Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Obiščite slovensko FB skupino peke kruha z drožmi

Skupina, v kateri se učimo, objavljamo krušne izdelke, delimo recepte, izkušnje in nasvete – Skupino vodi Nataša Đurić, slovenska, mednarodno priznana mojstrica peke z drožmi in avtorica bloga My daily sourdough bread
27. januar 2016
št. ogledov: 1045

Vabljeni v slovensko Facebook skupino peke kruha z drožmi (t.j. peka brez industrijskega kvasa oz. iz kislega testa)!

Lepo vabljeni vsi, ki že pečete in vsi, ki bi se radi naučili. V skupini bomo objavljali svoje krušne izdelke, delili recepte, izkušnje in nasvete - tako si bomo pomagali k še boljšemu in zdravemu kruhu. Skupino vodi Nataša Đurić, slovenska in mednarodno priznana mojstrica peke z drožmi in avtorica bloga My daily sourdough bread, na katerem boste našli številne nasvete in recepte.
 

Kaj je peka z drožmi?
Peka kruha z drožmi je način priprave žit (in mok), s katerim le-ta postanejo bolj prebavljiva za naše telo kot tudi dragocena veščina, umetnost, izhodišče za odkrivanje lastne ustvarjalnosti, prispevek kulinarični dediščini in ohranjanju tradicije, ter preprost način povezovanja z naravo. Droži (tudi kislo testo, divji kvas) so mešanica moke in vode, v kateri se je spontano odvila mlečnokislinska fermentacija. Ko pri peki kruha uporabimo droži, v testo vnesemo veliko pestrost mlečnokislinskih bakterij in naravno prisotnih kvasovk, ki testo predprebavijo in ga tako naredijo prijaznejšega do našega želodca in črevesja. Skrivnost zdravega kruha je tudi v daljšem času vzhajanja testa, v katerem do izraza lahko pridejo lastnosti moke, prav tako pa bo kruh razvil kompleksen in zanimiv umami okus.

Peka z drožmi je zelo enostavna, tako kot so enostavne le tri osnovne sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo nadvse okusnega kruha in ostalih dobrot – moka, voda in sol. Z drožmi lahko pripravimo vse, kar lahko pripravimo z industrijskim kvasom – pice, različne vrste kruha, rogljičke itn. Pridružite se in se prepričajte.
 

O Nataši Đurić
Nataša Đurić je avtorica prvega slovenskega bloga o peki z drožmi (Zapečenega kruha se največ pojé), ki je leta 2014 osvojil tudi prvo nagrado za Njam zgodbo v organizaciji Ive Gruden in Mateje Delakorda. Od leta 2015 ustvarja, piše in fotografira tudi na svojem angleškem blogu My daily sourdough bread. Specializirana je za domačo peko kruha z drožmi, njena misija pa je pokazati, da lahko vsako osvoji umetnost in lepoto takšnega načina peke.

Leta 2015 je bila finalistka na letnem izboru najboljših kulinaričnih blogov na svetu Saveur Blog Awards (ZDA) in govornica na konferenci TEDxYouth v Kranju. Njeni recepti in članki so bili objavljeni v priznanih kulinaričnih platformah kot so Food52, Saveur in druge in v domačih kulinaričnih revijah. Leta 2017 je bilo njeno delo objavljeno v knjigi Beyond the Plate – Top Food Blogs from Around the World cookbook (Najboljši blogi iz celega sveta), ki je izšla pri svetovno znani založbi Prestel Publishing.
Svoje znanje o peki z drožmi deli tako v tujini (Anglija, Norveška, Italija) kot doma. 
 

fotografija
Nataša Đurić
 

Spletne povezave


Zakaj je počasi vzhajan kruh iz kislega testa boljši zame?!, Risto Pecev, dipl. živilski tehnolog

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.239
receptov