Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

K’ntina Čotar, Komen

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
15. avgust 2009
št. ogledov: 2304

K’ntina Čotar
Gorjansko 84, Komen lokacija
po cesti Postojna - Divača - Sežana ali po avtocesti čez Italijo; izvoz z avtoceste Trst – Benetke v Proseku (Prosecco)

Kontakt

■ 05 766 81 94
vasjacot@volja.net

Odprto

petek od 18. do 24. ure; sobota od 12 do 15. in od 18. do 24. ure; nedelja od 12. do 22. ure

Zaprto

od ponedeljka do četrtka odprto le po dogovoru

Kuhinja

domače kraške jedi 

Ocene

Mladina, marec 2013 (4/5); Nedelo, maj 2012 (4/6)

Izvlečki iz ocen

■ »... Ponudbo konkretnejših zalogajev je odprl domač, lepo omaščen in mehek, na roko rezan pršut, ki mu je ob boku stala krepka in dišeča, na konkretne rezine narezana salama. Eleganten, skorajda že prenežen iz jelena in govedine zamešan tatarec je tako – čisto mogoče, da zaradi pravkar opisane močne druščine – deloval kar nekoliko ezoterično in neprepričljivo. Po (cenovno) razkošnem uvodu je sledila prava mala šola price performansa in ponazoritev esence vinarske in kuharske čotarjevine – iskrenost, preprostost in perfekcionizem v službi okusa. Taka so bila vsa postrežena vina (vitovska, malvazija, sauvignon, terra rossa), takšna je bila jota, skuhana iz repe, ki jo najprej celo kisajo na teranovih tropinah in šele nato naribajo, in takšni so bili nadhudi sirovi štruklji – nizki, narezani na rezine, popečeni, napolnjeni z zeliščno skuto in obkroženi s hrustljavimi trakci pancete. ...« (Mladina, 2013) 
■ »... Skutinim štrukljem so se pridružili še koprivovi, potresenim špargljem pa še pršut... Zato se tudi K’ntini ne godi nič slabše! Stare jedi, ki pa so še danes drugačne. To ni le besedica domače, ki bi zakrila farmskega prašiča, temveč je iskreno dovoljenje, da za nekaj ur pozabite na dieto, odložite vilice in nož in končno spet primete pravo stvar v svoje roke. Naj bo to rožnati pujs, ki je na kraški prepih obesil svojo zadnjo taco, ali črni prašič, ki se je s Krškega polja preselil v Komen, kjer nima pomij, pač pa senco ruja, drena, žepka in šipka. Dejan Kukanja, vam bo pojasnila Vanesa, je kraški vzreditelj majhnih krškopoljskih prašičev, ki tako radi prosto letajo naokrog, da se še kosti drži toliko sočnega in polnega okusa, toda najboljša je vseeno njihova debela maščoba: ”Brez skrbi, v njej ni nič slabega holesterola!”...« (Nedelo, 2012) 

Cene

■ za štiripostajno prehransko spremljavo hudi kolekciji Čotarjevih vin imejte v žepu približno 35 evrov (Mladina, 2013)
■ hladne predjedi 5–6; juhe 3; tople predjedi 5–8; glavne jedi 12– 13; sladice 3,50; 4-hodni degustacijski meni 25 evrov (Nedelo, 2012)

Vinska karta

vrhunska domača (Čotarjeva) vina; ekološka kmetija Čotar ima 7 hektarjev in 9 vinogradov; vsa vina zorijo v sodih vsaj 5 let, tako da je naenkrat v kleti 6 letnikov, brez vsake tehnologije, vse naredi narava!; zato prstni odtis Čotarjevega palca ni le na etiketi, temveč tudi v vsebini! Na vinski karti so tudi vina s kmetij Mlečnik, Klinec in Terpin, ti štirje vinarji pa tvorijo tudi zadrugo somišljenikov ekoloških, naravnih in oranžnih vin Simbioza: pribitek na ceno: Črna penina 15 evrov, za domov cena kot pri vinarju, 12 evrov.

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki