Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Jabolčni zavitek na dunajski način

    Jabolčni zavitek je klasična avstrijska sladica, na stoletja preizkušan dunajski način še posebej. Domače vlečeno testo razvlečemo, premažemo z maslom in po vrsti potresemo z drobtinami, z dušenimi jabolki z rozinami, z orehi in s kislo smetano.
    5.00 31 št. oseb: za 10-14 oseb čas priprave: pribl. 2 uri zahtevnost: (5.00; 31 ocen) 22. september 2019 št. ogledov: 3383
    Uredil: Urednik
    Izvirno: MIMI'S KINGDOM
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    vlečeno testo
    • 200 g gladke moke
    • 1 jajce
    • 1 žlica olja
    • mlačna voda
    • 1/4 žličke soli
    jabolčni nadev
    • 0,9–1 kg kiselkastih jabolk
    • 70 g rozin
    • 100 g sladkorja
    • 180 g kisle smetane
    • 120 g masla
    • 90 g grobo sesekljanih orehov
    • 60 g drobtin
    • 1/2 žličke cimeta
    posip
    • sladkor v prahu

    Priprava

    VLEČENO TESTO. V posodo namiznega mešalnika stresemo moko in sol. V skodelico ubijemo jajce in prilijemo olje. Z vilicami blago stepemo ter prilijemo toliko mlačne vode, da dobimo 1,5 dl tekočine. Nalijemo jo na moko, potem pa vse skupaj mešamo z nastavki za testo 1 minuto pri najnižji hitrosti. Če testo delamo ročno, je skupni čas gnetenja 10 minut.
    ■ Hitrost povišamo, sestavine pa mešamo še 3–4 minute. Da dobimo prožno testo, ki ga predenemo na blago pomokano delovno površino. Gnetemo ga 1 minuto, da oblikujemo kroglo oz. hlebček. Po vseh straneh ga premažemo z oljem, položimo na krožnik in pokrijemo s prozorno folijo. Testo pustimo počivati 60 minut.
    ■ JABOLČNI NADEV. Rozine preberemo, temeljito operemo in odcedimo. Jabolka olupimo, razkosamo na četrtine in izpeškamo. Nato jih narežemo na tanke krhlje. Narezana stresemo v široko, plitvo posodo, kjer jim primešamo sladkor, rozine in cimet. Prilijemo 0,6 dl vode in zavremo. Temperaturo znižamo, jabolka pa pokrita dušimo 5 minut.
    ■ Pokrov odstranimo, jabolka pa kuhamo pri visoki temperaturi, da tekočina izpari. Jabolka odstavimo in ohladimo.
    ■ V ponvici stopimo 75 g masla, na stopljenega pa stresemo drobtine. Med mešanjem jih pražimo pribl. 5 minut, da zadišijo in se zlato rumeno obarvajo. Prepražene odstavimo in ohladimo. Klasičen črni pekač obložimo s peki papirjem. Preostalo maslo stopimo.
    ■ Orehe grobo sesekljamo.
    ■ Velik platnen ali polivinilni prt položimo na mizo. Osrednji del blago pomokamo in nanj položimo testo. Testo valjamo, dokler gre. Pečico prižgemo na 190 stopinj. Razvaljano testo raztegujemo s pomočjo hrbtne strani dlani, ki jih potiskamo pod testo in nežno vlečemo proti sebi. Postopek ponavljamo v vse smeri, da dobimo tanko, prozorno testo. Če mestoma poči, nič hudega; odebeljeni rob testa obrežemo; gl. ideje.
    ■ Testo premažemo z maslom, spodnji dve tretjini testa (pred seboj) pa potresemo s prepraženimi drobtinami. Po drobtinah enakomerno potresemo ohlajena jabolka, po jabolkih pa enakomerno potresemo orehe. Nazadnje po vrhu z žličko razdelimo kislo smetano.
    ■ Obloženo testo zvijemo s pomočjo prsta. Zvitek nežno in pazljivo predenemo v pekač, nazadnje pa ga premažemo z maslom. Pekač položimo v ogreto pečico za 35–40 minut, da se zavitek zlato rjavo obarva.
    ■ Pečeni zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.

    Serviranje

    Jabolčni zavitek na dunajski način je okusen topel ali hladen. Ponudimo ga z vanilijevo omako ali s stepeno smetano.

    Nadomestek

    Pripravo jedi bistveno poenostavimo in pospešimo s kupljenim vlečenim testom. Naprodaj je v dveh debelinah; tanjšega uporabljamo predvsem za pripravo zavitkov, gibanic in baklav, debelejšega pa za štruklje in bureke oziroma za kuhane jedi.

    Izboljšanje

    ■ Sladica je občutno okusnejša, če jo pripravimo s kako staro sorto jabolk (abecedno): bobovec, carjevič, krivopecelj, mošancelj, rdeči boskop, reneta ipd.
    ■ Improvizirajmo. Jabolka najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, jabolčnim žganjem, klinčki, konjakom, limonami* (lupinica, sok), meto, pomarančami ali/in z vaniljo.
    ■ Odcejene rozine navlažimo z limonovim sokom ali z rumom.

    Nasveti

    ■ Dlani si med gnetenjem vlečenega testa umivamo pod hladno vodo, da se nam ne lepi na dlani. Vlečeno testo naj bo mehkejše in prožno oziroma elastično, ugnetemo pa ga do te mere, da se ločuje od dlani in posode ali delovne površine, na kateri ga pripravljamo. Če testo med vlečenjem preluknjamo, ga na tistem mestu rahlo potegnemo skupaj in luknjo zatisnemo.
    ■ Zavitek vedno začnemo zvijati pri namazanem delu oziroma pri delu z nadevom. Na ta način dosežemo, da se pečeno testo lista, podobno kakor listnato testo.

    Triki

    Kis ali limonov sok, ki ga dodamo vodi za vlečeno testo, pomaga, da se lepek v testu čimprej aktivira, da je testo gladko in čim manj poka, pa tudi vlečemo ga lažje.

    Pojasnila

    Znanih je več kot 7.000 sort jabolk, med najbolj priljubljene pa uvrščamo (abecedno): breaburn, carjevič, discovery, elstar, fantazija, fuji, gala, gloster, geslo, idared, jonagold, jonatan, julyred, lonjon, majda, melrose, mutsu, rdeči boskop, summered, topaz, vista bella, zlati delišes ipd.

    Različice

    Ideje

    ■ gl. jabolka (številne ideje); kisla smetana (številne ideje); maslo (številne ideje);  orehi (številne ideje); rozine (številne ideje); vlečeno testo (številne ideje)
    ■ Ko testo razvlečemo, nastanejo debeli robovi oziroma okrajki. Te porežemo, potem pa jim dodamo še malo moke. Vse skupaj ugnetemo in uporabimo za pripravo ribane kaše.

    Opombe

    ■ Rozine so (poleg suhih sliv in marelic) domnevno sadje z najvišjim deležem antioksidantov, ki ščitijo pred prezgodnjim staranjem in škodo, ki jo povzročajo prosti radikali.
    ■ Domači orehi imajo lahko celo do 1000x višje vsebnosti omega-3 maščobnih kislin kot drugi oreški.

    Opozorila

    Največ (rakotvornih) pesticidov med sadjem vsebujejo (po vrsti): jabolka (99 odstotkov vzorcev je bilo pozitivnih na vsaj en pesticid), jagode, grozdje, breskve in nektarine (vsak vzorec, torej 100 odstotkov, je bil pozitiven na vsaj en pesticid). Zato jabolka praviloma lupimo.

    Zanimivosti

    ■ Naše babice vlečeno testo pripravljale tako, da so ga na hitro ugnetle, potem pa so ga 50- do 70-krat vrgle ob pomokano delovno površino.
    ■ Restavracija z največjo izbiro različnih zavitkov na svetu je Rétesház (Hiša zavitkov) v madžarski prestolnici. Zavitke sproti pripravljajo in pečejo kar pred očmi radovednih turistov. Tako jim v celoti pokažejo postopek priprave, od katerega je najbolj privlačen in zanimiv del raztegovanje testa. Testo razvlečejo tako na tanko, da je mogoče skozenj brati časopis.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept jabolčni zavitek na dunajski način (izvirno: bečka štrudla sa jabukama) Milkice Cervar Sakać, z bloga MIMI'S KINGDOM, po receptu iz knjige Pastry Perfection, Nicka Malgierija
    ■ številni različni viri

     
    ” Vlečeno testo postane prožno le zaradi močnega gnetenja. Tega dela nam ne more prihraniti noben električni pripomoček. “
    ” Ko vlečeno testo počiva, ga moramo dobro pokriti, da se na površini ne izsuši. Na suhih mestih bi se med vlečenjem trgalo. “
    ” Improvizirajmo. Jabolka najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom*, jabolčnim žganjem, klinčki, konjakom, limonami* (lupinica, sok), meto, pomarančami ali/in z vaniljo. “

    Sorodni recepti

    Madžarski orehov zavitek dios beigli
    Madžarski orehov zavitek dios beigli je morda najboljši zavitek sploh, zagotovo pa je najbolj nevsakdanji. Zaradi ...
    (5.00; 1 ocena)
    Višnjev zavitek z mandlji
    sveže, odmrznjene ali višnje iz kompota, za sočno, sladkasto kiselkasto različico priljubljene dunajske sladice iz ...
    (5.00; 23 ocen)
    Breskov zavitek s timijanom
    Morda celo najboljša, obenem pa zelo preprosta različica priljubljenega štrudlja. Liste kupljenega vlečenega testa ...
    (5.00; 9 ocen)
    Listnat zavitek z orehi in mandlji
    Zavitek z oreščki, čokolado in rozinami, presnic, je razkošen in kaloričen (praznični) kolač. V njem so tudi ...
    (5.00; 12 ocen)
    Skutin zavitek z rozinami
    Skutin zavitek z rozinami je priljubljen, hrustljav in dišeč štrudelj, ki ga s kupljenim testom pripravimo ...
    (5.00; 21 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani