Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Gostilna Apolonia

Eden najboljših gostinskih lokalov v Sloveniji
19. marec 2005
št. ogledov: 3605

Gostilna Apolonia
6210 Sežana, Šmarje 79

Smerokaz

Šmarje so le streljaj od Sežane v smeri proti Štanjelu; gostilna stoji na desni strani ceste. telefon
05 734 55 15
gostilna.apolonia@siol.net

Odprto

NON STOP;od ponedeljka do petka od 12. do 15. in od 19. do 23. ure; sobota od 19. do 23. ure; nedelja od 12. do 15. ure

Kuhinja

sredozemska, ribja; gl. jedilni list s cenikom; slow food menuja; poslovna kosila; kombinacija prenočevanja, zajtrka in slow fooda

Ocene

Mladina, januar 2014 (5/5); Nedelo, 2009 (5/6); Večer 2006, (5/6); Mladina, 2004 (4/5); Nedelo, 2004 (5/6); gl. opombe

izvlečki iz ocen

■ »... v nulo popečenimi velikimi kozicami, ki so v nazivu za kreacijo dneva tekmovale s surovimi škampi, potresenimi s hladno kvazisalso iz ananasovih kockic in limonine pene. Vrhunsko! Isti pridevnik lahko uporabimo tudi za na kremo iz sira naloženo mešanico na žaru opečenih koščkov mečarice, brancina, tuna in kozic ter na široke rezance z bogato odmerjeno mar-y-muntanya opremo iz jurčkov, lisičk in kosov brancina. Zdaj bi bil že čas za kakšno drugo pridevniško oznako, ampak sveti preproščini v kruhovem testu pečene orade, v cvet oblikovanemu fileju brancina na krompirjevi peni s tartufi ter kolekciji sladic bi naredili krivico, če bi jo uporabili...« (Mladina, 2014)
■ »... Žametna jesenska juha je bila jed dneva, pa tudi mladega leta. Koromač in paradižnik sta ji dala žametno gostljatost, pekoča rdeča paprika se je ravno dovolj namakala, da je bilo v ozadju nekaj sramežljivega plamena, zobatec je ostal zvezdnik, fritirana slamnato zrezana zelenjava s sušenim korenčkom pa je poskrbela za igro okusov, ugrizov in sestavin. Sladko, pekoče, slano... Hrustljavo, tekoče, penasto... Zelenjavno, morsko, zeliščno... Še francoski bisque bi se tukaj lahko še kaj novega naučil!...« (Nedelo, 2009)
■ »... Čeprav je bilo pri Apoloniji dobro - a tudi drago, saj takšen meni stane na osebo 50 evrov, kar je štiri za večerjo olajšalo za 270 evrov! - pa vseeno še zdaj ne vem: ali ne bi bilo (še) boljše, če krožniki ne bi preglasili okusov?!« (Večer, 2006)
■ »... To je verjetno ena najboljših slovenskih ribjih restavracij. Brez dvoma. Jasno začrtana linija čistosti okusov, kulinarične filozofije, ki se napaja pri najboljših in jo razvijajo sami, je njihova pot. Kombinacije z vini obvladajo, glede na vrhunskost skoraj vseh segmentov ponudbe pa bi vinsko karto lahko razširili še na ostalo Slovenijo, ne le na primorska okrožja z nekateri zamejci vred. Obisk izjemno toplo priporočam. Če ste morski navdušenci, pa je obisk nujen vsaj enkrat letno!...« (Nedelo, 2004)
■ »... Pač davek tranzicije, ki ga ne občutiš pri fenomenalnih sladicah, denimo pri creme brulee, šarloti in čokoladni tortini, med čokoladno kremo in narastkom. Vendar pa: bi gostilna, ki ima dobre dobavitelje, izbira sestavine in ne maliči okus ribe, tudi zmogla priporočiti kako jed in ponuditi ob njej vino iz izbrane kolekcije, če že ima polžka na internetni strani? Da ne omenjamo sladkobne dišeče sveče, ki mori tam okoli šanka...« (Mladina, 2004) 

Drugo

prenočišča (v kombinaciji s slow foodom)

Opombe

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu 

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki