Prijava

Kako kupujemo in hranimo olivno ali oljčno olje

Ni vsako hladno stisnjeno olivno olje tudi ekstra deviško – Ponarejena naj bi bila vsaka tretja steklenica
03. april 2014
št. ogledov: 1451

Ni vsako olivno olje ekstra deviško
Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimačno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. 
Hladno stiskano olivno olje ni sinonim za ekstra deviško olivno olje. Hladno lahko stiskajo tudi manj kakovostne plodove, pogosto celo 24 ur po nabiranju. Pomeni, da hladno stiskano olivno olje še ni nujno tudi ekstra deviško. Če nam finance ne dopuščajo, imejmo v kuhinji vedno vsaj dve steklenici ekstra deviškega olivnega olja. Manj kakovostnega in praviloma cenejšega za kuhanje. Najbolj kakovostnega pa za začinjanje oziroma odišavljanje presnih ali že kuhanih jedi. Z najboljšim pripravljamo tudi različne namaze in omake, zlasti pesto. 

Olja ne izbiramo po barvi
Številni kakovost olja še vedno enačijo z njegovo barvo. Barva olja pa nam predvsem razkriva, kdaj so bile olive nabrane in stiskane. Barva ekstra deviškega olivnega olja je lahko od zlato rumene do zelenkaste barve. Ker kupci (zmotno) pogosteje segajo po temnejšem (zelenem) ekstra deviškem olivnem olju, mu nekateri proizvajalci dodajajo mlete oljčne lističe.
 

Če je le mogoče, olje poskusimo
Pravo ekstra deviško olivno olje naj ne bi bilo grenko. Imeti mora razkošen sadni vonj po jabolkih, svežih mandljih, artičokah, paradižnikih in/ali po pokošeni travi. Pa komaj zaznavno do izrazito pikanten okus (pikantnejše vsebuje več antioksidantov biofenolov); takšno olje v ustih blago zaskeli. Najboljšo aromo, okus in hranilne vrednosti ima olje, ki ni starejše od dveh mesecev.
 

Kako prepoznamo ponaredke
Nedavne raziskave so dokazale, da se za oznako ekstra deviško olivno olje najpogosteje skrivajo nezdrave mešanice s sojinim oljem. Izbrano olje nalijemo v majhno stekleničko, ki jo čez noč položimo v hladilnik. Ekstra deviško olivno olje, v katerem ni drugih primesi, se čez noč strdi kot mast. Ko pa stekleničko postavimo na toplo, spet postane lepo tekoče in svetlejše barve. Kakovostno ekstra deviško olivno olje je le izjemoma cenejše od 11 evrov za liter.
 

Svetloba in zrak sta sovražnika
Dva največja sovražnika ekstra deviškega olivnega olja sta svetloba in zrak. Zato nikar ne kupujmo olja v prozorni, še manj v plastični steklenici. Proizvajalec, ki olje nalije v plastično steklenico, nam sporoča, da to ni kakovostno ekstra deviško olje. Segajmo po olju v zelenih steklenicah. Olje hranimo v (temni) kuhinjski omarici, čim dlje od toplotnih virov. Ko olje enkrat odpremo in dobi stik z zrakom, začne postopoma izgubljati hranilno vrednost. Ta postopek se opazno pospeši 12 mesecev po stiskanju.
 

Tudi ekstra deviško olivno olje je samo maščoba
Za liter olivnega olja stisnejo približno 1450 oliv. Ena sama žlica olja, tudi ekstra deviškega olivnega olja vsebuje 120 kalorij, kar ga deklarira kot najbolj kalorično živilo na planetu. Vsebuje več praznih kalorij kot bela moka ali sladkor. 120 kalorij pokurimo z 20-minutno hojo s hitrostjo 5 km/h. Z drugimi besedami: da skurimo zgolj 3 žlice (ekstra deviškega olivnega) olja, moramo dokaj hitro hoditi 60 minut. 

Starost olja
Kakovostnejše (ekstra deviško) olivno olje, okusnejša jed. Najboljšo aromo, okus in hranilne vrednosti za maksimalne gurmanske užitke ima olje, staro do 2 meseca od dneva stiskanja. Olje, starejše od 12 mesecev, pa je samo še ena sama kalorija. Skoraj brez opevanih hranilnih snovi.

nakup

  • Pri nakupu olivnega/oljčnega olja praviloma segamo po oljih, ki jih pridelujejo člani Društva oljkarjev Slovenske Istre. Oznaka ZOP (zaščitena označba porekla) je nekakšno jamstvo za kakovost in značilnost geografskega območja. Vsi postopki pridelave, predelave in priprave morajo potekati na opredeljenem geografskem območju tako, da je zagotovljena stalna kakovost in sledljivost živila oziroma kmetijskega pridelka. Žal pa menda niti ZOP ne jamči, da je olje stiskano iz oljk, ki so zrasle v Slovenski Istri.
  • Gurmanovi imamo odlične izkušnje z olji (abecedno): Adamič Miran (blagovna znamka Ronkaldo), najbrž najboljše slovensko oljčno olje, upoštevaje razmerje kakovost: cena, pa tudi najboljši pridelovalec ekstra deviškega olivnega olja 2016 v Sloveniji (po rezultatih EVOO World Ranking). 

opombe

  • Pri sorti leccino, ki nima veliko biofenolov, je kakovost olivnega olja pri stiskanju lahko odlična, čez pol leta pa ostane brez okusa. Nasprotno je lahko olje iz sorte belica, ki ima veliko biofenolov, tako grenko, da je moteče. Razen za poznavalce, ki grenkost častijo.
  • Ekstra deviško olivno olje je najcenejše med vsemi ekstra deviškimi olji. Lešnikovo, orehovo, laneno in druga so občutno dražja (res pa je, da vsebujejo več hranilnih snovi). Poleg tega se olivno olje - za razliko od drugih -, ujame z večino živil. 

zanimivosti

  • Olivno olje edino olje, ki ga pridobivajo iz plodov. Vsa druga pridobivajo iz semen. 
  • Po svetu letno porabimo 2.983 tisoč ton olivnega olja (povprečje 2008-2015). Največ ga porabijo v Italiji (35,8), Španiji (30,1), Grčiji (11,6), na Portugalskem (4,5) ter v Nemčiji in Veliki Britaniji (3,2 %). V EU pridelamo skoraj 72 % celotne svetovne proizvodnje, od katere ga porabimo skoraj 60 %. (2010)


© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.648 receptov
Moja kuharica