Prijava Vnesi svoj recept

Domača vegeta

Začimbna mešanica iz zelenjave in zelišč, ki jo po zahtevi ljubljanskih odvetnikov Podravke preimenujemo

Sledimo zahtevi koncerna Podravka (ki kuha s srcem), zato recept "domača vegeta" preimenujemo v {{domača zelenjavno začimbna mešanica}}. Čeprav smo zapisani recept le povzeli, prevedli in dopolnili.
 

Odvetniška pisarna Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji (zanje Matija Testen, odvetnik) iz Ljubljane, nam je 12. oktobra 2015 poslal pismo, s katerim v imenu Podravke (še vedno s srcem) zahteva umik recepta, ker v imenu vsebuje zaščiteno znamko {{Vegeta}}. »Glede na navedeno, v imenu in po pooblastilu naše stranke zahtevamo, da iz vaše spletne strani nemudoma umaknete zgoraj navedene zapise oziroma jih spremenite na način, da ne bo vseboval zaščitene znamke naše stranke. Enako velja za vse morebitne podobne objave/recepte, ki pri pregledu niso bili odkriti. Prav tako pa vas pozivamo, da ste tudi v prihodnje previdni pri objavi takih prispevkov in jih ne objavljate oziroma jih ob odkritju nemudoma odstranite ali spremenite«. (konec povzetka)
 

Ker je na svetovnem spletu še več kot 100 gesel z imenom domača vegeta ali domaća vegeta (hrvaščina, srbščina), domnevamo, da je zahteva velike Podravke (s srcem) prišla zaradi našega opozorila, da »izvirna Vegeta vsebuje tudi nezdravi glutaminat ali mononatrijev glutaminat«, ojačevalec okusov; gl. opozorila. Dodan je večini predelane in naprej pripravljene hrane, mnenja o njegovi (ne)škodljivosti pa so v strokovni javnosti še vedno deljena.
 

Velika Podravka (vedno s srcem) proti malemu Gurmanu, ki ga piše in ureja invalidski upokojenec, one man band. Recept bi umaknili, tudi če bi se nam (z mailom) oglasili neposredno iz Podravke. A jim je najbrž vseeno. Navsezadnje tudi storitve (domnevno drage) odvetniške družbe plačamo kupci, mar ne?

različice
gl. {{začimbna mešanica}} (številne različice

opozorila 
Če bi bila Vegeta povsem neoporečna, Podravka najbrž ne bi lansirala Vegeta natur: »...ki je nastala kot odgovor naraščajoči zavesti potrošnikov in potrebi po zdravih in naravnih jedeh. Ta inovacija med dodatki jedem je do popolnosti usklajena s trendi zdrave prehrane, naravno pripravljena iz pod soncem vzgojene zelenjave in brez dodatkov. Njene prednosti: - je brez dodanih ojačevalcev okusa in – je brez dodanih arom in barvil...«. (citat s Podravkinega portala) Po analogiji bi rekel, da je Vegeta natur vse tisto, kar Vegeta ni. »Vzgojeno pod soncem« je pa zeloooooo širooooook pojem. 

zanimivosti

  • Vegeto proizvajajo od leta 1959.
  • Vegeto je kreirala Zlata Bartl (1920–2008), rojena v Sarajevu. Diplomirala je na Naravoslovni fakulteti v Zagrebu leta 1956. Vegeta je postala temeljni kamen za razvoj Podravke iz Koprivnice.
  • Podravka je leta 2015 kupila dotlej slovensko Žito.

spletne povezave

.........................................

forumi

Viri

številni različni {{viri}}
12.236
receptov
1.224+
leksikonskih gesel
126
člankov
10.000+
dnevnih obiskov
© 2004 - 2018 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | O piškotkih
Zapri