zdi se, da je Javornikovim uspelo nemogoče: njihova pravljična hiška, čeprav le dobre pol ure iz središča Ljubljane, gre od ust do ust še vedno kot šepet in to, prosim, upoštevajte tudi vi...« (Nedelo, 2014)
■ »... Lokalni stezosledec, ki nam je Javornika toplo priporočal, sicer ni mogel vedeti, da v naši rubriki ne ocenjujemo turističnih kmetij, ker to prav spodobno počnejo v znanem slovenskem tedniku. Ko pa smo pregledali ponudbo in slog, smo ugotovili, da vsaj v nekaterih pogledih prekašajo gostinske lokale in tudi delovni čas imajo (razen pozimi) čisto profesionalno nastavljen...« (Nedelo, 2009)
■ »... Krka, ki tako dobro dene nedeljskim požeruhom in izletnikom, da se pojajo okoli tolmuna ali, utrujeni od obeda, dremajo na vrtu ene najbolj sproščenih in najlepše urejenih turističnih kmetij domovine, pa daje kisik in žužke tudi Javornikovim postrvem, ki so nam tokrat lepo zaokrožile popoldne. Če si kdo misli, da je bilo Ilovarjevemu kvartetu v taki vročini težko izpolniti normo, potem si na domač česnov kruh že ni mazal paštetk iz kuhanih in prekajenih postrvi, ki jih v treh različicah ponujajo na kmetiji, niti si ni poleg prekajene postrvi rezal zanimivega, z drobnjakom odišavljenega hrenovega namaza...« (Mladina, 2003)

Cene

hladne predjedi 6,50, juhe 3,50, tople predjedi 8 do 10, glavne jedi 16 do 20, sladice 4 do 4,50 

Dodatna ponudba

kajak Carpe Diem
■ Krška jama, izvir reke Krke 2 km

Opombe

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki