Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna Francl, Celje

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
27. april 2005
št. ogledov: 1950

Gostilna Francl
3000 Celje, Zagrad 77

Smerokaz

iz Celja peljemo po cesti proti Laškem; za črpalko levo zavijemo v smeri Zagrada; na koncu mostu čez Savinjo zavijemo desno in peljemo do podvoza, za katerim na levi strani najdemo gostilno

kontakti

■ 03 492 64 60
peter.zaversek@siol.net

Odprto

od torka do sobote od 11. do 22. ure; prazniki od 12. do 17. ure

Zaprto

nedelja, ponedeljek

Kuhinja

slovenska kuhinja z dvojnim občutkom: za sestavine, sveže in regionalne; gl. jedilni list s cenami, na spletni strani pa najdemo tudi sezonski (degustacijski) meni s cenami■Mladina, februar 2016 (4/5); Nedelo, 2009 (4,5/6); Nedelo, 2006 (4/6); Mladina, 2004 (4/5); Mladina, 2003 (3/5); Večer, 2003 (3,5/6)

Izvlečki iz ocen

■ »... močno kremno bučno juho so iz vrča v krožnike pred gosti nalivali zato, da bi hrustljavi pečeni piramidasti raviol ostal hrustljav. Čeprav bi se to, ker je bil skorajda preveč kompakten, zgodilo tudi, če bi juho nalili v kuhinji... Pozimi imamo radi tudi domačen vonj po bukovem dimu, ki smo ga bili v izobilju deležni, ko smo prerezali bonbonaste, na lepo zelen in sladkast grahov pire položene žlikrofe, polnjene z dimljeno postrvjo... Lepo, hrustljavo spečen je bil tudi file smuča, ki pa je imel to smolo, da je njegov nežni, delikatni okus pregazila agresivna aroma črnega česna v pireju, na katerega je bil položen. Kaj takšnega se ne bi moglo pripetiti vzporednemu mesnemu glavnemu krožniku, na katerem je vladal krškopoljski kralj živali – tokrat v kombotu krasne male pečenice, kosa sočne pečenke in rezine na hitro opečenih jetrc, vse skupaj pa so lepo zaokrožili njoki, katerih posebnost in glavni adut je bilo v njih notranjosti skrito polnilo iz jurčkov...« (Mladina, 2016)
■ »... Polnozrnati žlikrofi so bili pravo jušno nadaljevanje, s porom in lisičkami, v družbi zeliščne pene. To ni kulinarična modnost, to je slovenska kulinarična ustvarjalnost! Jed celjskega poletja! Odlični žlikrofi, dovolj debelo testo, da ga je bilo vredno zagristi, dovolj polnozrnato, da so se k njemu imenitno podale lisičke, ki so bile s porom v nadevu... Jelenji karpačo z okisanim bezgovim sirupom, hladno stiskanim sončničnim oljem in dimljenim mladim sirom. Nobene ledenice in zmrzali. Meso je imelo okus po divjačini, ničesar ga ni prekrilo. Riban dimljeni sir ni bil (pre)močno dimljen, le bezgovega sirupa z dodatkom balzamičnega kisa je bilo le nekaj kapljic, da sva si poželela še posebne porcije. Izkazalo se je, da se dobro razume s Franclovim domačim kruhom... Zelo všečna, kar v tem primeru ni bila pohvala, je bila poletna rižota s hrustljavim zajčjim hrbtom in peteršiljevo omako... Vseeno pa je kuharica rekla: če že ocvrt, potem v tempuri, če že riž, potem s čim več zelenjave...« (Nedelo, 2009)
■ »... Francl je v zadnjih nekaj letih zmogel velikanski skok navzgor in je verjetno če že ne prva, pa vsaj ena najboljših gostiln na svojem območju. Gre po dobri poti, saj na jedilnik dodajajo nekatere redke avtohtone jedi in se zmerno spogledujejo s tujimi vplivi; osnova pa je še vedno dobra domača kuhinja. Obisk priporočam!...« (Nedelo, 2006)
■ »... Kot se za pravo staro slovensko gostilno spodobi, imajo pri Franclu ob pečenkah vselej tudi žabje krake in polže. Slednje sem si omislil sesekljane, v štrukljih, ki so prav tako Franclov ponos. Štruklje so napolnili s sesekljanimi polži, česnom in peteršiljem ter gratinirali s parmezanom na lončenem krožniku. S korenčkovo rožico in drobnjakovim pecljem na vrhu je bila okusna jed, ki bi se jo zlahka dalo prodati tudi kakšnemu nepolžarju, prav dopadljiva. Sloves domače gostilne so Francljevi nato upravičili s poletnim brezmesnim krožnikom, ki nikakor ni bil pogreta odmrznjena vsebina hladilnika, temveč je vseboval kar kvartet Franclovih toplih in izvirnih predjedi: blitvin zvitek, zelenjavni štrudel, gobove štruklje in polnovredne cmočke s porom. Čeprav pri Franclu tudi po mesu prijetno diši, pa vam moram vseeno prej priporočiti njegove brezmesne jedi, ki bodo celo marsikateremu vegetarijancu razkrile, da zelenjavni svet sploh ni pust in dolgočasen...« (Večer, 2003)

Vinska karta

čisto dostojno založena vinska vitrina, flaše brez večjega omahovanja in hudih pribitkov (kozarec chardonnayja Sanctum za 3,5 €); točijo tudi na kozarce (2016)

Cene

■ sezonska, dovolj zanimiva in (pre)izdatna pethodna degustacijska špura pri Franclu stane 32 evrov (2016); jedilni list s cenami so umaknili s portala?!
■ hladne predjedi 4,20 do 9,50, juhe 2,30 do 3,20, tople predjedi 6,50 do 11,50, glavne jedi 8,90 do 21,50, sladice 2,50 do 4,50; degustacijski meni 32,50 € (2009)

Drugo


■ posebna ponudba se sezonsko spreminja
■ postrežba v narodnih nošah opombe
■ gostilna od leta 1895
■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki