Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Hiša Torkla, Korte, Izola

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
19. februar 2010
št. ogledov: 8816

Hiša Torkla
Korte 44 b, Korte

Smerokaz

na Korte pridemo iz Izole, Portoroža ali iz Dragonje

Kontakt

■ 05 620 96 57; 040 170 215
info@hisa-torkla.si

Odprto

od srede do nedelje in prazniki od 12. do 22. ure; torek (1.6. do 30.9.) od 12. do 22. ure

Zaprto

ponedeljek; gl. tudi odprto

Kuhinja

posodobljena regionalna

Ocene

Mladina, september 2014 (4/5); Nedelo, maj 2013 (4/6); Nedelo, 2009 (4/5); Nedelo, 2005 (4-5/5); Mladina, 2004 (3/5); gl. opombe

izvlečki iz ocen
»... Sicer pa je kaj kmalu postalo jasno, da v Torklini kuhinji dobro kuhajo in da znajo do zadovoljnega brundanja pripraviti ne le privržence preprostejše kuharije (njihova pod peko pečena in z omako, pretlačeno iz spremljevalne zelenjave, prelita telečja krača je izjemen poklon tej klasični tehniki priprave; to, da preprost, a hudo okusen šugo iz sardel, oliv in paradižnikov prelijejo prek v hiši zamešenih, razvaljanih in narezanih špagetov, pa je sploh silno redko viden presežek), ampak tudi iskalce novih smeri razvoja slovenske kulinarike, ki jih bodo nedvomno prepričali na super sladko-kislo omako iz korenja in marelic položeni kompaktni ravioli, polnjeni s sočnim račjim konfitom, pa tudi kreativno razstavljena prekmurska gibanica...« (Mladina, 2014) ■ »... Morda ali pa najbrž se vam bo sicer zdelo, da ste vse to že jedli in doživeli. Jedi v novi Torkli imajo resda manj avtorskih odlik, zato pa več srčnih. Ta kuhinja ni površna in ta kuhinja se spozna predvsem na sestavine. Tukaj ni rib na pladnjih, toda tudi ne tartufov v olju. Tukaj ni avtobusnega parkirišča, toda na dvorišču je v garaži tudi nova krušna peč. In če vas že ne prepričajo domače testenine, ki nimajo nič množično skupnega z onimi na obali, če so vam Korte za kolesarski izlet prestrme in če so ovinki za vinsko pokušino preostri, potem se ne boste mogli upreti vsaj – jagenjčku!...« (Nedelo, 2013)
■ »... Slovenska obala je kratka, toda dovolj, da ima morje in notranjost... Torej, dovolj, da ob njej ni preveč morskih gostiln za tistih nekaj turistov in mešanih ribjih plošč, torej, dovolj, da obstaja še bolj ambiciozna ponudba onstran valov in obalnih cest. Slovenska Istra je kulinarični biser, ki ne pozna turistične sezone in njenih menijev, pač pa se v njej raje izmenjujejo sezone njenih kulinaričnih dobrot, oljk, trte, tartufov, gob, špargljev... Torkla v Kortah je za to najboljši dokaz!... Seveda, tartufi so dražji od porcijskih brancinov in čevapčičev, toda v Torkli tega tako nihče ne išče. Nagradite se z obiskom, izlet pa dopolnite še z obiskom sosedov, odličnih oljkarjev in vinarjev, ki jih okrog Kort ne manjka.« (Nedelo, 2009)
■ »... Glede na lokacijo in ambient smo sicer ugotovili, da bo Torkla v prihodnosti močno krojila kulinarično podobo slovenske Istre, vendar je v tistem času kar mrgolelo usodnih malenkosti, ki so sicer vrhunsko zastavljeno ponudbo sestrelile. To je očitno vplivalo na nadaljnje delu in zdaj je v sedlu nov jezdec z močno vizijo, ki je precej drugačna od prvotne. Osnova so preprosti in jasni okusi, vrhunske sestavine in seveda – tartufi ter ribe. Ne manjka niti malo drugače pripravljenih tradicionalnih istrskih jedi... Moje skromno mnenje: Torkla je vsekakor ena najboljših gostiln slovenske Istre in Obale. Dobro vedo, kaj hočejo, in to delajo skorajda popolno. Jedilnik in surovine so sezonski, vedno sveži in seveda prvovrstni... Vsekakor vam obisk Torkle zelo priporočam.« (Nedelo, 2005)
■ »... Če naj verjamemo vonju predočenih gomoljev iz hladilnika, se črni tartuf niti zdaleč ne more meriti z belim bratrancem in je takorekoč brez izrazitega vonja in okusa, tako da lahko rabi – denimo: ribanje za mizo – edinole v ritualne namene in deluje edinole v španoviji z belim ali z ekstrakti. Zakaj bi ga torej, tartuf, ki ni tartuf, sploh stregli in zakaj bi namesto škampov – bojda: ker se tako edinole izide računica – nudili številko 3 iz severnih morij? No. Vseeno ostane upanje, da bodo v Torkli, ki je takole mimogrede šele tri tedne pod novim vodstvom, izpričali podobno velikodušnost in purizem tudi jeseni, ko se prične sezona belega tartufa. Kdo ve.« (Mladina, 2004) 

Gurmanova izkušnja

zelo korektna kuha (manj je več), pa prijetno druženje z osebjem v prijetnem okolju

Cene

■ za guštiranje z izbiranjem štirih jedi z jedilnika boste v Torkli pustili kakšen evro več kot 40 (2014)
■ hladne predjedi 7 do 11, juhe 4 do 6, tople predjedi 9 do 15, glavne jedi 15 do 14, sladice 4 do 6; degustacijski meni 43 evrov (5 hodov) 2013

Vinska karta

izključno primorska vinska karta, na kateri pa je že 120 etiket; prijazen pribitek na ceno in deset buteljk tudi na kozarec; hišni vinar Uroš Rojac, najbolj priljubljeni pa so še: Korenika & Moškon, Klenart, Ronk in Širca

Drugo

gomoljike; olivno olje 

Opombe

■ lokal deluje v torkli (stiskalnica olja) iz 18. stoletja;
■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki