Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Kako posejemo in vzgojimo božično pšenico

    Božično pšenico, ki simbolizira plodno prihajajoče leto, tradicionalno sejemo 13. decembra. Samo pet preprostih korakov do lepe in goste pšenice.
    Foto: Berislava Picek, Hanza Media
    13. december 2019
    št. ogledov: 167
    1 Izbor posode je najbolj preprost. Prepuščeni smo svojemu okusu in tistemu, kar imamo pri roki. Cilj je travica, visoka največ 20 cm, zato je posoda lahko glinasta, keramična, steklena in celo plastična (?).
    Če uporabimo posodico iz poroznih materialov – npr. pleteno, iz jute ali druge tkanine -, jo znotraj obložimo z najlonom. Lahko tudi z alu folijo.

    2 Pšenico lahko vzgojimo v vati ali v zemlji. Vata je preprosta in čista, a tudi problematična; gl. opozorila. Zato raje izberemo zemljo oz. ustrezen substrat.

    3 Za bogato in gosto pšenično travico ustrezno pripravimo pšenico. V mlačni vodi jo namakamo čez noč. Da nabrekne.

    4 Izbrano posodico napolnimo z zemljo skoraj do vrha. Zravnana potresemo s slojem pšenice, ki jo blago vtisnemo v zemljo. Vse skupaj varčno zalijemo, posodico pa položimo na topel, svetel in osončen prostor. Kakšna okenska polica bo povsem v redu. Posodico občasno obrnemo, da bo travica lepo pokončna, saj se rastlina obrača proti svetlobi.

    5 Če smo vse naredili prav, prvi kalčki pokukajo iz zemlje že po dveh dneh. Rastlino vsak dan poškropimo z mlačno vodo.

    Opozorila


    Pšenico lahko vzgojimo tudi v vati, ki pa je problematična zaradi stabilnost in vzdrževanje vlage. Pogosto se iz posode šiti neprijeten vonj po gnilih semenih. Če je vata prevlažna, se pogosto pojavi plesen.

    Viri


    preveden in dopolnjen članek Kako posejemo božično pšenico (izvirno: Uzgajanje božićne pšenice u sedam koraka) s portala Jutarnji list (hrv.)

     


    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani