Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostišče Pri Zalogarju, Dolenja vas, Selca

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
20. avgust 2008
št. ogledov: 7372

Gostišče Pri Zalogarju
4227 Selca, Dolenja vas 1a 

Smerokaz

ko se od Škofje Loke peljemo proti Železnikom, na ovinku pred Dolenjo vasjo najdemo Zalogarjeve

Kontakti

04 500 50 00; 041 778 795
gostisce.zalogar@siol.net

Odprto

ponedeljek, četrtek in petek od 11. do 22. ure; sobota od 11. do 24. ure; nedelja od 11. do 21. ure

Zaprto

torek, sreda

Kuhinja

slovenska
Mladina, september 2016 (4/5); Mladina, 2007 (4/5); Nedelo, 2005 (4/5); Mladina, 2002 (4/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Od običajnih receptur za jetra pač pričakujemo veliko počasi pražene in zmehčane čebule, na kateri se nazadnje na hitro opečejo še jetra. No, Pri Zalogarju so zadevo razdelili na dva dela: na sredini so na hitro opečena, mehka in sočna telečja jetra v aromatični omaki s konjakom in belim vinom, okrog njih pa je naložen obroč hrustljavo ocvrte čebule. Kombinacija obojega v ustih je tako dobra, da se ljubitelju drobovine že zaradi tega splača odpraviti v Selško dolino. In ko bo že tam, naj ne pozabi naročiti še lepo pečenih, zavoljo pora sladkastih, zaradi popra rahlo pikantnih in zaradi v bučnih semenih povaljanega krutona, na katerega so zloženi, všečno hrustljavih telečjih medaljonov... Nekaj vzdihovanja je bilo tudi ob velikem kosu čokoladne torte, katere dimenzije, predvsem pa receptura s preobiljem premastne kreme so bile iz nekih drugih časov... Fajn oštarija, Pri Zalogarju, res! « (Mladina, 2016) ■ »... Enako prepričljiva je bila Zalogarjeva izbira juh, vključno z zelenjavno, ki za razliko od premnogih gostu ne daje občutka, da se je spet znašel v vrtcu ali v osnovni šoli, pa tudi na žaru popečeni jurčki, katerih se bomo letošnjo jesen preobjedli, z mero zakrknjena verzija z jajci in v slanino oblečen, popečen mlad sir, ki so služili za toplo predjed, so naleteli na odobravanje. Na vse kaj drugega, namreč na besno pihanje, so pri razočarani zapisnikarici naletela tokrat povsem ponesrečena jetrca, ki so se zatikala na jeziku in za katera se ni žrtvovalo nič manjšega od bikca, pa tudi srna, ki si jo je omislil najbolj nesrečen član odprave, je le potrdila maksimo, da se divjačino naroča tam, kjer imaš za tak eksces več kot tehtne razloge. Na srečo je očelje mize predlo zaradi malenkost prepečenega, a zato tembolj sočnega žrebičkovega steaka, na srečo je jagenjček iz pečice prepričal z voljnostjo in se je svinjski ribici z lisičkami, bolje rečeno ruladi s špehom, otepal le višek soli...« (Mladina, 2007)
■»... Moje skromno mnenje: Pri Zalogarju se je vredno ustaviti. Ker pametno razmišljajo, so zadovoljni tako njihovi gosti iz oddelka »klasike« kot oni, ki hočejo nekaj več, ampak ne ekstremno preveč. Ker vemo, da se zunajserijska gostinska ponudba na podeželju razvija dokaj počasi (a zagotovo), lahko rečem, da je to gostilna, na katero se splača staviti. Obisk toplo priporočam!...« (Nedelo, 2005)
■»... Uuu, pa ne sem, je že hlipal obškofjeloški del Ilovarjevega omizja, ko smo odvili na dvorišče oštarije, ki jo je imel v spominu po obletnicah mature in s cockto zalitih zmagah na osnovnošolskih turnirjih. Vendar pa je Zalogar, na katerega se je s priporočilom uperil prst s samega, sicer hudo izbirčnega čelništva matičnega tednika, zelo presenetil in spotoma demantiral tudi z izkušnjami potrjeno vražo, da se ne velja ustavljati v obratih, ki so hkrati pizzerije. V bistvu je Ilovarjev sekstet pobuljil že, ko se je sprehodil mimo hladilne omare z vini v jedilnici poleg kuhinje, še bolj pa ob listanju vinske karte, ki se je s sommeliersko poetskimi opisi in z obsežnim izborom prestižnejših primorskih vin brala kot statut polžjega območja. V Zalogarju si za zdaj še ni mogoče privoščiti ad hoc slowfoodovskega scenosleda, kar ne pomeni, da ga ni moč naročiti vnaprej...« (Nedelo, 2005)  cene
Zalogarjeve predjedi stanejo 4– 7, pečena rebra 7, telečji medaljoni in ramstek 15, sladice pa 2,5–3 evre (2016)
■ Zalogar nam je za podaljšano kosilo zaračunal le okoli 25 € po osebi (2007)

Vinska karta

■ presenetljivo dobra izbira buteljčnih polnitev z všečnimi cenami (2016)
■ nekaj odprtih in buteljčnih vin (2007)

Drugo

sobe; brunarica

Opomba

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki