Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna slaščičarna Pri žabarju, Ljubljana

Gostinski lokal v ljubljani
20. avgust 2008
št. ogledov: 4617

Gostilna slaščičarna Pri žabarju
Viška cesta 50, Ljubljana

Smerokaz

■ iz središča Ljubljane po Tržaški cesti, smer Koper; s Tržaške zavijemo desno pri Viški cerkvi in nadaljujemo čez železniško progo, potem pa še 300 metrov;
■ ljubljansko obvoznico zapustimo pri izvozu Ljubljana zahod, v križišču zavijemo desno in peljemo v smeri središča mesta približno 1 kilometer; zavijemo levo, čez železniško progo in še 300 metrov

Kontakt

■ tel. 01 423 24 62
prizabarju@siol.net

Odprto

od ponedeljka do petka od 12. do 22. ure; slaščičarna NON STOP, od 9. do 23. ure

Zaprto

sobota, nedelja, prazniki

Kuhinja

klasična slovenska gostilna; gl. jedilni list s cenami; sezonska ponudba 

Ocene

Nedelo, januar 2015 (3,5/6); Nedelo, februar 2012 (3,5/6); Mladina, september 2011 (3/5)

Izvlečki iz ocen

■ »... Žabar je stara in dobra gostilna, družinska in tradicionalna, predvsem pa slovenska. Njena glavna odlika je, da vsaka generacija le nadaljuje. Ker ti žabji kraki ne potrebujejo novih drobtin in te telečje krače ne novih tehnik. Saj ima vsak rad ravno takšno jetrno pašteto, tako začinjene krvavice in tako svežo kremno rezino. Res pa je, da ni bilo vedno tako. Bila so leta, ko smo mislili drugače. Toda, da ravno pri Žabarju pravijo, kako je vedno več gostov, ki iščejo stari okus, je dober znak, da še nismo vsega zavozili...« (Nedelo, 2015)
■ »...Za dnevno juho je jota z zeljem, ki je tudi na Krasu tako ne znajo skuhati ravno pri vsaki hiši. Saj veste, malo kisla od zelja, malo gosta od krompirja, malo kremna od fižola in malo mesna od pršutove kosti. Za stalne goste, ki imajo vsak teden resen pomenek o starih časih ob štefanu Sirkovega sivega pinota, sta telečja obara ali goveji golaž. Za kosilo, ker za večerjo je že zmanjka, kar tudi veliko pove, je pečenka, s toliko naravne omake, da se v njej okopa cel porcelanski pladenj pečenega krompirja, tistega, ki je zunaj barvit od rumene do rjave, znotraj pa mehek, od kaše do pene. Za tradicijo so žabji kraki, tako sveže (vroče!) ocvrti, da je ustna votlina hitro ”razvalina”. Zanjo pastičo in zanj žrebiček...« (Nedelo, 2012)
■ »... domača pašteta je zagotovo res domača, je pa šteta, da je precej medla, in to v okusu in teksturi, in je ne priloženo maslo ne popečeni kruhki ne dvignejo iz povprečja. Tanko odrezane rezine hladne kuhane govedine, zvite v rorčke in napolnjene s smetanovim hrenom, so sicer čisto lepa zamisel, a onemu hrenu manjka precej ostrine za kakšen globlji vtis... Žabji kraki so v oštariji s takim imenom nedvomno kamen temeljac; tokrat nas priporočena ocvrta različica ni ravno pometala s stolov... Je pa treba priznati, da so bili kraki morebiti neprepričljivi zavoljo tega, ker smo jih jedli vzporedno z ocvrtimi sardoni: ti so bili res ultra ultra frišni, hrskajoče ocvrti in one dekadentno majhne dimenzije, ko ti ne preostane drugega, kot da jih pohrustaš s koščicami vred; vmesne trenutke pa tempo užitka vzdržuješ s fletno krompirjevo solato. Tudi pečena telečja rebra - postrežena z restanim krompirjem in ravno prav začebuljeno solato iz ta okroglega rumenega stročjega fižola - so kot iz šolskih delavnic: sočna, mehka, okusna...« (Mladina, 2011)

Cene

■ gl. jedilni list s cenami
■ predjedi 4,50 do 12, juhe 3 do 3,50, glavne jedi 6 do 21, sladice 2,50 do 4 evre (2015)
■ ob obisku nikarte ne pozabite pobarati po na jedilniku nenavedeni dnevni ponudbi, za dobro enkratno prehransko polnitev pa imejte v denarnici rezerviranih kakšnih 25 evrov (2011)

vinska karta

vinska karta s cenami; velik izbira piv s cenami
■ tradicionalne slovenske gostilne ne odlikujejo buteljke (30 etiket) v vinski omari, kjer si jih izberete sami, temveč točeno vino; Žabarjev hišni vinar je Aljoša Sirk iz Višnjevika v Brdih (2015)

drugo 

prenočišča

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki