Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna Kovač

Gostinski lokal v Ljubljani
23. julij 2005
št. ogledov: 7023

Gostilna Kovač
1000 Ljubljana, Pot k Savi 9 

Smerokaz

z ljubljanske obvoznice se odpeljemo v smer Tomačevo in sledimo kažipotom gostilne

Kontakti

01 537 12 44
info@gostilnakovac.eu

Odprto

od ponedeljka do petka, od 12. do 22. ure

Zaprto

sobota, nedelja

Kuhinja

slovenska kuhinja s poudarkom na ribjih jedeh

Dodatna ponudba

letni vrt

Ocene

Nedelo, marec 2017 (3,5/6); Mladina, april 2014 (3/5); Nedelo, 2006 (3/5); Mladina, 2006 (4/5); Nedelo, 2001 (3-4/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Zato je dovolj, da so kozice še pred kratkim bile sveže, ker takšne lepo in dišeče pordečijo oljčno omako. Tudi ob njih ni nič drugega kot le to, kar je nujno. A to pomeni, da je česen grobo narezan, ker se tako že opeče, a še zmeraj malo speče, in da je tudi tukaj za omako glavna limona, ki je prepuščena gostovemu stisku... File kovača – potem ko je že pri vhodu ob pogledu na ribjo vitrino jasno, da so tukaj doma divjaki, ki so imeli čast zrasti – je velikodušno odrezan in tudi ob njem je le to, kar pričakuješ. Krompir je dovolj zapečen in bučke imajo sled žara, za limone pa že vemo, kajne, da tukaj rastejo v izobilju... Res, Kovač je tako korekten, da mu nimaš kaj očitati. Niti tega, da jabolčni štrudelj ni hrustljav. Še manj, da bi bil pogret. Sploh ne, da ima ob sebi sladko smetano. Saj je nima malinova torta, ki pa ima všečno maskarponejevo in veščo meringovo kremo...«
■ »... Nič ne bi imeli proti, če bi Kovačevi za klasični goveji karpačo izbrali kakšen mehkejši kos mesa, pa tudi od morskega trisa hladnih predjedi – hobotnica v solati, grancevola, karpačo mečarice – smo glede na atraktivnost elementov pričakovali več okusa, sočnosti in karakterja. Pomanjkanja tega ni mogla skriti niti kepica zeliščnega masla na žrebičkovi zarebrnici, ki pa je bila pospremljena z res všečno na žaru pečeno polovičko kitajskega zelja...« (Mladina, 2014)
■ »... Ena najuspešnejših in najbolj obleganih ljubljanskih gostiln. Tradicija ima tu velik pomen, čeprav je kulinarika že precej oddaljena od tistih slavnih začetkov... Kovač suvereno jezdi na dolgotrajni slavi slovenskega tradicionalizma, vendar ne glede na to, da si ne izmišlja novih jedi, počasi že zaostaja v kakovosti. Še vedno prijazno, toda vedno bolj površno pripravljanje krožnikov jim ne more biti v največjo čast. (Nedelo, 2006) 
■ »... Čeravno se ata Ilovar ni mogel spomniti, kdaj je bil nazadnje pri Kovaču, čislani mestni oštariji tam pri Stožicah, je bil šokiran. Kakšen vozni park, kakšna ploščina, koliko kravat in urejenih videzov sredi sredinega popoldneva, mar se je tako veliko gnezdo podjetniške subkulture napletlo šele po rušilni epizodi Zidarjevega boksarskega krožka in sosledne prenove?... V grobem: dobra mestna gostilna z zasoljenimi cenami, kar je pač vstopnina v krožek. Če nimate kravate, boste med največjim navalom v njej posedeli dlje, kot ste nameravali. Preverjeno.« (Mladina, 2006) 

cene
hladne predjedi 7–13, juhe 3–3,50, tople predjedi 8–11, glavne jedi 10–25, sladice 3,50–5 evrov (2017)
■ za hladno in toplo predjed, kakšno ribo za glavno jed in sladico za povrhu je pri Kovaču treba odriniti približno 50 evrov (2014)

Vinska karta

125 etiket; hišni vinar je Dušan Kristančič iz Medane; najbolj priljubljeni so še Batič, Erzetič, Jakončič, Cigoj in Bjana (2017)

Opombe

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo). 

Spletne povezave

■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki