Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Gostilna Domačija Muha, Lokev

  Eden (naj)boljših gostinskih lokalo v pri nas
  29. november 2005
  št. ogledov: 3277

  Gostilna Domačija Muha
  Lokev 138, Lokev

  Smerokaz

  do Lokve vodi cesta z divaške ali s sežanske strani

  Kontakt

  ■ tel. 05 767 00 55; 031 231 251
  andrej.muha@siol.net, samo za prenočišča

  Odprto

  od sobote do srede od 12. do 22. ure; priporočajo rezervacijo

  Zaprto

  četrtek, petek

  Kuhinja

  kraško-tržaške dobrote: jota, njoki; kraški pršut; krače, divjačina in florentinec; domače pite in zavitki in slastne palačinke

  Ocene

  Mladina, februar 2015 (4/5); Mladina, 2009 (4/5); Nedelo, december 2008 (3/6)

  Izvlečki iz ocen

  ■ »... Če spet pokažem paralelo v njih lastni ponudbi – za peko mesovja na vroči plošči se velja špeglati po krasno začinjenih in sočnih merjaščevih kotletih, med prilogami pa so se nam v konkurenci čvrste popečene polente in korektnega praženega krompirja najgloblje v spomin zasidrali izjemni, zunaj hrustljavi, znotraj pa popolnoma puhasti ocvrtki iz krompirjevega testa, ki jim Muhovi rečejo kifli in ki bi jih človek lahko zobal še in še. Tako kot bi zlahka še in še navijal široke rezance, prelite z rustikalnim merjaščevim golažem, in občudoval krasne, velikoprofilne špinačne štruklje, prelite z mamo vseh pečenkinih omak...« (Mladina, 2015)
  ■ »... Glede magneta ni dileme, gre za pristno domačo košto. Ki jo tamladi Muha - krasen mlad pršut, dostojna suha klobasa in fenomenalen ovčji sir... nabavlja v bližnji okolici. Drugi vir privlačnosti najdemo v kuhinji, kjer v skladu s smernicami stare šole kraške prehrane operira mati Muha s tetami in podmladkom. Zavezanost tradiciji tu pomeni, da se bo marsikateri novodobni jedec zmrdoval nad podmetom, ki v Muhi poje tako v joti iz kislega zelja in repe kot v omakah ali prikuhi. Na srečo pa stare šole prijemi ne škodijo okusu jedi in se lahko mamce iz kuhinje mimo moke izkažejo s prenekatero specialiteto, ki jo v tako izpiljeni inačici težko srečaš drugod. S špinačo naphani štruklji, njoki z lahkotnim ragujem, presenetljivo dovršeno popečen, okusen in soka poln biftek, kifeljčki iz krompirjevega testa ter palačinke, kakršnih ata Ilovar še vedno ne zna ponoviti za domačim štedilnikom, naravnost vabijo v Muho...« (Mladina, 2009)
  ■ »...Telečja in svinjska krača. Pravzaprav smo prišli zaradi njiju. Če pa sta najboljši na svetu, je rekel ameriški založnik v Sobotni prilogi. Čeprav bi se lahko o tem pogajali. Muhine so - pravilno! - klasične in domače, kot se za takšno domačo gostilno tudi spodobi, za dva dobra jedca pa še kakega prijatelja vred. A očitno so nas težko pričakovale in se od čakanja že malo izsušile. Toda, tudi to gre v zakup, domače je le domače. Tako, da smo si eno še zavili. V velik kozarec od marmelade so nam natočili omako, da je bila debela štruca kruha v ponedeljek (pa tako dober zelenjavni namen je bil) premalo. Katera glasba je v gostilni najboljša? Tista, ki jo igrajo gostje! Ko se smejijo, mlaskajo, prerekajo, sabljajo, polivajo, skratka ob jedi veselijo...« (Nedelo, 2008)

  Cene

  za narezek, toplo predjed, glavno jed in sladico smo Muhovim odšteli 25 evrov (2015)

  Vinska karta

  poleg odprtih kraševcev imajo še majhno, a izbrano kolekcijo kraških, briških, vipavskih in istrskih buteljk 

  Drugo

  apartmaji
  ■ gostilna od leta 1679

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.124
  receptov