Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Portugalska ekstra deviška oljčna olja pri nas

    Novo na slovenskem trgu – Portugalsko ekstra deviško oljčno olje iz Casa de Santo Amaro (Mirandela: Prestige, Premium, Selection) in Olmais – Zaenkrat nakup v Ljubljani ali naročilo po telefonu ali elektronski pošti – Po 2,5 in 5 dl
    15. februar 2016
    št. ogledov: 1457

    Nakup. Olja so trenutno naprodaj v trgovini NAMA, Ljubljana, na Kmetiji Avšič, v ljubljanskih Savljah, in v pekarni Art Bread v ljubljanski Rožni dolini. Mogoče jih je naročiti (z dostavo): telefon 041 644 784, e-mail manuela.greensmell@gmail.com

    Ekstra deviško oljčno olje CASA DE SANTO AMARO
    Zgodovina hiše/kmetije Santo Amaro sega v leto 1687, zdaj pa jo vodi osma generacija, brata Antonio in Francisco Pavão. Slednji je diplomirani agronom s podiplomskim študijem na temo oljkarstva in je priznani predavatelj in član ocenjevalnih komisij. Z oljkarstvom so se pri Santo Amaro začeli ukvarjati v 19. stoletju, danes pa je v njihovih nasadih 26.000 oljk na pribl. 165 hektarih od skupno 800 hektarov. Drevesa različnih sort so posajena v različnih letnih časih, na različnih tleh in različnih nadmorskih višinah. Med njimi je dober del stoletnih. Olja Casa de Santo Amaro so posrečena mešanica tradicije, ki jo zastopa kamniti mlin, in ostale opreme, ki sodi v sam vrh najsodobnejše tehnologije pridelave oljčnega olja. Trenutno vlagajo v sistem hlajenja sodov, ki omogoča, da olje hitreje ustekleničijo, še pomembneje pa je, da olje dlje časa ohrani svojo kakovost

    • AMARO SELECTION (5 dl), mešanica treh lokalnih sort: cobrancosa, verdeal tansmotana in madural; svežega vonja, z notami suhega sadja in jabolk in s pikantnim pookusom.
    • AMARO PREMIUM (5 dl), DOP, mešanica dveh sort: cobrancosa in verdeal tansmotana; čudovito svežega vonja, z notami svežih oliv, zelišč in paradižnikov; uravnoteženega okusa s pridihom oljčnih listov in s podaljšanim pookusom; odličen kot pomaka, pa za začinjanje rib z žara, zelenjave in staranih sirov.
    • AMARO PRESTIGE (5 dl), mešanica treh lokalnih sort: cobrancosa, verdeal tansmotana in madural; neverjetno svežega vonja z notami svežih oliv, paradižnikov in zelišč; izjemno uravnoteženega okusa, ki se še posebej lepo poda k solatam, ribam z žara, k školjkam in k mehkim sirom. 

    OLMAIS eko ekstra deviško oljčno olje
    Quinta dos Olmais
    je kmetija in istoimensko podjetje družine Gomes Alves, z oljčnimi nasadi na obronkih portugalske regije Terra Quente . Izjemna tradicija te kmetija sega točno do 14. aprila 1662, ko sta se poročila D. Tereza Alvarez in Domingos Gomes. Danes je glava družine in lastnik Quinta dos Olmais José Gomes Alves.

    Oljke poberejo zgodaj in le s stoletnih dreves, da stisnejo ekstra deviško in nefiltrirano oljčno olje. Pravijo, da je njihovo olje povratek k izvoru. Olmais stiskajo iz edinstvene sorte cobrançosa, ki daje zelo robustna, kompleksna in uravnotežena olja intenzivnega sadnega okusa, z izrazito grenkobo. Olje ima zeleno noto ter večplastni, kremasti, cvetlično zeliščni okus, ki ostaja. Olje za poznavalce.
    uporaba
    Olmais se poda po mesu z žara, k testeninam in solatam, odličen pa je tudi kot pomaka za vaš najljubši kruh.
    nagrade
    Zlata medalja, 1001Degustations 2017, Francija.

    nakup
    Olja so trenutno naprodaj na Kmetiji Avšič, v ljubljanskih Savljah, in v pekarni Art Bread v ljubljanski Rožni dolini. Mogoče jih je naročiti z dostavo: telefon 041 644 784, e-mail: manuela.greensmell@gmail.com

    pojasnila
    Ekstra deviško oljčno olje je oznaka olja iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Hladno stisnjeno olivno olje ni sinonim za ekstra deviško olivno olje. Hladno lahko stisnejo tudi manj kakovostne olive. 

    opombe
    Hladno stisnjeno olivno olje ni sinonim za ekstra deviško olivno olje. Hladno lahko stisnejo tudi manj kakovostne olive, ki so eden od pogojev za ekstra deviško olje.
     

    Zanimivosti

    • Že Aristofan (448-380 pr.n.št.) v svojih spisih poroča o helenski kuharski tradiciji, pri pripravi zelenjave, ribjih jedi ter nekaterih sladic z oljčnim oljem.
    • Za liter oljčnega olja stisnejo približno 1450 oliv.

    uvoznik
    Portugalskih ekstra deviških olivnih olj je podjetje  GreenSmell, ki ga vodi gospa Manuela Avšič, profesorica slovenščine, mama treh otrok. Svoje dolgoletne izkušnje z naravnimi proizvodi si je nabirala v družinskem podjetju Zeleni hit, ki se med drugim ukvarja s pridelavo in trženjem ekološke zelenjave. Njen prvi obisk Portugalske se je takoj razvil v ljubezen in idejo o ustanovitvi lastnega podjetja. Njena želja je v Slovenijo pripeljati samo izbrane portugalske proizvode. Obenem pa ozaveščati potrošnika, kako pomembno je biti izbirčen pri prehrani.



    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani