Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kako koristno uporabimo jajčne lupine

  Kako koristno uporabimo jajčne lupine ? Proti polžem, za gnojenje lončnic, za brušenje rezil v multipraktiku, kot hrano za ptice...
  01. maj 2023
  št. ogledov: 99
  KAKO KORISTNO UPORABIMO JAJČNE LUPINE. Jajčne lupine vsebujejo 90 % kalcija in so njegov najboljši naravni vir. Pred uporabo jih temeljito operemo, posušimo in zdrobimo ali zmeljemo.

  Nabrusimo rezila v multipraktiku / blenderju

  Vsako rezilo moramo občasno nabrusiti, tudi v mikserjih. V posodo stresemo lupine 4 jajc. Prilijemo toliko vode, da so lupine prekrite. Potem pa miksamo, da se lupine zdrobijo v prah. POZOR: vode ne odlijemo v lijak (!). Z njo zalijmo balkonske rastline / lončnice.

  Znebimo se vrtnih polžev

  Grobo zdrobljene jajčne lupine potresemo po sveže zasajenem vrtu. Odganjajo polže in gosenice.

  Gnojilo za paradižnike in paprike

  Paradižniki in paprike potrebujejo kalcij za uspešno rast. Za pest mletih jajčnih lupin stresemo v luknjo, kamor nameravamo posaditi sadiko. Če porabljamo veliko jajc, mlete / zdrobljene lupinice potresamo po vrtu kot naravno gnojilo.

  Oplemenitimo kompost

  Zdrobljene jajčne lupine stresemo na kompost. Hitro se razgradijo, mikroorganizmom pa omogočijo boljšo predelavo komposta. Ki ga obenem obogatimo s kalcijem.

  Naravno gnojenje lončnic

  Jajčne lupine operemo, potem pa jih namočimo v hladno vodo čez noč. Naslednji dan vodi primešamo kavno usedlino in dobimo naravno gnojilo. Kavno usedlino lahko zviramo v skodelico, ki jo hranimo v hladilniku. Do porabe čisti zrak.

  Jajčne lupine za sadike

  Jajčne lupine odpremo na zgornjem delu. Vanje stresemo zemljo in izbrana semena. Ko rastline poženejo iz zemlje, jih posadimo skupaj z jajčnimi lupinami. Te se sčasoma razgradijo, pri čemer rastline obogatijo s hranilnimi snovmi.

  Hrana za ptice

  Jajčne lupinice operemo, potem pa jih steriliziramo v pečici. Pri 180 stopinjah. Sterilizirane ohladimo in zmeljemo / zdrobimo. Pozimi primešamo hrani za ptice.

  Spletne povezave

  KAKO ? (odgovori na številna druga vprašanja)
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.749 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani