Gostilna K rotundi, Selo, Prosenjakovci

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
23. julij 2005
št. ogledov: 2906

Gostilna K Rotundi
9207 Prosenjakovci; Selo 30a

Smerokaz

iz Murske Sobote v smer Hodoša, preko Seberovcev; Selo je vas pred obmejnimi Prosenjakovci

Kontakti

■02 544 10 35
info@krotundi.com

odprto

od srede do ponedeljka od 11. do 21. ure, nedelje od 11. do 16. ure 

Zaprto

torek

Kuhinja

slovenska, prekmurska in gorička; gosja jetra; gobe; divjačina; kozliček; odojek; postrvi itd.■Mladina, maj 2014 (4/5); Nedelo, september 2013 (4/6); Nedelo, julij 2010 (3,5/6); Mladina, 2009 (5/5); Nedelo, 2006 (3/5); Mladina, 1998 (5/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Mesojedci lahko na tem mestu pomočijo žlico v všečno decentno pikanten in od počasnega dušenja čebule in kuhanja krompirja lepo zgoščen bograč; zarežejo v sveža, na hitro opečena mastna gosja jetra, položena na debelo odrezano popečeno rezino jajčevca; morebiti pa kar takoj planejo po jelenu – bodisi po v klasični lovski omaki do popolne mehkobe dušenem stegnu bodisi po rezini dolgo zorjenega, na hitro pečenega in z elegantno temno omako postreženega hrbta...« (Mladina, 2014) 
■ »... je dal bograču značilnost vsak kos posebej. Pravi bograč, ki ga je zgostila čebula, poškrobil pa krompir, in tudi peklo je prav, saj na golaž gremo lahko kam drugam... A hkrati tudi dovolj drugačna, da so ob lisičkah, ker letos niti na Goričkem še ni bilo jurčkov, tudi gosja jetra, sicer madžarska, toda ne pitana, a dovolj od zobanja mastna, da so v ponvi spečena hitro kot kolobar bučke, ki pivna maslo pod njimi... (Nedelo, 2013)
■ »... Klasika, ki pa ni klasična. Jedilni list je dolg kot drugje. Nič ne manjka, nič od mesa, nič iz morja. Prekmurska kuharica, kot jih je toliko na vijugavi ravnici, kjer v zrak štrlijo le štrki. Hiša je takšna kot druge, okolje je tako gostilniško kot drugje, natakar se je tako trudil kot drugi. Pa vseeno. Kar dobiš na krožniku je le videti kot že videno. Krožniki so enkrat hladni, drugič topli, paprika je glavni okrasek, valovite oblike servisa so dokaz napredka, toda, ko se je iz kuhinje slišala maščoba v ponvi, je pri mizi zadišalo sveže in lačno... (Nedelo, 2010)
■ »... Preprosto in učinkovito. Preprosto kakor hrustljavo zapečen odojek z mladim krompirjem in čebulo, učinkovito kot dušeni divji prašič s hecno zelenjavno omako ali motovilec s ščurkovcem. V Rotundi imajo tudi svojo sladico, z orehi in lešniki naphano, ne tako sladko dateljnovo torto, pečejo gibanice in retaše ter strežejo pošteno odprto vino okoliških vinarjev. Ker ne šušmarijo z gostili in z omakami, njihova hrana ne obleži v želodcu, in če jim česa res ne bi bilo treba, je to dekoracija iz izvensezonske zelenjave, vodene paprike in paradižnika. Ko bi poskrbeli za podbradke gostov s platnenimi prtički, pa bi se jim sigurno obrestovalo... (Mladina, 2009)
■ »... Glede na razmere v prekmurski kulinariki se družina Grabar še dobro drži in poskuša ponuditi nekaj več od povprečja. Od zadnjega obiska smo opazili malenkostni padec, ki pa je (upam) samo trenutne narave. Dejstvo je, da so za povprečnega gosta iz njihove okolice vseeno prezahtevni (in tudi cenovno neustrezni), medtem ko lahko turiste iz notranjosti države po mili volji razvajajo. Obisk priporočam...« (Nedelo, 2006)

Cene

■ poštena pojedina te bo pri rotundi stala okrog 20 evrov (2014)
■ hladne predjedi 4,90 do 6,90, juhe 2,50 do 3,50, tople predjedi 5,90 do 14,90, glavne jedi 7,90 do 19,90, sladice 2,90 do 3,90 evrov

Dodatna ponudba

■ Med umetnostnozgodovinske spomenike, vredne ogleda, vsekakor spada selanska rotunda, znamenita romanska cerkvica iz 13. stoletja;
■ V gostilniški vinski kleti imajo staro stiskalnico - prešo na vijak iz leta 1772; vhod v gostilno krasijo več kot 150 let stara vhodna vrata. 

Opombe

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članek odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
14.280 receptov
Moja kuharica