Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Gostišče Veronika

  Eden (naj)boljših gostinskih lokalov pri nas
  14. februar 2009
  št. ogledov: 2160

  Gostišče Veronika
  2208 Pohorje, Slivniško Pohorje 3

  Smerokaz

  štajersko avtocesto zapustimo v Hočah in odpeljemo proti Arehu, do Veronike ni daleč

  Kontakt

  ■ 02 603 50 60
  joze.klinc@s5.net

  Odprto

  od srede do sobote od 10. do 22. ure; nedelja od 10. do 18. ure

  Zaprto

  ponedeljek, torek

  Kuhinja

  ■ štajerska, slovenska; lovska;
  ■ domač kruh; pohorska bunka, jelenov pršut in meso iz tünke lastne pridelave; goveja juha z jetrnimi žličniki, pohorski lonec; divjačina in pečenke, tudi kozlički in odojki; sezonsko koline

  Ocene

  Mladina, 2006 (4/5); Večer, 2003 (kuhinja 5/6); Mladina, 2000 (4/5)

  Izvlečki iz ocen

  ■ »... Resnično, če ste vajeni obsežne predigre s pašticami in toplimi oblizki, boste tako daleč na severu, kjer povečini še niso vzeli predjedi, prikrajšani. Toda divjačina, ki jo pečejo v Veroniki in kateri prilagajo rezine hrušk, pečen kostanj, kruhove cmoke in sirove štruklje, bo zaradi sočnosti in značilnega okusa vsakomur zaprla golt, pa tudi kozliček, ki je sredi popoldneva še vabil k nadrobnemu obiranju, in izbor kolin, posebej kašnatih klobas, sta Ilovarjev trio zazibala v tolikšno ugodje, da ni maral z več kot besedo oplaziti penastih ajdovih žgancev, viška limonine lupine v jogurtovi strjenki ne nestrokovnih vinoslovskih nasvetov.« (Mladina, 2006)
  ■ »... Če so bili smučarji pri Veroniki včasih v večini, so zdaj v manjšini. Veronika je namreč dokončno postala gostilna, zaradi katere se gre na izlet. In ne obratno! Pohorska, domača, družinska gostilna, v kateri se enako prijetno počutijo smučarji in poslovneži, Mariborčani in turisti, jubilanti in veseljaki, dobrojedci in obilojedci... Pri jelenjih medaljonih, v spodobni divjačinski omaki, ob kateri seveda ni šlo brez hruške in brusnic, krasili pa so jih na žaru popečeni jurčki, pa je vlogo spremljevalca igral kruhov cmok. Kuhan v prtiču, zgneten iz dovolj starega kruha, da so ga lahko narezali na čvrste kocke, na krožniku kot premnogokje ni bil nebodigatreba, temveč se je z veseljem valjal po omaki in dodal divjačini svoj okus...« (Večer, 2003)
  ■ »... Čeprav smo dostikrat okusili sočnejše meso iz tünke in srebali gobove juhe, v katerih ni bilo šampinjonov, bi morali dolgo brskati po spominskih diskih, če bi si hoteli priklicati imenitnejše jetrne žličnike. Zato pa so pražene mešane gobe za sabo puščale luže olja, kar nam je onečedilo sicer okusno jed. Resda nismo dotlej na krožnikih zasledili niti ene pomarančne rezine in je bilo dovolj razlogov za optimizem, a nikdo se ni, zavoljo izkušenj s podplati, žaganjem ali čigumiji, ki jih prevečkrat dobiš pod imenom divjačine, nadejal užitkov, ki sta nam jih pripravila z bogatim kruhovim cmokom ter sirovimi štruklji spremljena divji prašič in srna v lovski omaki. Če se je jagenjčku s pečenim krompirjem poznal stalež v pečici, ni divjačine kazila ne preveč nasilna ne mokasta omaka, kar menda demantira predsodke o severnjaški kuhinji. Veronika je požela ovacije tudi za jogurtovo strjenko z borovničevim prelivom in navdušila z izvenserijsko, z brusnicami in borovnicami servirano šarloto...« (Mladina, 2000)

  Spletne povezave

  ■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
  ■ slovenski gostinski lokali, krajevno
  ■ najboljših 100 restavracij na svetu 

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.124
  receptov