Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna Javornik

Gostinski lokal v Rakovniku pri Šentrupertu
11. maj 2005
št. ogledov: 3291

Gostilna Javornik
8232 Šentrupert, Rakovnik pri Šentrupertu 6 

Smerokaz

z dolenjske avtoceste zavijemo v Trebnje, od tod pa se peljemo proti Mokronogu; lokal je takoj za tablo Šentrupert

Kontakti

07 34 34 534
gostilna.javornik@siol.net

Odprto

NON STOP, sreda in četrtek od 10. do 22. ure; petek in sobota od 10. do 02. ure; nedelja od 12. do 22. ure; ponedeljek in torek od 10. do 13. ure

Kuhinja

slovenske jedi iz krušne peči; gl. jedilni list

ocene

Nedelo, januar 2016 (3,5/6); Mladina, februar 2012 (3/5); Nedelo, 2006 (4/6); Večer, 2001 (4,5/6)

Izvlečki iz ocen

■ »... Toda vse to je le uvod, saj k Javorniku okoliški hodijo na lignje (iz krušne peči), ko pa se ustavijo mimo vozeči, izberejo pač klasično slovensko jed. In so tudi oni pri lignjih. Pa vi? Če to berete, boste izbrali – hobotnico! Z veliko zelenjave, od paradižnika, korenja, bučk, čebule do krompirja... Povsem običajen ni niti jagenjček iz krušne peči (imajo še purana s paradižnikom in papriko), ki ga marinirajo v pomarančnem soku in oljčnem olju, spečejo pa v peki škrniclju, z zelišči in česnom, da na krožniku vse skupaj lepo brbota. Iz omake, zelo naravne, diši po timijanu in česnu. Škoda, da je bilo meso prepečeno, pa še odrezano brez reda, da se je en kos upiral, drugi pa predajal. Vseeno, še en naslov za ljubitelje jagnjetine. Biftek z jurčki je zamujal, toda pojasnilo je pomirilo. »Samo da se še zadimi...« Res, vonj in okus sta dobila posebnost, tudi meso je ostalo mehko, sočno, biftkasto, kot se spodobi...« (Nedelo, 2016)
■ »... Do tu so nas že pripravili do prijetnostnega predenja, od tu pa je bil rezultat kuharskih cimprarij mešane sorte: mehak krak hobotnice je še nekako opravičeval za te konce nadpovprečno ponudbo morskega življa, škampi pa so bili že preveč pečeni, da bi še ostali sočni, v krušni peči dodelani lignji so bili gumasti, polnilo iz škarpine žagasto presušeno. Tudi pri testeninskem oddelku ni šlo brez težav, saj so konstitucijo krompirjevih njokov pod všečno živo rumeno omako z bučkami in žafranom kazile grudice, širokim rezancem z jurčki bi koristilo še malo stanjševalnega valjanja, je pa res, da so se nam krasni, v znameniti krušni peči gratinirani ravioli takoj usedli globoko v srce. Tam se jim je kmalu pridružil mogoče malo pretanko odrezan, a mehak, lepo zapečen in po prijetnem toplem dimu dišeč t-bone steak...« (Mladina, 2012)
■ »...Sezamov hlebček iz krušne peči, domača pašteta, juha z žlinkrofi, ajdova kaša z gobami, domači ravioli pečeni v krušni peči, njoki z gobami in gorgonzolo, polenta s pršutom, lignji s krompirjem in paradižnikom v krušni peči, orada pečena v krušni peči, hobotnica z blitvo v krušni peči, ramstek v krušni peči s hrenom, kotleti kot jih pripravljajo že 25 let, teletina v omaki iz krušne peči, temna torta z mandeljni, gratinirane palačinke iz krušne peči plus... »... Tudi palačinke pripravljajo v krušni peči in so izvrstne. Ponujajo tri izvedenke – z borovnicami, orehi in s čokolado. Verjemite, težko se je odločiti za najboljšo!« (Nedelo, 2006)
■ »...Žal je žlinkrofov v juhi, ki so specialiteta gostilne, zaradi katere v Rakovnik vandrajo tako Dolenjci kot Štajerci, zmanjkalo, a se tudi ob domačih raviolih iz krušne peči nisva pritoževala. Pri sosednji mizi sta se dve Američanki čudili, kako imamo pri nas škampe z oklepom, ob katerih ti ponudijo neke čudne vilice in klešče, midva pa sva tudi morski del raje prepustila krušni peči. Majhni lignji so bili v nepregorno skodelo položeni skupaj s krompirjem in paradižnikom. Tisti, ki so preveč silili v ospredje (na površino), so bili sicer presušeni, a tisti, ki so se sramežljivo skrili pod paradižnik, so ohranili svojo sočnost. Če že morajo biti lignji - in kolikor poznam naše gostilne, jim brez njih preživeti ni -, potem so v takšni krušnopečni obliki dobrodošla popestritev. Še posebej, če je na drugem krožniku polenta s pršutom!...« (Večer, 2001)

Cene

■ hladne predjedi 2,50–8,90, juhe 2,90–3,90, tople predjedi 5,20–14,20, glavne jedi 6,90–24,50, sladice 2,20–3,50; degustacijski meni 29,70 (pri najmanj 4 osebah) ali 68,20 evra (za 2 osebi; Nedelo, 2016)
■ jedilna špura, kot si jo zamislijo in postrežejo pri Javorniku, stane 25 evrov na konzumenta (Mladina, 2012)

vinska karta
gl. vinska karta

Drugo

gl. catering; izleti

Spletne povezave

■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki