Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna pri Zgornjem Kirnu, Kamnik pod Krimom

Gostinski lokal v Kamniku pod Krimom
19. februar 2009
št. ogledov: 2366

Gostilna pri Zgornjem Kirnu
1352 Preserje, Kamnik pod Krimom 60

Smerokaz

s stare ceste Ljubljana – Vrhnika zapeljemo proti Podpeči, potem pa proti Borovnici; vmes oprezamo za smerokazom proti gostilni kontakti
01 363 10 13; 041 765 765
info@gostilnazgornjikirn.si

Odprto

od srede do sobote od 12. do 22. ure, nedelja od 12. do 20. ure

Zaprto

ponedelje, torek

Kuhinja

slovenska kuhinja za mestne jedce; gl. jedilni list

Ocene

Nedelo, marec 2009 (3,5/5); Mladina, 2008 (4/5); Nedelo, 2008 (4-5/5); Mladina, 2002 (4/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »...Že juhe. Gobova, logično. Brez nje nam Slovencem jeseni živeti ni. Ne naredijo dobre gobove juhe (le) jurčki, pač pa - kuharica! Ker vrže vsakega pravo mero, s korenjem vred, ki se naj kar razkuha, in moko, pri kateri je pomemben pač občutek med prsti. Škoda le, da je bila v tako majhni skodelici. In goveja, z rezanci, logično. Brez te kombinacije, za petek in svetek, še noben otrok ni zrasel v Slovenca. Res okus mesa, res domači rezanci, res jušna zelenjava, res gosta, res maščobna očesa, res nedeljska. Pri zgornjem Kirnu se je slovensko. Vendar v dialektu, ljubljanskem, seveda. V tem je Kirnovo mojstrstvo. Ker ne preseneča. To pusti tistim, ki ne znajo niti treviškega radiča opeči. Pod Krimom pa je v ponvi dovolj vročine, da je hiter pri mizi in hrustljav na jeziku, ravno prav olja, da je svetleč in dišeč, ne preveč pršuta, da žeja ne pogasi apetita...« (Nedelo, 2009)
■ »... Kar je Kirn tisto nedeljo obetal, je izpolnil z zmagovalno, hudo sočno telečjo kračo, ki si jo lahko omisliš po porcijah ali v celoti, medtem ko je debel žrebičkov steak za spoznanje zaostajal, sveža berivka, krasne pečene paprike in pražen krompir pa skrbeli za ubrano spremljavo. Morda pod Krimom ni zaslediti tektonskih premikov v ponudbi, morda ne bi bilo odveč, ko bi se pitnemu cvičku pridružila še kaka podobno priljudna odprta črnica, ampak vprašanje je, če tako trdna in strokovno podkovana oštarija sploh rabi nadgradnjo. Dajte si na zob katerega od izvrstnih štrudljev ali z orehi potreseno čokoladno kasato in potem povejte.« (Mladina, 2008)
■»... Zgornji Kirn (Janez Kirn) je bil tako kot njegov bratranec v kraju Jezero (Stane Kirn) ena od velikih legend obljubljanskih gostiln že v sedemdesetih letih. Pojma »tazgornji« ali »taspodnji« Kirn sta bila sinonim za odlično gostilno in gostov se je vedno trlo. No, kljub dolgemu stažu Zgornji Kirn še vedno suvereno obvladuje domačo slovensko kulinariko, z duhovitimi sodobnimi dodatki. Ampak sodobnosti je le za vzorec in celotno ponudbo lepo poživi... Moje skromno mnenje: Navzlic nekaterim drobnarijam smo se domov odpeljali nadvse zadovoljni in z veseljem lahko potrdim, da je Zgornji Kirn še vedno v odlični formi. To je izvrstna domača gostilna, kjer je tradicija še vedno najpomembnejša, in prav je tako. Kot v vseh dobrih gostilnah tukaj štejejo odlični okusi jedi, ki pa so posledica mojstrske roke v kuhinji in dobrih domačih sestavin. Ko jih boste obiskovali, se poskusite izogniti nedeljam, kajti takrat so najbolj zasedeni...« (Nedelo, 2008)
■»...Zato pa so ji toplo popihali na dušo polnjena telečja veleprsa, lep biftek in čudovit žrebičkov steak, ki jih niso maličile omake in poleg katerih je tako pasal živahen cvičk, berivka, pražen in, kot se šika, v kosu pečen krompir. Če k vtisom prištejemo še staroslavno Kirnovo kasato oziroma čokoladen, z orehi bogat parfait, odličen jabolčni zavitek in hudo čokoladno torto, je treba reči, da smo bili vedno za močne končnice. Kirn lahko preseneti in ob ustrezni omejitvi pričakovanj navduši, vseeno pa je še daleč od izenačenosti, kompletiranja ponudbe in kdove, če ga zvestoba kranjskim običajem ne nese v mirno prebavljene nižine. Primerov je povsod dovolj.« (Mladina, 2002)

Cene

hladne predjedi 6 do 8, juhe 2,70 do 3, tople predjedi 5,50 do 7, glavne jedi 6 do 18, sladice 3 do 4 evre

Vinska karta

vinsko vprašanje v pravi domači gostilni je pač samoumevno: "Rdeče ali belo?", le tistim, ki se ne odločijo kot iz topa, pa še: "Kakšnih deset buteljk..."; gospodar na mizo postavi teran Borisa Hlače iz Kazelj; bel sauvignon s Črnkove kmetije v Jarenini

Drugo

60 let družinske tradicije 

Opombe

povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo)

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki