Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Bosanska restavracija Miraz, Maribor

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
07. april 2006
št. ogledov: 6932

Miraz, restavracija
2000 Maribor, Meljski dol 1

Smerokaz

čez košaški nadvoz, nad Zofa parkom

Kontakti

■ 02 22 870 21; 040 752 952
miraz@miraz.si 

Odprto

od ponedeljka do sobote od 12. do 24. ure

Zaprto

nedelja

Kuhinja

bosanska; bosanske specialitete, slane in sladke pite iz doma valjanega vlečenega testa: dolme, sarme, baklave, tufahije; hrustljava jagnjetina po predhodnem naročilu; mostarska baklava

Ocene

Mladina, september 2010 (4/5); Mladina, 2005 (4/5); Rad Dobrojem, 2005 (4,5/6); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Lahko bi odločno upočasnili tempo in obenem ukinili mikrovalovno pečico, ki kuha njihove pite. Lahko bi našli kako vitalnejše pišče, če ga že cufajo za svojo milo begovo čorbo. Lahko bi pekli svoj kruh. Ampak v grobem Miraz še ustreza pojmu. In lahko prepriča z okusno sogan dolmo (polnjenimi čebulicami), umetelno zvito, miceno sarmo, z na plinskem žaru pečenimi, a svežimi in sočnimi brizlami (priželjcem) ter nič manj slastnimi jagenjčkovimi kotleti, s hrustljavih orehov polno tufahijo in verodostojno baklavo. Odštejte odvečno dekoracijo in prištejte poletni, zunanji žar, roštilj, na katerem vrtijo živali in jedi izpod peke...« (Mladina, 2010)
■ »... Toda zdaj je vse drugače. Zdaj so barako od zunaj prebarvali modro in rumeno, znotraj pa poskrbeli za toplino in domačnost. Boksar, z očali in izkušnjami na obrazu, je za šankom, v kuhinji pa njegova žena, ki sta jo kuhati naučili, najbrž, babica in mama še v rodni bosanski Dubici. Čeprav je vse v starinah, lepih starinah, od stolov do krožnikov, in čeprav je na bidermajerski mizici ob travaricah knjiga Alije Lakišića Bosanski kuhar ("Sladokusje je strast, ki temelji na občutljivosti za stvari, ki godejo okusu"), je Miraz moderen lokal. Ne aščinica, prej karavansaraj. Sicer pa so šli Celingerjevi le po poti, za katero se je bosanska kuhinja že davno odločila. Saj je že tradicionalna bosanska kuhinja, med vzhodom in zahodom, moderna, ko sovraži prežganje in ljubi naravne mesne in zelenjavne sokove, ko ne cvre in žge, temveč kuha in duši (čevab se kuha!)...« (Večer, 2005)
■ »... A vseeno, z izjemo nesrečne krumpiruše, zmazal Mirazove slane pite, potem pa še od orehov prekipevajočo baklavo, jabolčno pito in repete tufahij, ki si notri tako hrustave že same zaslužijo preverbo - vsiljivi šerbet s klinčki, s katerim jih sproti prelivajo, gor ali dol. Dovolj blizu košti, kakršno kuhajo bosenske mamke, babice in tašče? Vsekakor, po zadnjih izledkih, verodostojneje od ljubljanskih razmer. Bi v Mirazu semtertja pogreli tudi kak krožnik?« (Mladina, 2005)

Cene

v Mirazu smo jedli za okoli 40 € po osebi (2010)

Dodatna ponudba

Po potrebi vaše vozilo brezplačno dostavijo domov.

Opomba

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članek odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki