Prijava

Gostilna Pri Škrubiju

Gostinski lokal v Podpeci pri Črni na Koroškem
09. avgust 2008
št. ogledov: 5904

Gostilna Pri Škrubiju
Podpeca 65, 2393 Črna na Koroškem smerokaz
v krožišču v Črni desno; dva kilometra ob Meži, smer Luče 

kontakti

02 823 82 26
skrubi@gmail.com 

Odprto

od torka do nedelja od 15. do 22. ure; rezervacija je obvezna 

Zaprto

ponedeljek, razen po dogovoru

Kuhinja

koroška kuhinja; gl. ponudba 

ocene 

Nedelo, februar 2012 (3,5/6); Mladina, 2009 (4/5); Mladina, 2004 (4/5); Večer, 2002 (5,5/6); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »...Goveja juha je temna in močna, kot bi se v nekaj litrih okopala cela krava. Za vmes so grumpi, ocvirki veliki kot majhen zrezek, s čebulo, ki se je potila med spuščanjem mesnate slanine. V krvavicah diši tudi kos pečenke. ”K svinjski glavi rad dam še kaj boljšega zraven.” Okus pa vseeno naredita črevna mast in majaron. Mavželjn i so tiste koroške ”bule” z možgani v svinjski mrežici, ki se pečejo v posebnih modelih z osmimi vdolbinami. Ker bi bilo mavželjnom med takšnim kosilom, ki nam je postreglo s celo svinjsko glavo in vso drobovino, dolgčas, so zraven še pečenice. Tudi kislo zelje, ki je za obvezno spremljavo, je posebno, saj je kuhano v jeruzalemčanu in tako zapečeno, da se s hrustljavega vrha ne vidi do dna, kjer se najde tudi kak kos mesa ...« (Nedelo, 2012)
■ »... Ampak ko se enkrat prepustiš toku in vzdušju, lahko uživaš v preprostih, za krajino značilnih jedeh, namesto goveje juhe posrebaš z govedino iz iste juhe polnjene in z grumpi, ocvirki zabeljene nudlne, študiraš, kako se nisi že sam spomnil, da bi med rdeč radič naribal hren, debatiraš s Škrubijem o primarni sestavini krvavic (tu: črevesna mast) in o tem, kaj melje v svoje mavželjne, pikneš malo prekajene klobase ali pečenice, zabeljenega ščurkovca ali s penino zakuhanega kislega zelja - klocovi, s suhimi tepkami polnjeni nudlni so vedno na zalogi, najsi gre čez sladka polivka ali, pikantneje, ocvirk. Skromno, a pristno in z veseljem narejeno ter postreženo...« (Mladina, 2009)
■»... Ata Ilovar si pač ne bi mislil, da bo v oštariji kdaj, in to celo s slastjo, pojedel kreker, za povrh krit z v slanino zavito, popečeno in z brusnično omako zalito banano. Kaj takega. Čeravno smo si nudelne, posebej s suhimi hruškami nadevane kloceve, zapomnili v mnogo zagoltnejši izvedbi, Škrubijevi, tudi tisti iz kuhane govedine, kar sami polzijo niz požiralnik. Dobro, Škrubi se poleg izrazite in konec koncev zelo premišljene nagnjenosti do sadja kdaj izkaže tudi z velikopoteznostjo, v navdušenju zaradi domačega majarona prezačini izvrsten golaž in po predvidevanjih presuši s češpljami ali marelicami nadevano svinjsko ribico, konec koncev pa lahko njegovo vztrajanje pri tradiciji obteži želodec. Težko, ampak slastno. Saj se je triu kar smejalo od hecnih porok, redkve s šampinjoni, radiča in restanega krompirja s hrenom, od popečenega sirovega štruklja in kuhanih ohrovtovih brstičkov...« (Mladina, 2004) »... Plus: Takšne gostilne in takšne gostilničarje bi morali zakonsko zaščititi. Če hočemo, da bo Slovenija res turistično prepoznavna, potem takšno kulinariko in gostoljubnost namreč nujno potrebujemo. Prijetno je, ne le zaradi okusnih in pristnih koroških jedi, temveč tudi zaradi Škrubijeve jezičnosti. Minus: A kaj, ko gostov ni. Zanje bo potrebno hišo obnoviti, narediti sobe, poskrbeti za stalni topli jedilnik. Za kaj takega pa je Škrubijev Peter preveč sam...« (Večer, 2002) 

Cene

hladne predjedi 4 do 8, juhe 2,50 do 5, tople predjedi 4,50 do 9, glavne jedi 7,50 do 10, sladice 2 do 4 evre

Drugo

različni stari škotski viskiji

Opomba

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu 

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.454 receptov
Moja kuharica