Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Gostilna Pri Gorjancu

  Gostinski lokal na Brezovici pri Ljubljani
  03. avgust 2007
  št. ogledov: 4861

  Gostilna Pri Gorjancu
  1351 Brezovica pri Ljubljani, Tržaška 330

  Smerokaz

  z avtoceste odcep za Brezovico, čez križišče

  Kontakt

  ■ 01 423 11 11
  info@gorjanc.eu

  Odprto

  NON STOP; od srede do sobote od 11. do 22. ure; od nedelje do ponedeljka in prazniki od 11. do 17. ure

  Kuhinja

  slovenska meščanska kuhinja; gl. jedilni list 

  vina
  v kleti je 20 etiket, toda vino je predvsem spremljava, zato je raje kot v buteljkah v bokalih, tako kot pivo v vrčkih in sokovi v kozarcih; ponudba hišnih in odprtih je dovolj pestra - Refošk je Boninov, štajerska zvrst Verusova, primorski (briški) chardonnay Bučinelov in cviček Štembergerjev; gl. vinska karta 

  ocene
  Mladina, september 2016 (2/5); Nedelo, marec 2013 (3,5/6); Nedelo 2005 (4/5); Mladina, 2003 (4/5) 

  izvlečki iz ocen
  »... Goveji jezik v solati je drugačen, kot ste ga vajeni. Zato, ker ni štajerski, temveč primorski, zato ker ni v bučnem olju, temveč v beli marinadi, ker ni dimljen, temveč le kuhan. Nežen, mehek in topljiv je, s poprom in čebulo, tanko odrezan, ob debelih rezinah kruha, uvoden, toda zgovoren. Juhe, ki so res juhe – zelenjavna zato pove vse o dolgi zimi in počasni pomladi, ričetovavse o Ljubljani, ki meji na Kranjsko. Diši po prekajenem, hrusta po ješprenju, okus pa ima po zeliščih. Seveda ne gre ves čas tako in gladko... in svinjski file na žaru je trd, izsušen, že kar žagovinast, da si vesel, ker se čezenj topi zeliščno maslo, ki prekriva takšne napake. Tudi nadev, ki je napolnil telečje prsi, je dospel le do razmočenega kruha, ki mu manjkajo značilni vonji in prepoznaven okus...« (Nedelo, 2013)
  ■ »... Moje skromno mnenje: Gorjanc je znova dokazal, da gre za izvrstno gostilno, v kateri nihanja kakovosti ne poznajo. Jedi so nekatere preverjene klasike, nekaj pa imajo posebnosti, na katerih gradijo svojo podobo. Če ne bi bilo peščice nepazljivosti, bi bila ocena vsekakor višja. Obisk toplo priporočam.« (Nedelo, 2005)
  ■ »... Stegovčeve na papirju močne, a sploh ne težavne, prej poskočne barbere polepšala popoldne in ubrano zalila sočno mesovje, popoldanskega jagenjčka, žrebičjega in govejega florentinca, svinjske medaljone s kajmakom in uspelo kombinacijo ramsteka ter na žaru popečene čebule. Čeravno bi lahko pripomnili, da k takemu mesovju, če že, sodi imenitnejša gorčica, težko da ajvar in da bo treba po kajmak južneje, je evidentno mrtev sameval le brezkrvni biftek, medtem ko se je drastično nižala raven primo taglio motovilca. Bi si lahko Gorjanc, ki zna postreči kak slasten štrudl ali uspelo torto Domače peke in obed uglasi z domačim tazelenim, za na mizo omislil čisto bučno in olivno olje? Bi...« (Mladina, 2003) 

  Cene

  ■hladne predjedi 6 do 8,80, juhe 2,70 do 3,20, tople predjedi 6,50 do 8,90, glavne jedi 8 do 25, sladice 3 do 3,50 evra opombe
  ■ gostilna deluje že od leta 1813; po drugi svetovni vojni je bila zaprta vse do leta 1967;
  ■ povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo)

  Spletne povezave

  ■ abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo
  najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno
  krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.059
  receptov