Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Kmetija odprtih vrat Cejkotova domačija, Goče pri Vipavi

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
14. april 2005
št. ogledov: 3062

Kmetija odprtih vrat Cejkotova domačija
5271 Vipava, Goče 44

Smerokaz

■s stare ceste med Vipavo in Podnanosom zavijemo proti Štanjelu in vrh grebena desno proti Gočam; tam pokličemo, da nas sumerijo; gl. tudi opombe.

Kontakt

■ 031 398 496
cejkotova.domacija@siol.net odprto 
vsak vikend, za najmanj 8 gostov pa vedno, a le ob predhodnem dogovoru

Zaprto

od ponedeljka do četrtka

Kuhinja

primorska, kraško-vipavska
Mladina, avgust 2015 (4/5); Nedelo, julij 2012 (4/6); Mladina, 2008 (5/5)

Izvlečki iz ocen

■ »... na krožnik naložene delikatesne artikle: pretlačen ter s svežim dišečim šavjem in olivcem prelit najstniško mlad sir, na roko narezane kolute dišečega rustikalnega šalama, na jeziku taleče se rezine tanke pancete, svinjskega vratu in pršuta (vse iz doma vzrejenega krškopoljca)... na krožnik naložene delikatesne artikle: pretlačen ter s svežim dišečim šavjem in olivcem prelit najstniško mlad sir, na roko narezane kolute dišečega rustikalnega šalama, na jeziku taleče se rezine tanke pancete, svinjskega vratu in pršuta (vse iz doma vzrejenega krškopoljca)... (Mladina, 2015)
■ »... Sir, mlad in kravji, maslen kot kajmak, je ”moj recept”, za juho, ki je v tem letnem času, ko je sicer že predolgo suša, a kar je zalito, je gosto in cvetoče, lahko le mineštra, pa je ”Jelka šla na sprehod v svoj vrt pri Štanjelu”. Takšne so vse jedi Cejkotove domačije. Preproste, toda zato toliko bolj iskrene! Mesesnelova spoštujeta sestavine, domači kraj in letne čase. Meso je le z njune kmetije, zelenjava le z njunega vrta, vino le iz njune kleti, znanje le iz njunih vasi. Le olivno olje je z Gažona, ”toda od strica”... Vse kar raste, je v mineštri, ki je tako pravilno, kockasto in drobno zrezana, da še žlica ve, kako je dobra Zakaj obiskati? Zato, da se naužiješ! Narave, tradicije, zgodoivne, pogledov, lepot, vonjav, kamnov, sodov, obokov, pesmi, pripadnosti, avtohtonosti, prisotnosti, iskrenosti, ljubezni in posebnosti. Zato, da pobegneš pred vsem drugim! Cejkotova domačija je odklop!...« (Nedelo, 2012)
■ »...Med gase, ozke uličice, ki prepredajo Goče, tja do prisrčno urejene hiše za goste Mesesnelovih, nas je zvabilo obsežno, navdušeno priporočilo. Res, Goče so vas, vredna pogleda, najraje enega tistih dolgih, dolgotrajnih, ki jih je Ilovarjev septet celo popoldne prožil s sila udobne terase Cejkotove domačije, ne da bi idilo zmotil en sam samcati moped. Domačija, ki se lahko pohvali s tako pomirjujočim pogledom čez vaške strehe do Nanosa in obronkov Trnovske planote, pa se odlikuje tudi s svojevrstnim zastavkom. Mesesnelovi namreč v oskrbo sprejmejo le po eno večjo družbo naenkrat, potem pa ji strežejo spredaj in zadaj. Brez vsiljivosti in ihte, v lagodnem tempu in režiji gospodarja... Popolna oskrba in oddih. V vasi, kjer se še pick-up zatakne.« (Mladina, 2008) 

cene
hladne predjedi 4 do 5,40, juhe in mineštre 2,70; tople predjedi 5,40; glavne jedi 11 do 16; sladice 3,25 €

Vinska karta

Goče imajo 1.200-letno vinarsko tradicijo, ki jo je cenil tudi dunajski dvor, sredi vasi raste zelenka, ki ima že 200 let, Vinarstvo Mesesnel pa je odkritje, ki ne more v svet... V treh kleteh se skrivajo pravi zakladi; pinela iz leta 2001 je peneča, cabernet sauvignon letnik 2009 je še v sodčkih, šest mesecev na podstrešju sušeni pa v sladkem pikolitu; zvrst malvazije in rebule s kar 380 Oeckslejev teče kot olje in diši po dimu; v vinogradih, ki so zračni, ni kemikalij, polovica grozdja pa gre pred trgatvijo na tla (v travo). V kleti so stare izkušnje, brez sodobnih naprav.

Drugo

■ Cejkotovo domačijo najdemo med ozkimi ulicami vasi, ki je kot celota zaščiten spomenik kulturne dediščine s 60 velbanimi (obokanimi) hrami;
■ na vrhu hiše je terasa, v pritličju obnovljena črna kuhinja s krušno pečjo, v kateri pečejo domač kruh. 
■ težko dostopno ga gibalno ovirane.

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki