Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Domačija Šajna

Gostinski lokal v Šepuljah pri Sežani
17. april 2010
št. ogledov: 3233

Domačija Šajna
Šepulje 4, Sežana

Smerokaz

izvoz Dane, pred Sežano na Kras, v Križu desno v vas

Kontakt

■ tel. 05 764 10 96; 041 879 385
domacija.sajna@gmail.com

Odprto

od petka do srede od 12. do 22. ure

Zaprto

četrtek

Kuhinja

kraška

Ocene

Mladina, december 2015 (3/5); Nedelo, avgust 2014 (4/6); Mladina, junij 2011 (3/5)

Izvlečki iz ocen

■ »... Zato si lahko privoščijo, da je na vratih velika nalepka »ročno rezan pršut« in ob šanku parkirana krasna berkelca, na krožnik pa dajo na kuhinjsko salamoreznico narezane, precej borne rezine fabriške šepuljske robe. Zato je lahko jota precej prazna – poleg repe in gostljate župe je bilo v njej le za vzorec fižola in obljubljenih kraških mesnin. Šajnovim tega, da se pri jedeh s tartufi radi še malo poafnajo s klošeji, ne bomo šteli v slabo, še posebej, ker s črnimi gomoljikami niso štedili ne pri širokih rezancih, ne pri umešanih jajcih (vprašanje je le, kaj je vrh njih počela narobe obrnjena sirova skodelica?), ne pri na debelo odrezanem, lepo zorenem, pečenem in omačenem bifteku. Bi se pa spodobilo, ako bi med peko z malo ostrejšim očesom nadzirali florentinca, da jim njegov nežnejši, filejski del ne bi ušel močno proti območju welldoneskosti...« (Mladina, 2015)
■ »... Torteloni so s skuto, orehi in žajbljem, njoki z žafranom in panceto,rezanci s tartufi. Vse testenine so domače in vse poješ z užitkom. Šajna postane domačija šele takrat, ko vilice zarežejo v velik raviol, ki v troje zadošča za pol litra vina, ki je mehek in trd hkrati, sočen in hrustljav, slan in sladek skupaj. Njoki so rumeni kot domača jajca in čeprav so hvaležni žafraniki, je v ugrizu tisto, zaradi česar se je tako lepo odpeljati na izlet. Če ni bil pršut, so rezanci res na roko rezani in črni tartufi nanje res tanko oblani. V tem je čudežna moč testenin, ko so domačno domače: če si še tako slabe volje, se na lepem veseliš večera, ki še dolgo noče k počitku!...« (Nedelo, 2014)
■ »... Je res, kakor pravijo nekateri, da v kraških štalah ni več svinj, temveč le vozna pločevina, ali pa Šajnini gostje ne ločijo potankosti? Če ni pršuta in doma pečenega kruha, je tu vsaj dostojen kravji in kozji sir, nežna kozja skuta za pogrinjek, frtalja, za katero gospodinja loči beljak od rumenjaka, je tudi prvovrstna jota in pršutov toč, v katerem sosedov teran prekrije potankosti iz kombinata, je zelenjava, popečeni melancani, špinača in radič, ki ni videla štacune. Drugo, kar si je tisto nedeljo privoščil trio, pa sodi bolj v povprečje...« (Mladina, 2011)

Cene

■ ker so Šajnovi bolj restavracija kot domačija, so takšne tudi cene; mi smo za košto na osebo odrinili blizu 45 evrov (Mladina, 2015)
■ hladne predjedi 7 do 14, juhe 4, tople predjedi 8 do 18, glavne jedi 12,50 do 23, sladice 3,50 do 6,50 evra (Nedelo, 2014)

Vinska karta

sosed je Edmund Macarol, ki ima teran in chardonnay, kdor želi več, izbira med 80 etiketami primorskih vinarjev; najbolj priljubljeni so vinarstvo Robina (Sebastjan Štembergar), posestvo Jazbec, Boris Lisjak, Stojan Ščurek, Vina Štoka (2014)

Drugo

prenočišča

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki