Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Gostilna Gordia, Ankaran

  Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
  14. avgust 2009
  št. ogledov: 1648

  Gostilna Gordia
  Kolomban 13, Ankaran 

  lega
  pri vhodu v Ankaran na krožišču desno v hrib, 2 kilometra, na levi

  Kontakt

  ■ 041 806 645
  vino@gordia.si 

  Odprto

  od srede do sobote od 12. do 14.30 in od 18. do 21.30 ure; nedelja od 12. do 16.30 ure 

  zaprto

  ponedeljek, torek

  Kuhinja

  (pri)morska kuhinja; slow food, 4 do 7 hodov

  Ocene

  Nedelo, december 2011 (4/6); Mladina, oktober 2011 (4/5)

  Izvlečki iz ocen

  ■ "... Če bi bil raviol, spet iz debelo zvaljanega testa, polnjen z nadevom suhih paradižnikov, v družbi kakšne ”izučene” omake, ga sploh ne bi opazil. Raje bi gledal skozi okno primorske hribolazce, kako se za vikend tam okoli gredo treking med vinorodnimi griči. Ker pa je raviole prekrila buzara, v kateri sta se prav pregrešno združila morje (v podobi kanoč, morskih bogomolk) in sonce (v sočnosti paradižnika)... Veliko je morskih gostiln. A malo je gostiln z morskimi okusi. Gordia spada med slednje, pa čeprav je bilo včasih tudi drugače. Odkar pa so rekli: ”Dosti!”, posadili trte in debel jedilni list zapisali z osmimi jedmi na leseni tabli, v Gordiji sicer ni več tako polno, zato pa tembolj morsko-okusno. Nič čudnega, da za vsak slučaj, že takoj na začetku opozorijo: ”Pri nas nimamo navadnih lignjev!... Toda, v Gordii je pravi posladek in zaključek tako in tako v – kleti!” (Nedelo, 2011)
  ■ »... Poimensko: karpačo, izrezan iz Fondovega brancina, na srečo ni podložen z rukolo, ampak potresen z nekaj zrni granatnega jabolka, kapesante se ne dušijo pod zagatnim kovtrom česna-peteršilja-drobtin-sira, ampak so le oškropljene z olivcem, takistno fletno se gode britvičarkam na žaru, sardoni na saor so s fino sesekljano čebulo elegantni, kar se le da, surovim škampom pa skorajda ne stori drugega, kot da jim olušči rep in mu tako pusti zašajnati v frišni sladkobnosti. V nadaljevanju sporeda si nismo mogli kaj, da ne bi planili po kanočah oz. morskih bogomoljkah - temu v pesku skrivajočemu se raku se zaradi britveno ostrih robov repa in klešč v oštarijah najraje izognejo, pa tudi gostje po njem ne posegajo prav radi, saj se ga je treba lotiti korajžno, z rokami in izsesujočim srebanjem vred. Napačno! Kanoče v Gordii so izjemna delikatesa, že one na domačih rezancih in debelo valjanih krepkih blekih, še posebej pa tiste, ki jih najdete vrh velikih polkrožnih, s sušenimi pomidori polnjenih raviolih, so vredne vsega truda in s prstov se splača polizati vsako kapljo, ki bi kanila ostati na njih....« (Mladina, 2011)

  Cene

  hladne predjedi 17 do 14; tople predjedi 10 do 15; glavne jedi 10 do 20; sladice 4 do 5 €; slow food 50 € (6 do 7 hodov in 4 vina)

  Vinska karta

  vinski list je na tabli, vina pa v kleti; Gordia je tudi vinarija, a takšna kot je tudi njena kuhinja, tudi vina so, namreč, avtorska. Čeprav, torej, ni nič iz demižona (razen, ob čakanju na vino iz sušenega grozdja, alkoholizirana malvazija damigiana), lahko v redko kateri slovenski gostilni pijete takšna vina za takšno ceno: vina na kozarec od 1,50 do 2 €; penina sur lie extra brut 13 €, za domov 10

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.124
  receptov