Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna Pr’ Bizjak, Zgornja Bela, Preddvor

Gostinski lokal v Zgornji Beli pri Preddvoru
13. januar 2007
št. ogledov: 6343

Gostilna Pr’ Bizjak
4205 Preddvor, Zgornja Bela 20 

Smerokaz

avtocesto Ljubljana - Radovljica pred Kranjem zapustimo pri izvozu Kokrica, potem pa mimo Brda, v Preddvoru pa zavijemo levo; do gostilne imamo še 5 minut

Kontakti

04 255 56 00
■ gostilna.bizjak@telemach.net 

Odprto

od ponedeljka do sobote od 11. do 22. ure, nedelja od 9. do 20. ure

Zaprto

torek, sreda

Kuhinja

slovenska, gorenjska; gl. jedilni list s cenami■Mladina, junij 2017 (2/5); Nedelo, januar 2014 (3,5/6); Mladina, 2004 (4/5); Nedelo, 2003 (3,5/5); Rad Dobrojem, 2001 (3,5/6); Mladina, 1998 (4/5); gl. opombe 

Izvlečki iz ocen

■ »... odprli z narezkom – pričakovali in dobili smo velikoserijski pršut, ravno prav zašarfan kulen in simpatično špehovko; pričakovali smo tudi kruh (ne pa tega, da kruh posebej zaračunavajo; ampak okej, kruha je bilo več sort, bil je domač in Gorenjska je to), na katerega smo mazali močno zeliščno skuto in anemično pašteto. Paralelno smo zagrizli še v pečen mladi sir in pomazali porcijo krasnih, sočnih umešanih jajc z obiljem dišečih lisičk. Žal se je krasnoba na tej točki končala: postrežene juhe so bile – z izjemo gobove, ki zavoljo dovolj vključenih jurčkov prejme prehodno oceno – res slabe... a kaos pocvrtih postrvjih filejev, sotiranih korenčkovih paličic, blitve s krompirjem in ne ravno frišnih kozic na zeleni kremi je bolj kar nekaj kot pa resna jed...« (Mladina, 2017) ■ »... Špehovka divjega prašiča je hišna posebnost, jurčkov karpačo in krompirjeva solata z lisičkami sredi zime pa drzno naročilo, toda Pr’ Bizjak ga zmorejo s slovesom jesenske gobje gostilne. Gobova juha nas ni dvignila na noge, ajdovi njoki pa so bili lahki kot kak kipnik. Skrivnost je, baje, v ajdovi moki, ki ji ni dodana nobena druga. Pujsa po naše, ki ga mlademu gospodarju uspe prinesti do mize brez nesreče kljub zavidljivi višini. Dva zrezka iz hrbtnega dela, »bolj pri vratu, kjer je več sočnosti«, debela vmesna plast v rahlem testu ocvrtega pora, za povrhu še avba iz ocvrte čebule. A glavno je bilo na dnu, saj je Aljančičeva pečenje in cvrtje obogatila z gostljato korenčkovo omako. A zmaga je bila šele, ko so prinesli janeževe upognjence in jabolčno-slivov štrudelj. Kdo ne bi postal mehak in prijazen?...« (Nedelo, 2014) ■ »...Tudi ob popoldanski uri se lahko Bizjak izkaže s sočno telečjo kračo, če ne celo pretirano, s hrustljavimi ocvirki in krompirjem opetičenim regratom z vrta, verodostojnim restanim in v ponvi pečenim krompirjem, da je zavrisniti tudi mimo neprepričljivo vlaknastega žrebičkovega zrezka v neprepričljivi omaki. In ob kiselkasto mlečni jogurtovi strjenki na mah pozabiti na puhlo konstitucijo in enoumje arome cimetove torte, ki je marsikomu skazila finale. Kljub gostemu prometu - dovolj domišljije, le malo afnarije in, kljub težkokategorniškemu območju, ne tako udaren scenosled, da bi morali ojačati podvozje službene alfe...« (Mladina, 2004)
■»...Ob našem obisku so bili Pr’ Bizjaku malo »razštelani«, saj so šele zjutraj prišli z nogometne tekme v Liverpoolu. Zato so se jim verjetno tudi zgodile zgoraj opisane nepredvidljivosti. Tokrat je bilo pač tako. Vsekakor pa obisk te gostilne ne glede na oceno priporočam, saj boste za spodobno ceno uživali v dobrih jedeh in prijetnih vinih...« (Nedelo, 2003)
■»... Ker sodi Bizjak med megalomanske prehranjevalnice, "ki imajo vse", torej tja do kalamarov in šnicelbataljona, poleg tega pa je nastanjen na ozemlju, kjer velja posebna pozornost razmerju med kvantiteto in ceno ponujenega, smo bili Ilovarjevi prijetno presenečeni nad njegovo domišljijo, skrbjo za meso in vino in svežo zelenjavo v prikuhi...« (Mladina, 1998)

Cene

■ mešani narezek 7,9, lisičke z jajcem 9, juha z jetrnimi cmoki 2,5, telečji dunajski 9,9, priželjc 10, postrv 11,5, svinjski kare 12, nabodalo 18, sladice pa 2–4 evre (2017)
■ hladne predjedi 4 do 8,50, juhe, 2,50 do 3,50, tople predjedi 5,50 do 10, glavne jedi 7,40 do 14, sladice 2,50 do 3 evrov (2014)

Vinska karta

■ po nekaj (pretežno polsuhih) penin ter belih in rdečih buteljk s približno dvakratnikom trgovinske cene; kranjsko točeno pivo in nekaj hecnih žganic (Mladina, 2017)
■ Rudi Aljančič ima v kleti sicer 40 etiket buteljčnih vin, toda najraje svetuje iz ponudbe sedmih odprtih vin; nekateri vinarji so hišni že več kot 30 let; najbolj priljubljeni: Gaube, Alojz Škrlj, Ščurek, Steyer, Saksida in Tomaž Prinčič (Nedelo, 2014)

Opombe

■ Bizjak je ena najstarejših gostiln na Gorenjskem, saj brez premora deluje že od leta 1803
■ helikopterski prevozi
■ povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo)

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki