Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kaj jemo v najbolj vročih poletnih mesecih ?

  Ko se temperature približajo štiridesetki je malokomu mar za štedilnik. Še manj za pečico. Uživajmo čimveč sezonskega sadja in zelenjave.
  11. julij 2023
  št. ogledov: 10
  Kaj jemo v najbolj vročih poletnih mesecih ?
  S prihodom visokih temperatur zraka se številni soočite s problemom, kaj skuhati in kaj jesti? Da se pri delu ne utrudimo in dodatno preznojimo. Osnovno je vsekakor uživanje večjih količin vode in mlačnih do toplih zeliščnih čajev. Da ne dehidriramo. Ko zaznamo žejo, smo že v dehidraciji.

  1. V največji vročini uživajmo jedi, ki so enako okusne tople in hladne. Na primer musake, rižote (Italijani standardno jedo tudi hladne), zelenjavne enolončnice ipd.
  2. Uživajmo hladne (kremne) juhe. Nekatere so tudi presne oziroma veganske.
  3. Pojejmo nekaj iz neskončne palete presnih in kuhanih solat.
  4. Pripravimo jedi, ki jih krasita pridevnika preprosto in ekspresno (več kot 2.400 jih je).
  5. Uživamo čim več sezonskega sadja in zelenjave. Presnega, če je le mogoče.
  6. Pripravljamo in uživamo sladice brez pečenja.


  Kaj jemo v najbolj vročih poletnih mesecih ?
   
  Če se sprašujemo, katera živila najbolje in najhitreje osvežijo in ohladijo, je odgovor preprost.
  1. Lubenice. Dobro ohlajeno živilo, ki ga sestavlja 92 % vode, popolno gasi žejo. Jedi / sladice z lubenicami. Preberi tudi članek Kako kupimo optimalno zrelo lubenico?
  2. Melone. Ko potolažimo lakoto ob minimalnem vnosom kalorij. Obenem pa se osvežimo. Jedi / sladice z melonami. Preberi tudi članek Kako kupimo optimalno zrelo melono?
  3. Kumare so polne vode, podobno kot lubenice. Ohlajene in pripravljene na številne načine popolno gasijo žejo. Zaradi dokaj nevtralnega okusa jih odlično kombiniramo s številnimi drugimi živili; gl. seznam na dnu strani. Solate in druge jedi s kumarami.
  4. Meta hladi?! Vsebuje visoke vrednosti mentola, ki aktivira receptorje, občutljive na mraz. V organizmu se zgodi efekt hlajenja. Zato je jasno, da mete ne dodajamo po naključju v številne poletne mešane pijače, zdrave napitke, solate in deserte.
  5. Limone preprosto ožamemo in zmešamo z vodo. Ta ohlajen alkalni napitek nas ohladi, obenem pa organizmu pomaga izločati toksine.


  Kaj jemo v najbolj vročih poletnih mesecih ?
   
  Kumare najbolje* kombiniramo z (abecedno): arašidi*, avokadom, čebulo* (bela, mlada, rdeča), grahom, granatnimi jabolki, grozdjem (belo), jikamo, jogurtom*, juhami (hladne, gaspačo*), kisi* (beli vinski, jabolčni, rdeči vinski, rižev), kislo smetano*, koromačem, kvinojo, limetami (sok, lupinica), melonami, olivami (kalamata), oljem (avokadovo, grozdnih semen, laneno, oljčno*, sončnično), omakami (raita*, tzatziki), paprikami (zelene), paradižniki*, pinjencem, rdečimi redkvicami, rezanci (azijski), rukolo, sendviči, sezamom (olje, omaka, semena), siri* (feta*, kremni), smetano, solatami*, šalotko, vakame (wakame, alga) ali/in z žitaricami (bulgur, pira npr.).


  Kaj jemo v najbolj vročih poletnih mesecih ?

  Sorodni članki

  Kaj jemo in zakaj se žremo
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  15.749 receptov
  Moja kuharica
  Odstrani