Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Kmetija Na Kurenu

  Gostinski lokal nad Vrhniko
  09. maj 2006
  št. ogledov: 3899

  Kmetija Na Kurenu
  1360 Vrhnika, Stara Vrhnika 97 

  Smerokaz

  na Vrhniki zavijemo proti Ulovki, pa nas pot pripelje do kmetije

  Kontakt

  ■ 041 350 670
  kuren.kmetija@gmail.com 

  Odprto

  petek, sobota in nedelja od 12. do 23. ure; ostali dnevi ob predhodnem dogovoru

  Zaprto

  od ponedeljka do četrtka, razen ob predhodnem dogovoru

  Kuhinja

  domače slovenske nedeljske jedi
  Nedelo, december 2016 (3,5/6); Mladina, maj, 2016 (4/5); Mladina, 2006 (5/5); Mladina, 2001 (4/5); gl. opombe

  Izvlečki iz ocen

  ■ »... Mali narezek ima salame treh vrst in živali, dišečo špehovko in pekoči kulen, le slanine, ki pri sosedih simpatično visi na posebnem trapezu, ni... dobimo še pito s pinjolami, skuto in bučkami, zraven pa bučno omako, ki je skoraj pesto, zaradi peteršilja, olja in parmezana... Svinjska rebra so se štiri ure pekla v krušni peči. Dišijo (svinjsko) dobro po drveh, a bi bila lahko mehkejša. Zato pa govedina, ki je gospodar k mizi prinese za cel pekač, da se stegujejo glave sosedov, kar pada s kosti in omaka je takšna, da je potrebna velika volja, da te ne premami košarica kruha. Toda pol krompirja je pečenega, skupaj s telečjo kračo, in pol dušenega, skupaj z divjačino, da prvega krasi skorja in drugega sredica... Jabolčni štrudelj je iz sočnih jabolk in malo preveč testa, toda diši sveže in okusen je kot doma, marelični je s skuto, ki se drobi, toda pod krušno zapečeno skorjo...« (Nedelo, 2016) ■ »... Vse drugo, se zdi, so na Kurenu tako naštudirali in že tolikokrat ponovili v praksi, da štima, pa naj gre za hrustljavo sladkanje s pinjolami v koščkih zapečene slane pite na blago okisanih lističih mlade špinače ali za zgoščevanje gobove juhe (tokrat so ji značaj dajale predvsem lisičke) z drobno naribanim surovim krompirjem. Pri tem velja pohvaliti tudi zmernost pri odmerjanju količin, saj le redkokje znajo goste – kljub številnim prigrizkom – do glavnih jedi pripeljati dovolj lačne in spočite, da jim mesovje še vedno na polno tekne. Zavoljo diverzitete smo se krači tokrat odpovedali, lahko pa bralstvu poročamo o izjemno okusnem, nad lesom pečenem svinjskem rebru, o mehkih svinjskih medaljonih v močni in gosti omaki ter o sočnih kosih pečenega divjega prašiča...«! (Mladina, 2016)
  ■ »... Na Kurenu kuhajo zmagovalno, polno in skozi debelo sito precejeno govejo juho, gobovo, tokrat samo iz lisičk, pa gostijo z ribanim krompirjem, ampak s paradno disciplino, zapekanjem krač in krompirja v krušni peči, so zadeli žebljico na glavico, pustimo konvektomat, pustimo pogrevane ali ure in ure vzdrževane različice. Morda bi veljalo omeniti, da je mojster Jazbec sam snedel skledo solate in spil preostanek, morda bi bilo treba poudariti, da po Kurenu, če ti postrežejo »vsakega po malem«, ne pokajo šivi in ne trpi spanec in da sodi njihov iz jabolk in skute zdevani štrudel med dosežke...« (Mladina, 2006)

  Vinska karta

  ■ cabernet sauvig­non in sivi pinot Jožeta Prinčiča iz Kozane, cviček Viktorja Baznika iz Gadove peči (Nedelo, 2016)
  ■ eno belo (sivi pinot), eno rdeče (cabernet sauvignon), en cviček (Mladina, 2016)

  Cene

  podaljšano kosilo na Kurenu na jedca zaračunajo pavšalnih 18 evrov (2016)

  Dodatna ponudba

  ■ Na Kuren (525 m/nm.v.) se lahko iz Stare Vrhnike odpravimo kar peš; 220 metrov višinske razlike zmoremo v 60-, nazaj pa v 45-minutah; lep razgled vse do Ljubljane.
  ■ prenočišča

  Opombe

  Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članek odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo). spletne povezave
  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.133
  receptov