Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Hiša kulinarike Manna, Ljubljana

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
21. november 2005
št. ogledov: 7060

Hiša kulinarike Manna
1000 Ljubljana, Eipprova ulica 1a 

Smerokaz

skorajda v srcu Trnovega, ob sotočju Gradaščice in Ljubljanice

Kontakt

■ 01 99 22 308; 070 579 690
info@kulinarika-manna.si

Odprto

NON STOP; od ponedeljka do srede od 9. do 24. ure; četrtek in petek od 9. do 01. ure; sobota od 12. do 01. ure; nedelja od 12. do 22. ure (zadnje naročilo ob 21. uri); prazniki od 11. do 22. ure

Zaprto

1. januar

Kuhinja


dnevni meniji (izbirate med 3 predjedmi in 3 glavnimi jedmi, pa še solata in sladica); po naročilu; jedilni list se prilagaja sezoni in dnevni nabavi; slow food (od 3- do 7-hodnega menija); izjemna vinska karta s cenami (odlična izbira vin na kozarec) 

Ocene

Mladina, december, 2014 (4/5); Nedelo, avgust 2014 (4/6);  Nedelo, 2011 (3,5/6); Nedelo, 2006 (4-5/5); Nedelo, 2004 (4/5); Večer, 2004 (5/6); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... je reč zastavila kot melanž klasične visoke kuhinje (o kateri še najglasneje pričuje primerno močan in z okusi nabasan dvojni račji consommé; žal opremljen z zavoljo suhe žagavosti račje-gosje file ne preveč navdušujočim raviolom), slovenske jegermajstrske specialke (lepo zmehčan dušen kočevski medved; ta je imel tudi srečo z raviolom, ki je bil v njegovem primeru z mavrahom napolnjen krasotec, ali pa langsam & sicher obdelan merjaščev file s popečenimi kostanjevo-orehovimi štruklji) in všečnih ter doteranih morskih klasik (najprej počasi kuhana hobotnica je nato v pečici dodelana do izjemne zunanje hrustljavosti, z vsemi drobnimi polipi vred – pohvalno!)...« (Mladina, 2014) 
■ »... Božanske jedi na zemlji...dobivajo spletne pohvale, Gault Millau (14 točk), trip advisor (zmagovalec) in your pocket (naj gourmet 2013)... Slaščičarna, kavarna, vinoteka, poletni vrt, lounge, dnevna kosila, degustacijski meniji, elegantni jedilnici..., nič čudnega, da v pogrinjku niso pozabili niti na krožnika za pokušino olj. Prijetno presenečenje ob Gradaščici, ekipa, ki je Manno prevzela 2012., je hišo kulinarike še nadgradila!... (Nedelo, 2014)
■ »... Za karpačo hobotnice skuhajo vsaj štiri, ki jih tesno zvijejo v klobaso in tanko narežejo. Začinijo jo s tapenado črnih oliv in sušenih paradižnikov, iz katere iztisnejo olje. Spet je bilo lepo, s solatkami na sredini vred, le da tokrat tudi suho, zato koristi, da je na mizi steklenica dišečega olja. S vinjskih zvitki s šparglji - d obra osnova, saj se svinjsko meso in zeleni šparglji (Manna sezonskost dokazuje preveč vneto in premalo raznoliko) privlačijo. Meso tanko, dovolj hitro opečeno, da je ostalo sočno in šparglji še hrustljavi. Tukaj tudi ni manjkal tretji del. Parmezanova rižota sicer ni bila klasično rižotna, a bil je lepo oblikovan in dovolj parmezanski rižev stolpič, opit s fondom, ki je dal hrbtenico tudi mesni in lahki omaki. Stopnja višje pa so sladice. Mehko, sočno, zanimivo, domiselno, drugače in res “vse delamo sami”...« (Nedelo, 2011)
■ »... Čeprav je naključje hotelo, da sem v poletnih mesecih večkrat obedoval v tej restavraciji, lahko rečem, da je bil ta uradni obisk najmanj uspešen. In lahko zapišem kot pred štirimi leti – odlično in ambiciozno zastavljena kulinarika, ki pa se glede na visoke cilje včasih še vedno spotakne ob nekatere podrobnosti...« (Nedelo, 2006) 
■ »... Plus: to ni snobovska, temveč elegantna, kar svetovljanska gostilna, ki je predvsem odlično vodena; lep ambient, odlična postrežba, na krožniku pa kakovostne sestavine, pripravljene z občutkom in dovolj znanja. Minus: vse drugo je na takšnem nivoju, da bi tudi jedi potrebovale (še) več kuharjevega podpisa, ustvarjalnosti in mojstrstva; zaenkrat so to jedi, ki jih ponujajo že marsikje po Ljubljani, le da so tukaj pač malo boljše (in lepše)...« (Večer, 2004)

Vina

Mannina vinska karta (pdf) je sicer plastična, vendar daje slutiti, da je v kleti še kaj več. Na njej so celo (le tri) arhivska vina. Največ je primorskih vinarjev. Vinska postrežba se zaveda pomena vinske spremljave in ji ni težko priporočati na kozarec. Rebula, 2009, Blažič, sveža linija in svežina h karpaču hobotnice. S svojo toplino v ustih je poskrbela za dobrodošel kontrast. K njokom sivi pinot, 2009, Ščurek. Jedi, ki jih ne tvorijo le veliki kosi mesa, potrebujejo takšno vino! K svinjini s šparglji sauvignon, 2007, Verus drugo
kavarnica, lounge, terasa

Gurmanova izkušnja

ni skladna z (dobrimi) ocenami (2015)

Opombe

■ Hiša kulinarike Manna stoji na temeljih gostilne Brgant, ki je bila ena od nekdanjih šestih gostiln v ljubljanskem predmestju Trnovo. Brgantova gostilna je bila po drugi svetovni vojni zaprta vse do leta 1991, ko so staro zapuščeno hišo podrli in sezidali novo, vendar kopijo stare.
■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki