Prijava

Domačija Belica

Turistična kmetija v Medani
23. marec 2005
št. ogledov: 3132

Domačija Belica
5212 Dobrovo, Medana 32 

Smerokaz

Belica stoji na vrhu najbolj znane slovenske vinske vasi

kontakti

■ 05 304 21 04
info@belica.net

Odprto

od torka do nedelje od 12. do 22. ure

Zaprto

ponedeljek

Kuhinja

slovenska, briška, italijanska
Nedelo, januar 2013 (3,5/6); Mladina, 2005 (5/5); Nedelo, 2005 (kuhinja 4/6); Mladina, 1996 (5/5); gl. opombe  izvlečki iz ocen 
■ »... Belica je podjetje, toda še vedno z dušo domačije. Gostilna je, namreč, vsako leto večja, jedilnik pa manjši... Ni ga kuharja, ki bi lahko kakovostno s celo kuharsko knjigo nasitil polno gostilno in ni ga hladilnika, ki bi ohranil svežino celi Noetovi barki mesnih želja. A večina slovenskih gostilničarjev, ki jih je strah gostov, ki sprašujejo: ”Kaj tega pa nimate?”, tega ne ve. Zato pa ima Belica le dva menija, in zato se ta dva menjujeta na dva dni. Vino in turizem piše nad vrati. Kratko in jedrnato in točno takšna je domačija Belica. Čeprav so okrog (bolj) slavni vinski sosedje, čeprav kak pršut še bolj diši, in četudi v Brdih zdaj kuhajo celo veliki chefi, je Belica še zmeraj naslov, ki potrebuje največje parkirišče...« (Nedelo, januar 2013) 
■ »... In Zlatko Mavrič je tudi prvi v Brdih »imel jajca«, da je sklenil svoje butično delovanje profesionalizirati. Resno je poprijel za delo, rezultat pa je vrhunska kmetija, ki se bohoti na vrhu Medane. Popolnoma nova stavba, narejena v duhu okoliške tradicije, z razglednim stolpom, sobami, sušilnico pršutov in restavracijo, je ena od glavnih turističnih točk v Brdih. In ker smo požeruhi, da nam ni para, smo seveda jadrno odfrleli iz ljubljanske megle v briško sonce. Čeprav je po uradnih spisih še vedno turistična kmetija, je Belica ta naziv že davno presegla. V resnici je okusno, starinsko opremljena, nepretenciozna, leseno topla in prijazna restavracija... Zlatko Mavrič je z Belico krepko prerasel turistično kmetijo in se brez sramu lahko kosa v restavracijskem poslu...« (Nedelo, 2005)
■ »... In ni nam bilo hudega, čeravno se je po krasni boršeti, s porom in štirimi vrstami sira nadevanimi žepki iz palačinke, nežnih, s špinačno omako podlitih rezancih iz rdeče pese, po sladkasti beli polenti s kozjim sirom in skuto, po smetanastih, a iz imena vrednega krompirja narejenih njokih s koščki pršuta, po popečenem pršutu s kisom in teranom že marsikomu kolcnilo zaradi sicer učinkovite Beličine stalnice, vseprisotnega masla.
Tako da se je po neverjetno sočni prati iz svinjske ribice na pireju in z medlo omako iz jurčkov prvič skrčilo število za uležan biftek zainteresiranih jedcev in si je celo ata Ilovar, ki je mimo dostojnega, na z drvmi kurjenem žaru in do mere popečenega mesovja planil na verzote in se navdušil za enkratno skorjico tenstanega krompirja, moral razrahljati tekom mnogih odprav nedotaknjeni pas, da spravi na varno štajerskim gibanicam podobno jabolčno pito z mandlji...« (Mladina, 2005)

Vina

nobenih imen, nobenih opisov, celo brez letnikov, le belo ali rdeče, buteljka ali kozarec, Izbrano ali Muškatni cvet... Le od Belice, z izjemo peneče rebule Goriških Brd; nenazadnje je tako na domačiji, kjer je čez cesto ob cerkvi vinoteka, v kateri sosedje, ko imajo svojega dovolj, pijejo šampanjce, ob vsaki hiši pa je klet

Drugo


Belica Vino; spletna prodaja vin vinarja Zlatka Mavriča
■ sobe/apartmaji s cenikom; pršutarna; bazen

Opombe

dostop do nekaterih ocen v medijih je izbrisan ali plačljiv

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.931 receptov
Moja kuharica