Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna Lečnik, Ravne na Koroškem

Gostinski lokal na Ravnah na Koroškem
14. avgust 2015
št. ogledov: 2001
Gostilna Lečnik
Trg svobode 4, Ravne na Koroškem

Kontakti

■ tel. 02 870 56 54
gostilna@lecnik.net

Odprto

od ponedeljka do petka od 7.30 do 22. ure; sobota od 7. do 22. ure

Zaprto

nedelje, prazniki

Kuhinja

koroške jedi; gl. jedilni list s cenami; stejk meni s prilogami in cenami (goveji file in pljučna); slow food

Ocene

Mladina, december 2016 (3/5); Nedelo, februar 2016 (3/6)

Izvlečki iz ocen

■ »... Če k negovanju koroške tradicije prištejemo še kvočeve nudlne – s suhimi hruškami polnjene testenine...ki so tudi pri Lečniku okusni, mehki, sočni in zabeljeni z dišečimi ocvirki, lahko povzamemo, da se tu z regijskimi koreninami spoštljivo ravna. In čeprav od gobove juhe, ajdove kaše z gobami in čemaževih njokov s parmezanom nismo pričakovali ne vem česa (juha in kaša sta še nekako bili, njoki pa so bili trdi, premokasti in pretežki), smo veliko upov polagali v mesni oddelek. A bili razočarani: svinjska rebrca so bila trda in presušena (v fritezi pečen krompir jim ni bil v pomoč); kos rostbifa je bil namesto v stejk nerodno odrezan v nekakšen nož in žvekalne mišice izzivajoč kvader (s preveč razredčenim pirejem in škrobasto poprovo omako), pri telečji zarebrnici pa bi se lahko – če so se jo že lotili mesariti v tomahavk – potrudili do konca in jo osvobodili še tiste gmote hrbteničnih kosti. In meso malo manj prepekli..." (Mladina, 2016)
■ »... Najprej smo naročili T-bone. Dobrih šeststo gramov mesa na kosti stane 17 evrov! Tega, kajne, ni nikjer. Zraven si izbereš omako (česnovo, gorčično, poprovo ali brusnično) in maslo (zeliščno, čilijevo ali tartufovo). Na krožniku pa dobiš še vizitko. Lečnik pozna vse svoje krave. Na najini je pisalo: »Vaš stejk je s pašnikov kmetije Kralj Rajko!« Gospodar še dopolni: »Vse govedo je rejeno v lokalnem okolju; pase se na pašnikih koroških kmetij ali pa je v hlevih s prosto rejo. Več ko se giblje, boljše je meso. Bere in sliši se idealno, a žal le to. Meso je bilo kljub fotografijam v zgibanki in jasnemu naročilu popolnoma prepečeno oziroma – razkuhano. Na plošči kuhinjskega žara se je dušilo pod lastno težo, da ni dobilo skorje, kaj šele rešetke, brez tega (Maillardove reakcije) pa ni razvilo zapečenih arom, hkrati pa je bilo meso, sicer tri tedne uležano v vakuumu, brez maščobnih vlaken, ki bi mu dala stejkast okus...« (Nedelo, 2016)

Cene

■ gl. jedilni list s cenami; stejk meni s prilogami in cenami (goveji file in pljučna); dnevna ponudba (na dnu strani); malice (na dnu strani)
■ mesnine s koroško skuto stanejo 5, juhe so po 3, rebrca 7, telečja zarebrnica 11, tristogramski stejk 14, kvočevi nudlni pa 4 evre (Mladina, 2016)
■ hladne predjedi 3,50–5, juhe 2,50–3,50, tople predjedi 3–4,50, glavne jedi 9–17, sladice 3–4 evrov; 5-hodni degustacijski meni 22 evrov (Nedelo, 2016)

vinska karta
■ gl. vinska karta
■ v vitrini se najde kakšna zanimiva flaša po zanimivi ceni (20 evrov za buteljko); Saksidov merlot in Santomasov quattro sta že taka primerka (Mladina, 2016)

Drugo

■ mesnica
raziskovalna naloga o gostilni; mariskatera bolje ocenjena slovenska gostilna se lahko uči o odnosu do (potencialnega) gosta, o predstavitvi (zgodovine) gostilne, jedilnega lista (s cenami), vinske karte in stejk karte

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki