Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna Trost, Rodik, Kozina

Gostinski lokal v Rodiku pri Kozini
24. marec 2009
št. ogledov: 51

Gostilna Trost
6240 Kozina, Rodik 97

Smerokaz

ko se po cesti Divača – Kačiče pripeljemo v Rodik, nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam kontakti
05 680 12 00
trost@siol.net

Odprto

od srede do nedelje od 12. do 23. ure

Zaprto

ponedeljek, torek

Kuhinja

morska■Mladina, marec 2014 (4/5); Nedelo, julij 2011 (3,5/6); Nedelo, 2007 (5/5); Mladina, 2004 (4/5); Nedelo, 2004 (4/5); Mladina, 1997 (4/5); gl. opombe izvlečki iz ocen 
■ »... Tako je sicer – drugače kot velja za unikatni, s sipino tinto očrnjeni kruh – zavoljo kremnosti in mazavosti bolj ali manj jasno, da bakalarja ne tolčejo sami, a se potrudijo in najdejo zanesljivega dobavitelja, isto velja tudi za narebrene fuže, ki so jih na željo prisotnega podmladka pripravili z dvema variacijama na temo repkov kozic: na belo, le z dobrim olivnim oljem zabeljeno, in na rdeče, kjer smo imeli čast s kruhom pomazati eno najboljših ozimničnih paradižnikovih sals vseh časov. Bravo!...« (Mladina, 2014)
■ »... V slovenskih gostilnah se poje toliko “kvarnerskih” škampov, da bi morale vse opatijske gostilne že zdavnaj ponujati le še čevapčiče. Trost zato nič ne razlaga, od kod jih dobiva, temveč raje pazi, da bodo na mizo prišli do sekunda točno. Malo manj bi bilo surovo, malo več bi bilo kot drugje, ravno prav pa je bilo – a point. Zaradi tega so tako sladki in zaradi te sladkosti se lahko vsi sorodniki, od rarogov do jastogov, skrijejo pred jadranskimi škampi!...« (Nedelo, 2011)
■ »... Na tej lokaciji so dobrih pet let, so pa v bližnjih Kačičah zelo uspešno delovali kar nekaj desetletij. Bili so (in so za nekatere še vedno) ena najboljših gostiln z morskimi jedmi pri nas... Glavni jedi (na enem krožniku) sta znova sledili izročilu o čistosti morskih okusov – zrezki morske žabe na žaru in hrustljavo pečene neočiščene sipice so lahkotno povezale prelepo pozno kosilo na Krasu. Tris tortic je navzlic zelo klasičnemu videzu hitro izginil s krožnika, jabolčni zavitek pa nam je pomahal v slovo... M oje skromno mnenje: Trost dobro ve, kako delati z ribami in z morskimi dobrotami nasploh. Osnova so vrhunske surovine, ki pa žal niso poceni. To ni gostilna, kjer bi eksperimentirali z novimi jedmi ali podobami. Toda tisto, kar postavijo na mizo, je izjemno okusno, in to šteje. No, lahko bi se manj ponavljali (rukola), toda to je obrobnega pomena. Vsekakor ena najboljših slovenskih gostiln, ki se ukvarjajo s sadovi morja.« (Nedelo, 2007)
■»... Škampi na žaru so bili vrhunski. Sveži, s sladkastimi repki (ja, v Kvarnerju je veliko podvodnih izvirov sladke vode, pa se to pozna tudi na morskem življu), sočni in izjemno okusni... Lastnik nam je že v začetku pošteno priznal, da prvovrstnih belih svežih rib tokrat nima na zalogi, zato smo s odločili za morskega lista na maslu. Riba je bila res okusna, maslo je nežno meso še omehčalo in »zakremilo«... Le krompir je bil preveč slan... In prvič, verjemite mi, res prvič sem videl in na krožnik dobil celega jadranskegalignja za žaru. To sploh ni majhna stvar, ampak prava zverina, dolga dobrih dvajset centimetrov! Sveže in dehteče meso je bilo mojstrsko spečeno na žaru, z dodatkom prvovrstnega olivnega olja pa je mehkužec hitro poniknil v želodčke brez dna. Pri sladicah imajo nekaj posebnosti, med njimi pa brez dvoma izstopa limonina krema s piškoti, amaretom in svežimi jagodami. Slastno, sočno in zelo osvežilno!...« (Nedelo, 2004)
■»... Je že tako, da Ilovarju vselej, kadar gre za ribo, uhajajo misli tja proti južnejšim področjem Jadrana, ampak ne samo močno obarvana, temveč res polna črna rižota, kakršna je v družbi z al dente rižoto z divjimi šparglji in škampi ter s simpatično papriciranimi fuži s škampjimi repki tvorila nedeljski tricolor, črno-zeleno-rdeč tris, ni daleč od dalmatinskih vzorov. Zaradi plenjenja morja se seveda ne bo treba navaditi samo visokih cen ribe, temveč tudi manjših dimenzij, kar je izpričal sicer svež in sladak, za odtenek premasten škampji bataljon... nedeljsko sončenje pa je kvintet kronal s sočno žabo iz pečice, ki ji je za popoln vtis manjkala le skorjica na priloženem krompirju in zelenjavi... Morda Trostu, ki drži kakovost in se brez potrebe ne pači čez svoje meje, manjka noviteta ali specialiteta, da bi padli s stola. Ampak težko je šimfati s polnimi usti češnjevega štrudla, težko nergati med kopanjem po v sladoledu in cointreauju okopanih hruškah.« (Mladina, 2004)
■»... ker je poleg sveže solate, berivke, mlade rukole in radiča z vrta ter doma kuhanega fižola postregel tudi z za žar primerno raščenimi škampi, s sladko, na fete zrezano žabo z žara in z orado, ki ni povedala ničesar novega. In ker je skrajno zašarmiral s strjeno smetano z jagodovim prelivom, z vloženimi borovnicami, kritimi s skuto, ter z mandeljnovimi piškoti, prelitimi z limonino kremo in amarettom, spored slaščic, ob katerem te popade požrešnost, pa kronal s sorbetom, na kakršnega naletiš le vsake kvatre enkrat. Trost morda ni gostilna, ki piha gostom na dušo z nevemkakšnimi ultrafrancoskimi in hiperitalijanskimi recepti, prej - in tudi s cenami - primer, kako se streže osnovam v skromni družinski gostilni. Bi se mu pa prilegla gradela in z njo zvezan vonj po žerjavici namesto kuhinjske plošče, to pa ja.« (Mladina, 1997)

Cene

(2014) za obsežen vpogled v minimalne (a popolnoma upravičene) intervencije v prvovrstno morsko košto imejte pripravljenih kakšnih 35 evrov 
(2011) hladne predjedi 4 do 12,50, tople predjedi 10 do 15, glavne jedi 12 do 24 (bela riba/kg 60), sladice 4 evre

Vinska karta

hišno belo zvrst pripravlja Pulec iz Goriških brd; mehurčki (rose) so Bjanini, a jih prinesejo kot v Italiji prosecco (dve kozarca v eni roki, natočeno ne pred gostom); namesto vinske karte je gospodarjev pregled odprtih steklenic

Opomba

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članek odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki