Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Domačija Majerija, Slape pri Vipavi

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
14. november 2005
št. ogledov: 19288

Domačija Majerija
5271 Vipava, Slap 18 

Smerokaz

avtocesto proti Novi Gorici zapustimo na prvem izvozu za Vipavo; z izvoza zavijemo desno, proti vasi Slap, kjer na trgu ponovno zavijemo desno Majeriji; sledimo obcestnim oznakam

Kontakt

■ 05 368 50 10; 041 405 903
info@majerija.si

Odprto

■ (poleti, od 1. maja do 30. septembra) od četrtka do sobote od 12. do 15. ure in od 18. do 22. ure, ob nedeljah od 12. do 17. ure;
■ (pozimi, od 1. oktobra do 30. aprila) petek in sobota od 12. do 15. in od 18. do 22. ure, nedelje od 12. do 17. ure

Zaprto

■ poleti: od ponedeljka do srede;  zadnja 2 tedna v juliju; odprto po dogovoru za skupine
■ od ponedeljka do četrtka; pozimi zadnja dva tedna v februarju; odprto po dogovoru za skupine

Kuhinja

slovenska, vipavska; slow food; gl. tudi dodatna ponudba

Ocene

Mladina, avgust 2013 (4/5); Nedelo, junij 2010 (4,5/6); Nedelo, 2006 (4/5); Mladina, 2006 (3/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■»... Odprli smo jo z nedolžnim telečjim tatarcem, ki ga je nežno ostrila krema iz rumene paprike, in s triom v rožico dizajniranih melancan s kremo iz rdeče paprike, z drobljenimi pistacijami in s tanko feto špeha obloženih paradižnikov ter z jajčno kremo in baziliko polnjenih bučk, ki bi jim zaploskal vsak resen promotor zdravega življenjskega sloga. Tem bi bili, tako kot so bili nam, všeč tudi mehki in aromatični njokci iz jajčevcev z na hitro sotiranimi koščki paradižnika, še bolj pa izjemna poletna edicija jote, v kateri mesto zelja prevzamejo naribane in okisane cukete...« (Mladina, 2013)
■ »... Najbolj sezonski, najbolj svež, najbolj zelen, najbolj naraven, najbolj dišeč, najbolj okusen jedilni list na Slovenskem! Pa največji. In najbolj praktičen. Kar s pogledom premeriš in sploh ga ni treba brati, le naročiti: "Najprej iz tretje vrste desno. Potem malo z druge grede levo. Na koncu pa še iz lončka tam zadaj." Nič čudnega, saj Majerija ni gostilna, temveč domačija. Kmetija, pravzaprav. Na krožniku sta zelenjavni in zeliščni vrt, pa še kak kos mesa od soseda, če mu že cesta do tja pelje čez dvorišče...« (Nedelo, 2010)
■ »... Majerija je šele na začetku svoje poti, ki bo brez dvoma veličastna; če se bodo le držali teh smernic. Okusi so čisti, filozofija kuhinje je kristalno jasna, navezava za domače okolje simpatična. Ob nekaj popravkih bo počasi postala nova romarska pot slovenskih in tujih dobrojedcev...« (Nedelo, 2006)
■ »... Ker je Majerija registrirana kot zeliščarska kmetija, se do bolonjeza nadrobljeni klobasi, ki jo stavi vrh rezancev, kaj kmalu pritakne višek rožmarina, ker je balsamico v modi, ga je hitro preveč čez zloženko iz govejega jezika, ki jo duhovito beli s popečenimi hruškami. Resda smo Ilovarjevi v Majeriji tudi brez rezerve uživali, med drugim v z bučo in skuto polnjenih, s popečenimi pinjolami in žajbljem zalitih, hrustljavih palačinkah, mrli od navdušenja zaradi s kokošjo podkrepljene goveje juhe in zaradi izbranih vin, tudi Mlečnikove rebule in Krapeževega Oberfelderja, resda Majerija z marsičem presega tipično ponudbo matične doline. Ampak za cilj, ki si ga je zastavila, bo pač treba pokazati kaj konkretnejšega in s prvovrstnimi surovinami podkrepljenega, jo urezati temeljiteje od včasih samo formalnega redizajna vipavskih jedi in, ne nazadnje, priložiti manj utrujene vipavske štruklje...« (Mladina, 2006)

Vinska karta

150 etiket, pretežno vipavskih vin

Cene

■hladne predjedi 7, tople predjedi 8, glavne jedi 15, sladice 6 €; degustacijski meni 26 € (3-hodni), 30 € (4-hodni)... 46 € (8-hodni) 2014

Dodatna ponudba

■ Eden redkih gostinskih lokalov z lastnim zeliščnim in cvetličnim vrtom, v katerem so tudi zelišča, ki jih ni mogoče dobiti nikjer drugje v Sloveniji; v cvetličnem vrtu so rastline, katerih cvetove ponudijo v svojih jedeh. 
darilni boni(4-8-hodni meniji z vini za 2 osebi; kuharski tečaj za 8-12 oseb) in darilni paketi (1/2 soba in kuharski tečaj za 8 do 12 oseb; 1/2 soba in 8-hodni meni; 1/2 soba, 8-hodni in 5-hodni meni)
naprodaj so domače marmelade, fige v sladkornem sirupu, paradižnikova omaka, sirupi, žganja in likerji

Opombe

■ Leta 1856 so se grofi Lanthieriji iz vipavskega preselili v Gorico in Majerijo s pripadajočo posestjo prodali takratnemu oskrbniku. Družina je naslednjih 54 let živela na posestvu in z njim dobro gospodarila. Ker je družina ostala brez sposobnega dediča je gospodar ob svoji smrti leta 1910 hišo in posest zapustil svojemu bratu, ki je do takrat z družino živel na bližnjih Gočah. Novi lastniki in gospodarji so Majerijo sprejeli skupaj s približno 10 ha prvovrstnih vinogradov, sadovnjakov in njiv ter 18 glavami živine v hlevu.
■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostinskih lokalov
■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu 

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki