Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna Pirc

Gostinski lokal v Rovah pri Radomljah
08. december 2006
št. ogledov: 15719

Pirc, gostilna
1235 Radomlje, Rova, Žiška cesta 12 

Smerokaz

iz Domžal, Kamnika ali bližnjega Mengša do Radomelj, iz Radomelj pa v Rova

Kontakt

■ 01 722 70 07
info@gostilnapirc.si

Odprto

ponedeljek, torek in nedelja, od 12. do 24. ure; petek in sobota, od 12. do 1. ure

Zaprto

sreda, četrtek

Kuhinja

slovenska, s poudarkom na mesninah, zlasti legendarnih pohanih piškah (dunajsko ocvrt piščanec), ponudijo pa tudi telečjo in svinjsko pečenko, šobelj in domačo zaseko; tudi štrudli (zavitki) in štruklji
Mladina, april, 2016 (2/5); Nedelo, april 2011 (kuhinja 3/6); Nedelo, 2005 (kuhinja 4-5/5); Mladina, 2005 (4/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

"... pri Pircu so pripravo cvrtih piščancev res doterali v nulo: s kosov precej majhnih piščet slečejo kožo, jo zamenjajo s klasično dunajsko panado in jih ocvrejo do popolnosti. Zlato rjavo zapečena skorja je hrustljava (in takšna ostane do zadnjega kosa), meso – tudi prsni, filejski kos, ki ga friteza marsikje drugje spremeni v ivernato suhobo – je čvrsto in sočno ter natančno ocvrto čisto do kosti. Res zgleden primerek ocvrtega piščanca, na katerega so lahko upravičeno ponosni. In tudi so, mogoče celo preveč – pri skoraj vsej drugi ponudbi, ki smo jo vzeli med zobe, se zdi, da se tu ukvarjajo samo še s cvrtjem pišk, vse preostale gostinske discipline pa odpravijo s hitrim zamahom leve roke... (Mladina, 2016)

■ “... Ne motijo tudi majhni in temu primerno polni krožniki. Pri Pircu so na premer 22 cm položili dva velika, za dva mesnata palca debela kosa hrbtnega dela svinjske pečenke s kostjo, ki sta bila resda tako sočna in mehka, da vsaj to ni oteževalo rezanja; ob njiju je bila še zvrhana zajemalka praženega krompirja, ki je imel lepo sled struganja po dnu ponve, in debela rezina špinačnega štruklja, ki je pomladno dišal...« (Nedelo, 2011)
■ »... Da se razumemo: proti dobremu »pohanju« nimamo nič. Navzlic množičnosti uporabe cvrtnikov obstajajo gostilne, ki so si ravno s slavnim »pohanjem« naredile ime in so sinonim za kakovost. Gostilna Pirc v Rovi je ena izmed njih. A vendar je hkrati tako posebna, da upravičeno sodi v sam vrh klasičnih slovenskih gostiln... Moje skromno mnenje: Pirc več kot odlično dela tisto, o čemer je prepričan, da obvlada. Teh jedi res ni zelo veliko, jih je pa vseeno dovolj, da boste uživali v njihovih posebnostih. Če govorimo o pristnih okusih, preprostosti in »dobri vrednosti za denar«, je Pirc vsekakor prva liga. Na kakšne velike kulinarične izzive tukaj ne boste naleteli, toda vse, kar boste naročili, bo pošteno in okusno. Za to tudi gre, kajne? Obisk toplo priporočam.« (Nedelo, 2005)
■ »... Uspešno, kakor je oceniti tudi Pirčevo iz kože slečeno pišče, le-to se le glede tiste juhice, ki se ali se ne pocedi iz notranjosti, tepe za primat s konkurenco, in kaže tudi v inačici z žara zdravo zapečeno skorjico. Seveda tule ni govora o piščancih, ki za življenja kopljejo po gnoju, temveč o njihovi konzumni podvrsti, kakor je tudi ponesrečen restan krompir in sparjeno solato menda jemati v okviru Pirčevih cen in ambicij in takoj pristaviti, da tekom scenosleda nismo okusili aditivov, zmrznjenih živil ali v nebo vpijočega greha, da v Rovah ne nudijo niti v jedilniku omenjenih rakovih klešč (!) niti morskih rib ter da na nas niti pri štrudlih niso vadili mikrovalovke.« (Mladina, 2005) 

vinska karta
■ cviček, refošk, belo štajersko in belo briško plus polsuha srebrna radgonska penina (2016)
■ vino je, čeprav pri ocvrtih piščancih ni v ospredju. Za žejo, torej, Dolenjec je cviček, Primorec refošk in Štajerc sovinjon. “Čigav”, sva vprašala, da se je natakar lahko pohvalil: “Od kralja cvička! S Trške Gore.” Zato pa so kozarci pecljati in na vsakem je Pirčev logo z letečo kuro (2011)

Cene

■ ker je osnovna enota tu ocvrti piščanec, naj bo tako tudi pri določanju cenovnega okvira: kilogram pohanca je 22 evrov; porcija (bedrce, perutnička in kos fileja) pa 6 evrov in pol (2016)
■ hladne predjedi 2 do 6, juhe 2 do 2,80, tople predjedi 5 do 7,50, glavne jedi 5 do 8,50, sladice 2,50 do 3 evre (2011)

Opombe

■ gostilna Pirc je na tem mestu že od leta 1892;
■ povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo)

Spletne povezave

■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu 

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki