Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Gostilna Pec, Selnica ob Dravi

  Gostinski lokal v Selnici ob Dravi
  23. oktober 2006
  št. ogledov: 4715

  Gostilna Pec
  Sp. Selnica 1, Selnica ob Dravi

  Smerokaz

  gostilna je nasproti tovarne dušika v Rušah, vmes je »le« Drava, ki pa jo lahko prečkamo na dveh koncih

  Kontakt

  ■ tel. 02 674 03 56
  gostilnapec@siol.net

  Odprto

  NON STOP, od ponedeljka do sobote od 12. do 22. ure; nedelja, prazniki od 12. do 20. ure

  Kuhinja

  regionalno-mednarodna kuhinja; jedilni list s cenami

  Ocene

  Nedelo, februar 2013 (3,5/6); Mladina, junij 2012 (3/5); Nedelo, 2008 (4/5); Nedelo, 2006 (5/5); Nedelo, 2003 (5/5); Rad Dobrojem, 2003 (5/6); Mladina, 2003 (3/5); Mladina, 1997 (4/5); gl. opombe

  Izvlečki iz ocen

  ■»...Pri glavnih jedeh pa se je izza večernih oblakov pokazalo sonce. Tik ob Dravi nama niso ponudili škarpine, temveč smuča, ki ga je kuhar spretno zvil v rulado, to pa, hrustljavo opečeno, poveznil navpično v pire, ki ga je obogatil s česnom, posteklenjenim v vročem olju, ki je tako dalo tudi za omako. Preprosto, z malo sestavinami, dovolj kakovostnimi, ne zgolj za oči, tudi za usta. Najboljša ideja večera pa je bil slivov cmok. Zato, ker je bil v družbi račjih prsi! Da je bil vanj zapičen cimetov strok, je bilo razumljivo, da je v njem tičal še rožmarin, manj. A z jabolčnim pirejem (čežano) in dovolj nežno pečenimi prsmi, da so debelo odrezana ostala dovolj mehka in sočna, hkrati pa preveč rdečila (saj to, brez skrbi, ni kri) ni naredilo prevelikega bazena na dnu krožnika...« (Nedelo, 2013)
  ■ »... zunaj hrustljava, znotraj mehka pečena gosja jetra, položena na ocvrto rezino belega kruha in na polovičko dušenega jabolka, so bila čista zmaga, ki ji je pariral tudi z jurčki potresen sočen file smuča z elegantno masleno vinsko omako. Pri mesu je očitno nastala zmeda, saj je oni, ki je hotel bolj nežno spečen flambiran file divjega prašiča, dobil skoz in skoz narejenega, pred tistega, ki je naročil prepečeno jagnjetino, pa so postavili medium rare zarebrnice, za nameček pa so jim namenili še konceptualno in izvedbeno čisto mimo prilogo – umešana jajca z beluši. Sladice – čokoladni mousse z lešnikovim podlivom in dvoje vaj v slogu, ena z limonino zmrzlino in druga s čokolado in bučami – so bile prav takšne kot skupna ocena. Še opisno: Pec presega povprečni standard svojega rajona, a je daleč od tega, kar bi lahko bil...« (Mladina, 2012)
  ■ »... A uspeh Peca je ravno v tem »dolgočasnem« jedilnem listu. Večina gostov namreč ni dobrojedcev. Torej si ne upajo tvegati in naročajo znano, tako jim tudi ni dolgčas. Kajti pri Pecu dajo gostom tisto, česar drugi ne znajo. Rože res cvetijo, dišavnice res dišijo. Gospodar Lovro in gospodarica Cvetka sta vedno tam. Pozdrav iz kuhinje ni na računu, temveč na velikem krožniku. Postrežejo vam prijazno pa tudi uglajeno in spretno. Krožniki so elegantni, jedi imajo obliko, okusi ne poznajo osnovnošolskih spodrsljajev. In pozdravijo vas po imenu...« (Nedelo, 2008) 
  ■ »... Moje skromno mnenje: Pec je presegel vse meje. Natančni okusi, izvirni recepti, vrhunske kombinacije z vini in izjemno pametna cena (plačali smo 10.000 tolarjev na jedca) ga uvrščajo v sam vrh slovenske kulinarične zgodbe. Obisk zelo toplo priporočam.« (Nedelo, 2006)

  ■ »... Da vseeno nismo v Avstriji, nam je dokazal definitivno predebel dunajski zrezek, vzklik večera je požel perverzno mehek in sočen jelenov steak v diskretni omaki, tik za petami pa mu je ponosno stopal žrebičkov steak po flosarsko, se pravi obkrožen s presenetljivo ujemajočimi se okusi klobase in rdečega fižola. Ja, meso nam je dalo krila in, bolj v šali, smo si zaželeli prevetriti kupček s sorbetom. Ojoj! Pri Pecu ne naročajte sorbeta, če se ne želite pokončati z vodko. Sicer pa bi morala dišati tako šarlota kot nežni okus jogurtove strjenke ali puhasti paradiž pohorske, z brusnicami nadevane omlete.« (Mladina, 1997) 

  Cene

  hladne predjedi 5,90 do 7,90, juhe 3,80 do 4,30, tople predjedi 8,50 do 13,30, glavne jedi 11 do 22, sladice 3,80 do 5,50; degustacijski meni 26 do 35 evrov (5 hodov) in 37 do 45 evrov (7 hodov)

  Vinska karta

  če je Pec nekoč someljejsko odkrival predvsem na Štajerskem, gre zdaj bolj na sigurno. Ohranil pa je lepo navado točenja na kozarec (skoraj) vseh steklenic. V kleti je 90 etiket. Hišna vinarja sta štajerski Janez Valdhuber in vipavska Vina Saksida. Vinska svetovalca sta Kristjan Tajke in Gregor Gradišnik. Pet najbolj priljubljenih vinarjev: Janez Valdhuber, Miha Istenič, Dveri-Pax, Stojan Ščurek, Kušter. 

  opombe
  povezave na nekatere ocene v medijih so zbrisane ali plačljive

  spletne povezave
  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.124
  receptov