Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kako se znebimo listnih uši na vrtu

  Odganjajo jih nekatere rože, zelenjava in zelišča – Preprosta škropiva iz kopriv, rmana, vratiča, čebule, pelina in gozdne praproti
  03. april 2014
  št. ogledov: 1880

  Listne uši so rumene, črne, zelene in celo bele. Naselijo se na mladih sočnih in nežnih poganjkih. Sesajo sokove, zato se poškodovani listi začnejo zvijati in kodrati, nazadnje pa se posušijo.

  Uši črpajo beljakovine, odvečne količine ogljikovih hidratov pa izločajo v sladko tekočino, ki jo imenujemo medena rosa. Z njo se hranijo mravlje. Te celo s svojimi drobnimi nožicami masirajo uši, da izločajo več medene rose.
   

  Čim boljše razmere za rast imajo rastline, manjša je verjetnost napada uši. Zdrave razmere omogočimo z zdravimi sadikami, z zmernim gnojenjem z dušikom, s primerno vlago (zastirke so v veliko pomoč) in s sajenjem rastlin v mešane družbe.

  Prve napade uši uničimo z rokami ali z močnim vodnim curkom. Nekaj jih ostane, kar je dobro, saj kot hrana na vrt privabljajo koristne žuželke. Kasnejše kolonije uši sproti zatrejo pikapolonice, tenčičarice, najezdniki, muhe trepetavke, strigalice, žabe in celo ptice. Naravne sovražnike uši na svoj vrt privabimo s sajenjem čim več rastlin, saj daje pestrost le-teh dom različnim živalim. Med zelenjavo posadimo enoletnice: žametnico, sivko, ognjič in kapucinke (nekatere so celo zdravilne). S svojo barvo in cvetnim prahom privabljajo koristne žuželke, uši pa odganjajo, saj jim smrdijo. Ušem smrdijo tudi čebula, česen, hren, redkvice, bazilika, boreč, koriander, kumina, poprova meta, šetraj (fižol zanesljivo obrani pred ušmi, z njim pa se odlično ujame tudi v loncu), timijan in žajbelj.
   

  Pripravki proti ušem
  Kopriva ali rman. 1 kilogram svežih kopriv, zrezanih na koščke, prelijemo z 10 litri postane vode ali deževnice. Pustimo 24 ur, nato precedimo in z nerazredčeno tekočino škropimo rastline enakomerno z vseh strani. Po nekaj dneh škropljenje ponovimo.
   

  Navadni vratič ali čebula
  (enako pripravimo škropivo iz enake količine vratiča, iz 1 kilograma rabarbare ali iz 50 gramov suhih zunanjih čebulnih lističev)
  Pol kilograma svežega vratiča zrežemo na manjše kose, prelijemo z 10 litri postane vode ali deževnice in za nekaj dni postavimo na toplo. Posodo postavimo na del vrta, kjer smrad ne bo motil sosedov. Neprijeten vonje tekočine med vrenjem lahko omilimo z dodatkom baldrijana ali kamilice. Ko se tekočina neha peniti, vratič pa potone na dno, je pripravek končan. Tekočino precedimo. Liter pripravka redčimo s 3 litri vode in škropimo.
   

  Pelin
  Pol kilograma pelina narežemo na manjše koščke in prelijemo z 10 litri postane vode ali deževnice. Pustimo 24 ur. Nato večji del vode odlijemo in prihranimo, preostanek pa počasi kuhljamo 30 minut. zavrelico nalijemo na prihranjeni odlitek. Ohladimo, potem pa tekočino z vodo redčimo v razmerju 1: 3. To je škropivo tudi proti mravljam, gosenicam in rjam.
   

  Gozdna praprot
  (enako lahko pripravimo škropivo tudi iz 75 gramov sesekljane čebule, za pest vratiča ali iz 500 gramov svežega ali 30 gramov suhega pelina)
  30 gramov suhih listov praproti prelijemo z litrom kropa. Pokrito pustimo, da se ohladi. Precedimo in pred škropljenjem razredčimo s 3 litri vode. Škropivo deluje tudi proti pršicam, gosenicam in rjam.
   

  viri
  Ekološko vrtnarjenje za vsakogar, Jerneja Jošar, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2015


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.749 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani