Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Ohladimo se z vročim čajem ali s čiliji

  Preprosto in učinkovito, pa še bolj zdravo – S čajem in čiliji si v vročem podnebju pomagajo Arabci in Indijci
  16. oktober 2014
  št. ogledov: 1313

  Poleti, še posebej v najbolj vročih julijskih in avgustovskih dneh, se najpogosteje hladimo s hladnimi napitki iz hladilnika. Ti vsebujejo velike količine zelo škodljivega sladkorja (celo ustekleničena voda), pa tudi druge škodljive dodatke (kofein, ogljikov dioksid, kalorije...). Poleg tega pa je domneva o hlajenju s hladnimi napitki napačna. Hladilno učinkovanje hladnih pijač se hitro izgubi, saj je volumen hladne pijače neprimerljiv z volumnom našega telesa.

  Profesor Peter McNaughton, nevrolog z univerze Cambridge, pravi, da z uživanjem vročega čaja ali vode zvišamo telesno temperaturo, kar povzroči povečano znojenje. V prvem hipu nam je v resnici še bolj vroče, že v naslednjem, pa nas začne znoj, ki se pojavi na koži, opazno hladiti. Pripravljajmo si (domače) zeliščne čaje. Znojenje pa lahko pospešimo tudi z uživanjem pekočih paprik, čilijev, ki vsebujejo kapsaicin. Bodisi da presne sesekljamo/narežemo na solato ali pa jih termično obdelamo v številnih bolj ali manj pekočih jedeh (saj vemo, da med pekoče in pikantno ni enačaja?!). Tudi to je razlog, da veliko več čilija uživajo v vročih Aziji, Indiji in Južni Ameriki.
  Znojnice so na površini kože. Več jih je na področju glave, rok in spodnjega dela nog. Če se v vročini ne bi znojili, bi se povišala telesna temperatura.
   

  V enem samem kozarcu gazirane pijače ali sadnega soka je kakih 5 žličk sladkorja. Kaj se zgodi, ko popijemo kozarec sladkane gazirane pijače? Trebušna slinavka začne tvoriti inzulin, krvni sladkor pa se močno poviša. Po 20 minutah krvni sladkor doseže vrhunec, jetra pa se odzovejo na nenadno povišanje inzulina in ogromne količine sladkorja pretvorijo v maščobne zaloge. Po 40 minutah se kofein iz pijače že v celoti absorbira. Zenice se razširijo, krvni pritisk naraste, jetra pa začnejo v krvni obtok odlagati še večje količine sladkorja. 5 minut pozneje organizem poveča proizvodnjo dopamina, ki stimulira centre za dobro počutje v možganih. Gre za reakcijo, ki je identična tisti, do katere pride ob zaužitju heroina. 60 minut po zaužitju sladkor v krvi začne hitro upadati, zato si hitro zaželimo naslednjega kozarca podobne pijače ali kakšne sladkarije.

  Viri

  številni različni viri 
   

     © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.749 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani