Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostišče Mašun, Mašun, Ilirska Bistrica

Gostinski lokal v Mašunu pri Ilirski Bistrici
24. september 2011
št. ogledov: 2034

Gostišče Mašun
Mašun

Smerokaz

do Knežaka pridemo iz Ilirske Bistrice ali iz Pivke, potem pa sledimo smerokazom do konca

Kontakt

■ tel. 051 661 611
info@masun.si

Odprto

NON STOP, od 8. do 22. ure (poleti) in od 8. do 20. ure (pozimi); za divjačino priporočajo naročilo dan pred prihodom

Kuhinja

pretežno divjačina; gl. jedilni list

Ocene

Mladina, oktober 2016 (4/5); Nedelo, oktober 2010 (3/6); Mladina, september 2010 (3/5)

Izvlečki iz ocen

■ »...Njih gniloživi sorodniki so kmalu zatem suvereno odnesli titulo jedi večera: obilje s krepko omako ozaljšanih mavrahov (a.k.a. užitnih smrčkov) na domačih, kompaktnih, natančno na zob kuhanih širokih rezancih je bilo nekaj najbolj preprosto okusnega, kar smo med zobmi zmleli v zadnjem času. Bravo! V globoki senci te mojstrovine so tako obstali sicer čisto všečni (poudarek, da gre za res domačo robo, verjetno ni potreben) njoki s šolskim primerkom kreftnega golaža z dodobra zmehčanimi koščki divjačine, ki so odprli tris glavnih jedi... Sicer pa tako: medvedova pečenka (bolje rečeno dušenka) se je kopala v naturalni omaki, meso je bilo mehko in sočno, a ga zavoljo specifičnega močnega okusa nežnim dušicam vendarle le pogojno priporočimo... V troboju je tako presenetljivo zmagal jelenov hrbet – presenetljivo zaradi tega, ker je bil (ob ocvrtih prepeličjih jajcih) pripravljen s slanimi filej... V finalu smo s flambirano breskvijo pogledali v osemdeseta leta, s korektnim jabolčnim zavitkom« (Mladina, 2016)
■ »...Očitno dajo vso letino v juho. Če so v gobovi juhi le jurčki, veš, da niso zrasli v naših gozdovih. Ko pa so ob jurčkih še lisičke in celo sivke, veš, da niso iz zamrzovalnika, temveč iz bližnjega gozda... Čestitam, tudi zato, ker so mavrahi v naših gostilnah takšna redkost, in čeprav jih imam najraje spomladi. Pa meso je bilo tako nežno opečeno, da se je rožnato topilo... Ko prezreš rezance s tartufi in svinjino na provansalski način, ostane dovolj divjačine, ki je drugačna kot v dolini. Jelenov hrbet ni le na žaru, temveč celo s škampi, a raje priporočam tistega, ki je z mavrahi in parmezanom. Medved je v naravni, brusnični in konjakovi omaki, pa z gobami in celo refoškom, divji prašič pa v pečenki, zrezku in karejih. A najbolj zanimiv je tisti del, zaradi katerega je treba na Mašun še enkrat. Medvedovi šapi bomo kosmatincu sicer pustili, toda krača divjega prašiča ali jelena je za večjo družbo takšna posebnost, ki se jo splača vnaprej naročiti, za piknike pa pripravljajo še ocvrta rebrca divjega prašiča, jelena in medveda...« (Nedelo, 2010)
■ »... Ilovarjevemu triu je sicer tisto nedeljo še najbolj zaokrožila doživetje bera izbornih sušenih mesnin, ki jih zorijo in na dili postrežejo Mašunovi dedci, poleg redkosti in zaradi okusa tudi specifičnosti, suhe medvedove klobase, pa je lepo legel posrečen odprt refošk. A kaj kmalu, že pri juhah, so se začela pojavljati neprijetna vprašanja, zvezana s primesmi. Pa ne da bi šef iz lenobe čaral s kockami in praški, stavimo, da bi njegova krepka goveja in jurčkov polna gobova shajali tudi brez začink in gostil. Da gre za stare šole kuharijo, so dokazovali prekomerni odmerki toplih predjedi, od katerih rižota z gobami, ki je bila nared v desetih minutah, ni in ni hotela iti v promet. In kaj naj porečemo ob glavni atrakciji popoldneva, o pečenih medvedjih šapah in krači, ki smo jih naročili vnaprej, o enem najbolj slikovitih aranžmajev - vključno z na trati iz špinače posajenimi jurčki iz krompirja in rajsko ptico iz jabolka - kar jih je kdajkoli uzrlo naše oko?...« (Mladina, 2010)

Cene

■ mešani narezek in rezanci z mavrahi stanejo po 7, divjačinski golaž z njoki 5, glavne jedi 16–22, sladice pa 3–4 evre (2016)
■ hladne predjedi 4 do 7,50, juhe 2 do 2,50, tople predjedi 4 do 6, glavne jedi 7 do 16, sladice 2,50 € (Nedelo, 2010)
■ spoprijem s kosmatincem nas je stal okoli 35 € na osebo (Mladina, 2010)

Vinska karta

lovske zgodbe so dolge, vinska zgodba v lovskem domu pa je kratka; vino je domače, torej, beli pinot iz Prvačine v Vipavski dolini, refošk pa s Koprskega

Drugo

1024 metrov nad morjem; prenočišča

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki