Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna Tramšek, Žerovinci, Ivanjkovci

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
14. februar 2009
št. ogledov: 2957

Gostilna Tramšek
2259 Ivanjkovci, Žerovinci 25 B

Smerokaz

ob cesti med Ljutomerom in Ormožem kontakti
02 719 40 97
info@gostilnatramsek.si 

Odprto

od srede do sobote od 11. do 22. ure; nedelja od 11. do 17. ure

Zaprto

ponedeljek, torek

Kuhinja

posodobljena prleška, slovenska; slow food

Ocene

Mladina, oktober 2016 (4/5); Nedelo, maj 2016 (4/6); Nedelo, 2008 (4/5); Mladina, 2006 (4/5); Nedelo, 2005 (5/5); Nedelo, 2001 (5/5); gl. opombe 

Izvlečki iz ocen

■ »... Pa ni šlo za to, da bi imeli kaj proti minimalizmu, pa tudi ne, da Tramškovi ne bi znali iz le nekaj sestavin sestaviti navdušujoče jedi, saj so z bleki oziroma krpicami, ki so bile zabeljene le z malo zaseke in pohvalno previdno odmerjene kisle smetane ter osvežene z minimalnim, a silno učinkovitim dodatkom sveže narezane mete, dokazali ravno nasprotno. In nato z Zvonkovim predavanjem o prolenkih, mladih prašičih, ki so jih v teh krajih pekli ob času žetve, zašpičili glavno jed: prolenkovo pečenko z naturalnim zaftom (ej, to je bila ena boljših sv. pečenk vseh časov) so spremljali zanimiv paradižnikovo-zdrobov narastek, žametast porov pire, hrustljavo pečen krompir in popečeni koščki paprike. In kot smo začeli po prleško, smo po prleško tudi končali: z obilnim trikotnikom prleške gibanice...« (Mladina, 2016) 
■ »... Zato so svinjska rebra mesnata in sočna, toda tudi mastna in sladka, pekla so se nežno in dolgo, toda zato v tak­šnem zaftu, da so iz njega jajčevci, paprike in paradižnik prišli kot krema, ki ima strukturo ajvarja, toda okus pujsa. Takšne so Tramškove jedi, zelo znane, toda zelo Jelkine – zraven je še ajdov žepek, pravzaprav krap, polnjen s skuto in baziliko, zelo kompakten in krepek, a bolj v okusu kot strukturi, da je pravšnja spremljava pujsovi pečenki... To zagotovo ni visoka kuhinja in prav tega si pri Tramšku najbolj vesel. A to tudi ni domača obcestna gostilna in zato ima Tramšek tako malo miz.. Tako, da je srnin hrbet naravno opečen, njegova spremljava pa paljena... Iz lahkega testa je chefinja naredila mrežo, v katero se je ob marjetici ujelo ravno prav korenč­kovega pireja in brusničnega želeja... Preden smo se lotili domačih keksov, je skutno pito posladkala jagodna omaka, čokoladno kremo z mandeljni pa je začinila zvrhana žlica konjaka. Tramšku se je treba prepustiti, brez predsodkov, a tudi brez prevelikih zahtev!...« (Nedelo, 2016)
■ »... Kakšna je dobra podeželska gostilna? Zagotovo ne takšna, ki si goste nabira z nizkimi cenami menijev, velikimi ploščami, parkiriščem za avtobuse in fritezami v obliki kopalnih kadi! Dobra podeželska gostilna je takšna kot – Tramšek! Gostilna s štirimi mizami in štirimi letnimi časi, gostilna s tradicijo, dediščino in izročilom, gostilna z idejami, ambicijo, ustvarjalnostjo, ljubeznijo. Gostilna sredi čudovite pokrajine, sredi vinogradov, odličnih vinogradnikov... Zakaj obiskati? Zvonkova šefica zna! Marko je pravkar doktoriral, zato je zdaj (za kuharski doktorat) na vrsti še mama. Z zelenjavo že zna, tudi zelišč in začimb se ne boji, ima svoje grede in svoje dobavitelje. In Zvonka! Zato vem, da bo vedno manj sramežljiva in vedno bolj korajžna. Ne bo pekla le levo in desno (filejev), temveč bo tudi »slabe« kose mesa pripravila tako, da ne bo nihče rekel: Tega pa jaz ne jem!...« (Nedelo, 2008)
■ »... Čeravno smo Ilovarjevi že okusili veliko prepričljivejšo gobovo in veliko bolj korenčkovo od predložene, z ajdovo kašo zgoščene žüpe, Tramškova zelenjavna garantira, da se spomladi v krožniku znajde tudi kaka po vrtu vonjajoča, lahna mineštrca, rezanci s skuto pa, da je vsa pašta kuhana àl dente. Morda se je Ilovarjevemu atu vseskozi otepal puran, tudi s tisto papriko in špehom špikana rulada, morda bi pri Tramšku, namesto da ji prilagajo omako iz pomaranč, lahko našli kak od svinjske ribice sočnejši, čeravno ne tako gosposki kos ali jo dali pod močnejši drobnogled? Morda. Ampak zaradi z rožmarinom pretaknjenega bambijevega medaljončka s popečenimi jurčki in krompirjevim štrukljem bi padli s stola, tudi če ga ne bi podkrepil Koglov, za severna obzorja zelo poln shiraz. Izpod mize nas nista spustili ne krasna gibanica ne rahla makova rezina, trio pa je malce predramil račun, ki je demantiral optimistične prognoze...« (Mladina, 2006)
■ »... Dušeni hrbet divjega prašiča v omaki je jed za bogove. Meso je ravno prav pečeno, sočno in slastno. Omaka pa je bila tako dobra, da smo prosili za dodatek, kajti majaron je bil tako lepo razpet med polnostjo in sladkostjo mesa, da je kar nismo mogli prenehati jesti. Priloga je bila izvirna – gluhi štrukelj, nadevan z ajdovo kašo, in kitajsko zelje, pečeno v listnatem testu, sta bila neprekosljiva. Pa je bilo navzlic mnogim elementom okusa vse na svojem mestu. Štrukelj je lepo pokril izjemno omako, ki je nadgrajevala izvrstno pečeno meso, zelje pa je dodalo element svežine in hrustljavosti... Moje skromno mnenje: Tramšek je eden tistih redkih slovenskih kulinaričnih biserov, ki vas bo prepričal s svojo skromnostjo in inventivnostjo. Neprisiljenost in prijaznost osebja (Zvonko I. Prlečki) bosta vaše uživanje v tem kulinaričnem butiku zavili v prekrasno podobo.« (Nedelo, 2005)
■ »... Predstavljajte si sočen, bolj sladek koruzni kruh, s dodatkom jajca in smetane, s katero je ta sladica tudi prelita in potem pečena v peči. Jed sicer sodi v bolj težko kategorijo, vendar kljub narezanim orehom na vrhu ni presladka. Čeprav smo se sprva nekaj pritoževali nad velikostjo porcij, smo zmazali vse. Daleč od modnih in prometnih poti Tramšek dela izjemne jedi iz svežih in prvovrstnih sestavin. Seveda pa k množici norih okusov veliko pripomoreta tudi navezanost na tipiko regije in domišljija novih receptov s tisoči okusov. Pogrešali smo manj suho fazanovo meso. Navdušeni smo bili nad kulinarično domišljijo, pristnostjo okusov in vini.« (Nedelo, 2001) 

Cene

■ hladne predjedi 7,50; juhe 2,50–3, tople predjedi 6–7, glavne jedi 7–18, sladice 2,60–4; 3-hodni degustacijski meni 18, 4-hodni 24, 5-hodni 30 evrov (2016)
■ hladne predjedi 5–7,50, juhe 2,50–3,00, tople predjedi 6–7,50, glavne jedi 10,50–18, sladice 2,40–4 € (2008)

Vinska karta

80 etiket prleških vinarjev; najbolj priljubljeni Franci Cvetko, Čurin-Praprotnik, Verus, P&F Jeruzalem Ormož, Kupljen (2016) opomba
Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki